Nu, tā kā Tu dari, Cēsiniek, tā jau parasti raksta arī grāmatās (nolāgero, tad pievieno cukuru/misu vai ko tur vēl un pilda pudelēs), man tikai bail, ka pēc lāgerošanas var vairs nepietikt raugu uzgāzēšanai vai arī uzgāzēsies ļoti, ļoti lēni. Turklāt, parasti arī pēc 3-4 un vairāk nedēļu ilgām lāgerošanām priekš uzgāzēšanas silti iesaka pievienot svaigu raugu. Par cik man negribas čakarēties ar otru raugu, es pie pirmējās raudzēšanas jau noraudzēju diezgan dzidru, pieberu cukuru pirms lāgerošanas un lāgeroju jau pudelēs.

Lāgerēšana pudelēs izskatās mazāk čakarīga, tikai jānovaktē, lai ir līdz galam izrūdzis pirms pildīšanas. Ir kāda pieredze cik dziļi ēd Saflager W-34/70?

Es rudenī pārgāju uz mazajiem cukura graudiņiem un kļūdas pēc iemetu divus pudelē - pat pie tā ka raugu atdalā arī sekundārajā fermenterī alus pārgāzējās, bet pēc kāda mēneša pus otra. Pirmo mēnesi garšojot likās labi, bet pēc tam jau līdzinās veikala - sit gāzi mutē.

Exciter said: Lāgerēšana pudelēs izskatās mazāk čakarīga, tikai jānovaktē, lai ir līdz galam izrūdzis pirms pildīšanas. Ir kāda pieredze cik dziļi ēd Saflager W-34/70?

Tiem pašiem 1010 bez problēmām izrūgst - zemāk nav bijis, bet es vairāk pa nedeļu neraudzēju.

Sapudeļojot pirms lāgerēšanas laikam jāuztaisa arī diacetila pauze. Kā augstāk minēja Jānis, samazinās lāgerēšanas laiks un pie reizes arī ātrāk sagāzēsies un būs zem spiediena.

Exciter said:

Ir kāda pieredze cik dziļi ēd Saflager W-34/70?

apmēram 1008-1012

4 months later

Mēģināju lasīt Palmera grāmatu, bet gudrāks netiku - kāda ir lāgerēšanas jēga? Rodas mazāk estēru? Baigi sagrēkots taču netiks, ja lāgerēšu pie tiem pašiem 10-12C pie kuriem raudzēju?

GirtsE said: Mēģināju lasīt Palmera grāmatu, bet gudrāks netiku - kāda ir lāgerēšanas jēga? Rodas mazāk estēru? Baigi sagrēkots taču netiks, ja lāgerēšu sapildītu pudelēs pie tiem pašiem 10-12C pie kuriem raudzēju?

Es to esmu sapratis tā - ir raudzēšana, un ir nogatavināšana. Nogatavināšana (lāgerēšana) aizņem ilgāko procesa daļu. Jo augstāka nogatavināšanas tº , jo ilgāks laiks nepieciešams. Tāpēc es domāju, ka process, t.i. nogatavināšana, Tev notiks arī pie 10-12 Cº tikai ilgāks laiks nepieciešams lai iegūtu rezultātu. Kāpēc vajadzīga šī nogatavināšana es nezinu, bet ja saka ka vajag, tad vajag :)) Es nogatavinu pie + 0.5 Cº, un dzeru jau pēc 2 nedēļām, un neko, ir dzerams :)

Nu tad jau līdz Jāņiem nogatavināsies arī pie 10C. Tikai pēc fizikas likumiem gribas domāt, ka siltākā vidē viss notiek ātrāk.

nav gan tā - jo zemāka temperatūra, jo ilgāks process, vienkārši process tad notiek ''pareizāk''

http://www.braukaiser.com/wiki/index.php?title=Fermenting_Lagers#Maturation_of_the_beer

Atceros, ka pirms 2 gadiem pasākumā pie Vaļuka mp3 bija atnesis 3 dažādās t gatavinātu vienu lāgeri. Mēs izlējām 3 blakusstāvošās glāzēs un testējām. Atšķirības bija minimālas un ja pareizi atceros, tad nebija tā, ka zemākajā t turētais būtu labāks, kā pārējie. Es gan pats noguldu zemā t gan lāgerus, gan eilus, bet domāju, ka neko nevar zaudāt ja tie ir 10C.

Jā, Andi es arī atceros šo testu. Tur atšķirība bija tik minimāla, ka robežojās ar atšīrības piedomāšanu, jo pirms tam tika pateikts kas ir kas. Šaubos, ka uz aklo varētu ko pateikt.

Reku vēl rakstiņš - http://byo.com/belgian-strong-ale/item/870-how-do-commercial-breweries-lager-so-quickly

No tā izriet, ka lāgerēšanas galvenais mērķis ir samazināt diacetila līmeni. Ja tas tāpat ir mazs, tad īpašu atšķirību nejutīs.

Vai tad diacetilu nesamazina ar diacetila pauzi pirms lāgerēšanas paceļot temperatūru uz pāris dienām?

When the beer conditioned at low temperatures various processes take place that lead to the smooth character which is expected from a lager: • haze forming proteins will precipitate and the beer will be stabilized • hop polyphenols will drop out leading to a milder hop bitterness • yeast cells sediment which cleans up the beer and removes the yeasty smell and taste associated with young beer • some of the alcohols, esters and acids in the beer react to create new flavor compounds. • some yeast activity may be present which leads to further clean-up of the beer.

Izskatās, ka mans plāns būs šāds: 1. 2 nedēļas rūgst @10C 2. 1-2 dienas diacetila pauze @15-20C 3. 1 diena @10C lai nosēžas raugs (nekur nav minēts šāds solis, bet man liekas par ļaunu nenāks) 4. Pudeļojam 5. 5-6 nedēļas lāgerējam @10C 6. 3 dienas līgojam!

@ 3. - tas solis nav minēts, jo pie 2C tas tāpat notiek

Acīmredzot, Ģirts grib, lai mazāk rauga nonāk pudelēs. Bet, ja sagāzēšanās notiks pudelē ar cukuru, tad jau tas raugs tāpat savairosies.

9 months later

Vai diacetila pauze jātaisa, kad fermentācija par 80% beigusies (kā to daudzviet iesaka) vai varu noraudzet 2-3 nedelas, pie +10, sapudelot, un sagazejot to nedelu istabā jau bus ta diacetila pauze? Vai tas darbojas tikai, kamer alus nav pilniba norudzis?