nu tad tā. ieliku pagāš3dien rūgt aliņu. blīvums 1054, t58 raugs, misa nomesta līdz 20C. telpā visu laiku bija 14-17C. pirmās dienas kā parasti pamatīgi burbuļoja, tad pierimās un norimās pavisam.

aizvakar pārnesu uz citu telpu, kur ir 18-20C un alus ir sācis regulāri burbuļot. stabilu burbuli divās minūtēs.

nu tad jautājums - kāpēc? jo t58 vajadzētu rūgt vienādi pie padsmit un 20C? vai tomēr norūgšanas dziļums atkarīgs no temperatūras? vai vienkārši pāris grādi telpas temperatūras pasteidzināja to, kas pie 16-17C būtu noticis tāpat nedēļas laikā?

nekas tev tur vairs nerūgst. Vienkārši siltākā vietā izdalās rūgšanas laikā alū iesaistītais CO2.

skaic. stiepju atpakaļ uz 16C :)

A kāpēc tik zemā temperatūrā gribi raudzēt?

Viņš jau ir noraudzējis, tagad nogulsnē lai pudeļotu

Ainars said: A kāpēc tik zemā temperatūrā gribi raudzēt?

Nezinu konkrēti kapēc Reinis raudzē pie 16C, bet pie zemākas temperatūras garša ir nedaudz gludāka/maigāka. Nedaudz vairāk līdzinās lāgeriem nevis puķainai pļavai :)

mazāk saveidojas augļu esteri, vairāk dominē iesals. Mazāk tieši konkrētajam specifiskajam raugam raksturīgo garšas nianšu. Kviešinieku pie šādas T raudzēt nav jēgas, bet pale ale ir okei.

jā, nu kaut kur atceros uzgrābstījis, ka jo tuvāk rauga apakšējai komforta temperatūrai raudzē, jo mazāka iespēja dabūt "blakus garšas". tagad izrādās, ka esmu mēģinājis izvairīties no augļu esteriem :) nu labi - lai iet.

padalīšos ar vienu novērojumu. Divus vārījumus esmu raudzējis ar W34/70 ap 14'C divas nedēļas pēc tam 2 nedēļas turējis 5'C, tad pudeļojis. Pēc viena litra nākamā dienā baigais sušņaks mutē. No citiem S05, WB06 nav tāds effekts. Kas būtu nošauts greizi? temperatūras? Tā varētu svārstīties.

14C Tev bija telpas T, a rūgšanas T varbūt ka 16 - 18C. Ja lāgeri raudzē pie tādas T tad saveidojas augstie alkoholi un tādā gadijumā nogatavināšanas laiks tādam alum ir vismaz 10 dienas uz katriem 2 Plato sākuma misas. Ja tev alus ir piem 1056, tad Plato 14 . Attiecīgi lāgerēšana pie kādiem 2C jābūt ap 70 dienām. Jo pie augstākas T raudzē jo vairāk raugs saveido visādus specifiskus blakusproduktus no kuriem dažām alusšķirnēm ir vēlams tikt vaļā. Ja taisi kviešinieku tad ir okei kad jūt rauga sekas, bet lāgerim ir jābūt "tīram". Vēl nogatavināšanas laiku iespaido pārcukurošanas režīms. Jo misa ir vairāk uz alfa galu (67-70C), jo smagāki cukuri tajā, jo ilgāka nogatavināšana un arī nodzidrināšanās. Dekstrīni ir viskozāki par maltozi.

Tad ja es raudzētu ar eila raugu pie augstākas temperatūras effekts būtu tāds pats.

Par eilu raugiem nezinu. Šito es izlasiju par lāgeriem.

janis said: 14C Tev bija telpas T, a rūgšanas T varbūt ka 16 - 18C. Ja lāgeri raudzē pie tādas T tad saveidojas augstie alkoholi un tādā gadijumā nogatavināšanas laiks tādam alum ir vismaz 10 dienas uz katriem 2 Plato sākuma misas. Ja tev alus ir piem 1056, tad Plato 14 . Attiecīgi lāgerēšana pie kādiem 2C jābūt ap 70 dienām. Jo pie augstākas T raudzē jo vairāk raugs saveido visādus specifiskus blakusproduktus no kuriem dažām alusšķirnēm ir vēlams tikt vaļā. Ja taisi kviešinieku tad ir okei kad jūt rauga sekas, bet lāgerim ir jābūt "tīram". Vēl nogatavināšanas laiku iespaido pārcukurošanas režīms. Jo misa ir vairāk uz alfa galu (67-70C), jo smagāki cukuri tajā, jo ilgāka nogatavināšana un arī nodzidrināšanās. Dekstrīni ir viskozāki par maltozi.

Kāds ir nogatavināšanas laiks, ja raudzē, piemēram, pie 10 vai 12 grādiem?

7 dienas uz katriem 2 Plato no misas sākuma blīvuma.

a year later

Ja man ir iespēja raudzēt pie ne zemāk par 10 grādiem, vai man ir jēga raudzēt ar apakšraugiem? Vai ar tiem pašiem eilu raugiem pie tādas T sanāks pietiekami tīra garša? Gribas kolekcijā arī kādu alu ar tīrāku garšu. Citādi dzerot tikai savus brīnumus un Brevinga/AleHouse labumus šad tad sagribās kādu "Līvplēša Premium".

man liekas ka pie 10 graadiem eili nedariis vispaar neko. tur tikai laageri... otraadaak var, laageris ruugst pie eila temperatuuraam...

10-12C lāgerim jau kā reizi ir ideāla temperatūra. US-05 esmu raudzējis pie 12C, nu baigi lēnu viņš strādāja un līdz galam nenoraudzēja, iestiepu beigās siltumā, lai pabeidz. Tā kā eiliem man liekas ka tie 15C ir minimums.

GirtsE said: Ja man ir iespēja raudzēt pie ne zemāk par 10 grādiem, vai man ir jēga raudzēt ar apakšraugiem? Vai ar tiem pašiem eilu raugiem pie tādas T sanāks pietiekami tīra garša? Gribas kolekcijā arī kādu alu ar tīrāku garšu. Citādi dzerot tikai savus brīnumus un Brevinga/AleHouse labumus šad tad sagribās kādu "Līvplēša Premium".

ar to pašu US-05 uz apakšējās temperatūras robežas 15-17C var dabūt ļoti lāgerīgus rezultātus. bik piedomājot pie iesalu izvēles, pauzēm un apiņiem var ļoti pļumpējamu rezultātu dabūt.. no otras puses - pilni lielveikali ar tādiem. tiešām ir vērts savu laiku tam veltīt?

vēl jau ir nottingham raugs kam apakšējā temperatūra norādīta +12

es mēģināju telpā kur +14 - darbojas.

reinis said: ar to pašu US-05 uz apakšējās temperatūras robežas 15-17C var dabūt ļoti lāgerīgus rezultātus. bik piedomājot pie iesalu izvēles, pauzēm un apiņiem var ļoti pļumpējamu rezultātu dabūt.. no otras puses - pilni lielveikali ar tādiem. tiešām ir vērts savu laiku tam veltīt?

Savu alu es sāku brūvēt jo lielveikalu piedāvājums likās nabadzīgs. Bet tagad pašam uzbrūvēt kaut ko lāgerīgu ir izaicinājums. Iesalus gan jau kaut kā atlasīšu. Bet kādi ieteikumi pauzēm? Netaisīt dekstrīnu pauzi? Un apiņiem? Hersbrucker rūgtumam un Saaz sausā apiņošana?