tā kā leišu iesalu kāds ira izpircis,
es vakar mēģināju uztaisīt alu no tā aizputes iesala
cik nu tas bija iespējams iespējams sekoju Jāņa norādēm kā dabūt no tā iesala pēc iespējas vairāk cukura.
iejaukt pie 50grādiem
taisīt dubulto dekokciju
smelt nost tikai biezumus
nosmeltos biezumus uzreiz nevārīt, bet vispirms izturēt pārcukurošanas pauzi
recepte man bija sekojoša
uz 10 litriem:
1.5 kg aizputes gaišais
1 kg čehu minhene
0.4 kg karamele
0.1 kg dedzinātais
beershmit uz ierasto 70% efektivitāti man sarēķināja OG 1.062
tālāk sekos brūvēšana pēc Edgara čaiņiku metodes NE priekš čaiņikiem
tātad čaiņiku metodes topikā aprakstītie 2 katliņi
12 litrīgs un 6 litrīgs. mērinstruments - trīslitrene
1) lielajā katlā leju 9 litrus ūdens un sildu līdz 55 grādiem
2) piejaucu klāt iesalu
3) kārtīgi samaisu un ar lāpstiņu smeļu nost 3.5 litrus biezumu uz dekokciju (beershmit sarēķināja ka jānosmeļ 3.3 litri)
4) uzsildu atsmeltos biezumus uz nākošo pārcukurošanas temperatūru
5) atstāju abus katlus uz ~20 minūtēm
*) biezumus ira ļoti grūti uzsildīt līdz vajadzīgai temperatūrai. ūdens tur ir maz un pat intensīvi maisot dažādās vietās bakstot termometru uzrādās dažāda temperatūra.
6) pēc 20 minūtēm sāku karsēt nosmelto līdz tas uzvārās
7) piejaucu nosmelto atpakaļ lielajā katlā
*) smeļot tikai biezumus beershmit nemāk sarēķināt par cik pacelsies kopējā katla temperatūra. plānoto 65 grādu vietā man sanāca 62 un dabūju piesildīt klāt lielo katlu līdz 65 grādiem
8) atkal smeļu nost bieumus uz dekokciju. šoreiz mēģinu būt gudrāks un aprēķināto 1.6 litru vietā nosmeļu 3 litrus
9) nosmeltos biezumus uzsildu līdz nākošai pārcukurošanas pauzei un atkal atstāju uz 20 minūtēm
10) pēc 20 minūtēm lieku vārīties nosmeltos biezumus
11) kad biezumi uzvārījušies atkal piejaucu tos lielajā katlā
* tik un tā lielā katla temperatūra par mazu. plānoto 70 grādu vietā 68 grādi. atkal piesildīju lielo grāpi.
12) atstāju lielo grāpi uz pus stundu. pa to laiku lieku mazajā grāpītī sildīties skalojamo ūdeni
13) kad laiks pagājis sildu lielo katlu uz mashout un tad tecinu
salīdzinot ar to infuzijas pārcukurošanu ko esmu aprakstījis čaiņiku topikā
šis piegājiens ira DAUDZ interesantāks un aizraujošāks.
visu dienu slapju muguru pie katliem ar termometru vienā rokā un maisāmo lāpstiņu otrā un katlu pietur ar trešo un maisa un mēra un karsē...ekšens uz visu dienu!
ne tā kā čaiņuku metodē - pielej uzsildīto ūdeni, samaisi un atkal aizmirsti cepenē uz kādu laiku un tikmēr vari urķēt degunu un dzert alu.
tas aizputes iesals vēl ira tāds matains un lielāks un šķiet ka piebriest vairāk nekā leišu...
tas kas man nepatika ira efektivitātes rādītājs.
plānoto 1.062 vietā es dabūju tikai 1.052 OG kas ira aptuvenni 60% efektivitāte.
vapros v studiju: kāds var izskaidrot ko es darīju nepareizi?