Kādu alu mēs brūvējam
Vakar ieliku daļu no vārījuma (5l)ar maizes raugu, aktīvi sāk un rūgst pie 15C. Redzēs kas sanāks. Iepriekš bij viens eksperiments ar maizes raugu, aptuveni Biere de Garde misa, OG1060, ar maizes raugu norūga līdz FG1012. Garšo nedaudz pēc saisona, bet šķiet, ka vēl jāpagatavina.
edgars said: Tiko beidzu brūvēt kārtējo eksperimentālo...
Hidrometram skala par īsu lai nomērītu! :)) OG ap 1140 varētu būt.
edgars said: Vakar S-33 mani patīkami pārsteidza. Pa taisno no ledusskapja iebēru 11gr uz 4L OG1140 25C, pēc stundas jau sāka rūgt.
Varat padalities ar Stout recepti lidzigs Guinness'am? Izejot no ta, ka varamais katls 20 litrigs. :)
80% gaišais iesals, 10% Minhene, 10% melnais. 60 min Magnum 80%IBU, 20%IBU EKG 5min. OG 1056, FG 1020, IBU 35 Pārcukuro pie 65C 60 min. 70C 10 min. 76C notecina. Raugs varbūt S05 vai s33. Raudzē ka parastu eilu. Jābūt cietam ūdenim. Var piebērt ģipsi, bet nepateikšu cik daudz. Tā protams ir tikai mana fantāzija par guinnes. Klāt kad brūvē neesmu stāvējis:)
un vēl vajag slāpekli lai uzgāzētu S-33 manuprāt nenoraudzē pietiekami dziļi, es liktu S-05 ja gribētu sausu rezultātu
Vēl varētu kviešu iesalu pielikt, lai būtu smukas putas bez pārāk lielas sagāzēšanas. Tas radītu varbūt nedaudz līdzīgu efektu kā ar slāpekli.
Pagājšņedēļ izdzēru Tērvetes nefiltrēto (jāsaka gan, ka bija slikts, jo garšoja pēc gāzēta minerāludens, ūdeņains, tiesa derīguma termiņš bija 2-as dienas pāri :)). Bet stāsts ir par ko citu. Pudelei apakšā bij duļķes un domāju ieņemt raugu. Savāriju extraktu, atdzesēju, pielēju duļķes, domāju pavairošu. Kaut kas raugam līdzīgs apakšā arī savairojās, bet rūgšanu gan īpaši nenovēroju. Experimentālā kārtā to tomēr pielēju 5L misai. Nerūgst!!! Tik nez kas tas par slāni apakšā? Šitāds radās 3 dienās ķipa starterī un 3 dienas tagad stāvēja alus misā... Šodien jau piebēru vīna raugu, jo neizskatījās, ka tur kaut ko sagaidīšu...
Vo,vo... šitais pats duļķis ir man tanīs butelēs kas nesagāzējās, bet tajā porcijā kas sagāzējās, šādi nosēdumi 3x mazāk!
Mārtiņ, varbūt proteīni?
hvz, iespējams, bet šķiet, ka tas savairojās ;)
Kaut gan te forumā, laikam 3pm, bij izdevies pavairot no Tērvetes nefiltrētā, bet man māc šaubas, ka viņu pudelēs ir dzīvs raugs...
Nevis savairojās, bet pāris dienās nogulsnējās.
A vispār tu blīvumu pamēriji, moš tas tomēr ir raugs? :)
Mērīju, nebij rūdzis... Un pēc skata jau arī var redzēt ;)
Tērvetes pudelei apakšā jau tas bija raugs, bija izteiktas nogulsnes, bet sanāk, ka neatdzīvojās...
Ka tik nav kā Aldara nefiltrētajam alum, kurš ir pasterizēts un raugs pudelē ir, bet beigts. Nu tikai skatam.
vai vispār mākslīgais (sterilais) saduļķotājs
ar līdzīga doma iešāvās prātā, bet Tērvetei nemaz nebija pasterizēšanas iekārtas, ja pareizi esmu sapratis ?
Nu bez pasterizēšanas vēl pastāv sterilā filtrēšana, kura dod to pašu efektu ko pasterizēšana, bet māzāk iespaido garšu.
varbūt vienkārši attiecīgajā pudelē raugs bija nobeidzies...
Tā jau izskatās, ka man bija neveiksmīga pudele, jo 3pm bija izdevies pavairot...
Savu OG1140 sāku raudzēt ar S-33 pēc 24h pievienoju vīna raugu kam alkohola tolerance 18%, bet vienalga pēc 48h rūgšanas šis apstājās pie 1062. Tagad prātoju kā lai atdzīvina, jo raudzējamā materiāla tur vēl ir daudz.
Ir idejas?
Pamēģināju piegāzt burciņu ar lāgera rauga pļuru, kas pirms tam 2 aliņus noraudzējusi, itkā pa retam uzmet burbuli, bet lielas cerības neloloju.