mjā, kvasam šķiet pasterizācija un sagāzēšana ar CO2 ir praktiski vienīgais sakarīgais risinājums.
Kādu alu mēs brūvējam
alusvedejs said: aha. tas ir viens no ātrajiem variantiem, bet 1) negāzēts 2) nedēļa laikam ira max termiņš ko tas var glabāties
tās problēmas jau sākas tad kad tu gribi lai tavs kvasiņš pēc pus gada stāvēšanas pagrabā joprojām ir dzerams.
man sanāk vai nu sanāk mazgrādīgs aliņš vai arī bezgaršīga susla vai kvasa salūts un lipīga istaba pilna ar stikla lauskām.
Nu man sanāk mazliet gāzēts, kad vismaz vienu ir nostāvējis pudelēs, kad atver pudeli ir dzirkstošs, nav pliekans, kā pirms sapildīšanas.
Par termiņiem grūti, ko teikt, jo ilgi man šitas neuzglabājas.
bet vasarā taču tu katru otro vai trešo dienu kvasiņu nevārīsi. gribās takš uzvārīt kādus 50 litrus un lai stāv pagrabā un lai visu vasaru var jebkurā diennakts laikā dabūt garšīgu vēsu dzirkstošu bezalkaholisku kvasiņu ko var dot arī bērniem.
te par šito jau ira pirms tam diskutēts: https://kupla.lv/topic/kvasa-problematika
Gribeju pajautat, vai drikst taisit kviesinieku ar ejla raugu? Vai bus kaut kas labs, vai jamekle raugs kviesiniekam?
Kviešu raugs jau ir augšas raugs. Jautājums tikai, jo Tu bijis domājis ar eila raugu? Principā kviešiniekiem ir savējie, bet vispār jau var ar jebkuru. Kaut kas sanāks, bet nebūs tā īstā garša.
Protams, ir jau beļģu Wit un vācu Hefeweizen. Un tad vēl Gose un Berliner Weisse, kas ir skābie kviešinieki. Un nemaz nerunājott par imperiālajiem kviešu aliem amerikāņu gaumē.
pie manis dabonamais WB06 ir kviešinieka raugs
OK tikai nezinu kad lidz tevim tiksu...
Nedēļas nogalē izbrūvēju eilu pēc aptuvenas MartinsK pagājušā gadā Aizputē brūvētā Pale Ale receptes.
Uz 20L: 3600g pilzenes iesals 260g Munich II iesals 200g Carared iesals
90min @ 65C, 2min@78C un tad notecināju. Apiņi: Magnum 16g (80 min) Aurora 10g (15 min) Hersbrucker 10g (5 min) Raugs S-04 OG - 1.051 (12.4 Brix), pēc 24h 1.038 (9.2 Brix). Ceru, ka nebūs kauns atnest uz kādu no tuvākajiem pasākumiem.
Sākāt jūs te diskutēt par to apiņošanu, nu lūk piesviedu vakar Auroru pusei California Lager vārījuma. Pēc Edgara minētās forumulas DryHop apiņi (grami) = alus litri x 3.
Būs ko salīdzināt ar DryHop un bez.
Iebildumus, ka lāgerim DryHop neliek, nepieņemu ;) Jo šis jau tāds savādāks lāgeris.
Bilde miglaina, bet krāsu atšķirt var. Misa viena, raugs viens. Pa kreisi ir ar Dry Hopping. Interesanti, ka sausi apiņotais izskatās krietni gaišāks (zaļāks? ;) ). Abi jau ir pietiekoši nostāvējušies, nekādas aktivitātes vairs nav. Nu redzēs kā vēl atšķirsies, ka būs dzeršanas stadijā.
viss tur ir normāli. es kad pirmo reizi iebēru apiņu granulas vārāmajā katlā, tad man ar tas alus zaļš likās. daudz tā apiņu pulvera tika līdz raudzējamam traukam.
pēc tam apiņi nosēdīsies trauka apakšā un alus atkal paliks "normālā" alus krāsā.
1) Ar Auroru var superīgi dry hoppot!!! 2) Dry hoppotais garšo jūtami rūgtāk kā tas pats ne dry hoppotais, tā kā tomēr kaut kāds rūgtums tiek iedots, neskatoties uz visur pretēji apgalvoto...
Nopirku Weyermann dūmu iesalu, nolēmu dūmu imperiālo porteri uztaisīt. Viltīgie pārrēķini no mārciņām uz kilogramiem nodrošināja to, ka sanāca porteris bez imperiālā (OG 1054). Biju iepircis vienu Wyeast Activator paku ar Dennys Favorite raugu, lasīju, ka šis baigi labs esot. Pirmo reizi izmantoju šķidro raugu un man patika, pēc skata 20h laikā norūdzis vairāk nekā citreiz 3 vai 4 dienās. Nepatīk tikai cena, bet kaut kā pašam nevelk starterus taisīt.
es gan pat vairs neatceros kad pēdējo reizi esmu sauso raugu lietojis. Vislaik izmantoju tikai no komercialo alu pudelēm nokačāto. Vienīgi mīnuss tāds ka katrs trešais brūvējums sanāk vai nu saskābis vai dīvains.
Mani īsti neuzrunā aspekts, ka brūvējums var nesanākt. Tad jau labāk sausais, bet lai izdodas.
Nu man jau nav tādu komerciāli utilitāru mērķu. Eksperimenta un jaunrades prieks tomēr gūst virsroku. Tapēc jau es arī ar Aizputes iesalu čakarējos.
Tiko sapudeļoju daudzsološu eksperimentu. Ceru tik ka raugs nebūs nosprādzis un sagāzēsies. Pašlaik garšo pēc latvijas balzāma :))
Tiko sapudeļoju daudzsološu eksperimentu. Ceru tik ka raugs nebūs nosprādzis un sagāzēsies. Pašlaik garšo pēc latvijas balzāma :))
Extract ir iļģuciema ekstrakts. Candi sugar ir uz pannas karamelizēts cukurs.
Tur jau 2 gadus būs jātur, lai paliek dzerams. Kādu raugu izmantoji?
Nu kādu gadu toč būs jānotur. Raugs nottingham + 1118 vīna raugs. Bet dīvaini, ka vīna raugs nodzina blīvumu tikai no 1065 uz 1062, tamdēļ man ir aizdomas, ka viņš varētu būt nobeidzies, jo cukura tur bija daudz un beigu blīvums 1062 liekas tā kā par lielu.