ja jau gribi ko lāgerīgu, tad aizmirsti sauso apiņošanu. Ar iesalu vienkārši - 100% pilzene. IBU ne augstāk par 30. Sākumā vairāk apiņu / IBU, beigās mazāk, lai, nedod dievs, nesanāk aromātiski ... Manas pēdējās Willamette un EKG VIVAS apmēram pēc Brāļa Nefiltrētā garšo - par pirts aliem nosauca.
rūgšanas temperatūras nianses?
Raudzēšanas process (ja tas notiek dzīvoklī) notiek vannā, lai gadījumā, ja rodas kāzus, ir vieglāk uzkopt. Temperatūra ir ap 22`c. Izmantoju es, ka jūs sakat, veco bļinu. Kā rezultātā man precess AIZIET pēc 1-2h, mega aktīvi turpinās nākošās 12h, tad nākošās 12h tā mierīgāk un faktiski pēc 24h vairs nevar novērot rūgšans pazīmes vai ļoti minimālas, bet putas virs alus vairs nav. Normāli? It kā pa siltu nav, varbūt raugs baigi savairojies un tapēc tik aktīvs? Šī ir laikam 4tā reize uz vecās bļinas.
Protams ka katru reizi ko tu uzlej uz iepriekšējo raugu, viņš vairojās un vairojās un vairojās. Līdz ar to ātrāk sāk "grauzt" cukurus un ātrāk ar viņiem tiek galā, līdz ar to norūgst ātrāk arī. Tikai atceries, ka ar katru reizi palielinās rauga atmirušās šūnas, kas var ietekmēt alus garšu, un lielāka iespēja alu inficēt.
Nu pēdējo, kad lēju virsū jau domāju, ka varbūt jāņem jauns raugs, bet pagaršoju iepriekšējo, kas tikko bija uzrūdzis un pat nesgaāzēts, silts un zaļš, garšoja tik labi, ka uzlēju nākamo pa virsu. Doma ir pamēģināt turpināt līdz pamanīšu sliktas piegaršas vai beigtu alu, tad vismaz būs skaidrs cik ir tās reizes, kad var leit pa virsu 3,4,5 vai vairāk.
Tad jau tev paralēli tas pats uz svaiga rauga jātaisa, lai pamanītu piegaršas.
Otreiz lejot uz Dannys plāceņa process aizgāja pēc stundas un pa 2-3 dienām norūga.
Trešajā reizē laikam pa diennakti norūga. Ceturto netaisīšu - gan cits brūvējums padomā, gan tie nosēdumi jau pārāk biezā slānī un negribas riskēt.
Es lāgerus raudzēju piecas reizes uz viena plāceņa, ja ogu alu, tad pirmo reizi parastu kviesīti un pēc tam ar ogām, lai raugam vairāk jaudas.
var arī svaigu nedaudz pieliet klāt pēc pāris reizēm
Es katru reizi vāru citu alu un lieku jaunu raugu. Nav jau tik briesmīgi dārgs tas raugs un visu laiku bez pārtraukuma es arī nevāru un neraudzēju.
savi 10-15% no cenas jau ir - kāpēc gan to procentu nesamazināt uz 3-5 ? Turklāt, atkrīt lieka rauga ārā liešana un trauka skalošana.
Optyroc said: Es katru reizi vāru citu alu un lieku jaunu raugu. Nav jau tik briesmīgi dārgs tas raugs un visu laiku bez pārtraukuma es arī nevāru un neraudzēju.
te nu gan tu veci brauc auzās
alusvedejs said: te nu gan tu veci brauc auzās
īsti nesapratu kur. Es nevāru un neraudzēju non stopā. Un dēļ veciem raugiem man nereizi nav bijusi nekāda infekcija.
man liekas, ka "vecs raugs" ir divas nozīmes, kuras savstarpēji jaucot var sanākt pārpratumi:
1) raugs ir ilgi stāvējis ledusskapī - ilgi snaudis raugs, var nepietikt rauga šūnu veselīgai rūgšanai, kā rezultātā ir iespēja infekcijai 2) raugs ir izgājis cauri daudziem aliem - pieredzējis raugs, kurš no katras rūgšanas ir paņēm nedaudz infekcijas līdzi un ar katru reizi kļūst aizvien dīvaināks.
man divi lielākie mēri kas ir bijuši ir bijusī tieši dēļ ļoti pieredzējuša rauga. tagad esmu to raugsaimniecību vairāk uzķēris un laikam slicos piekrist tiem, kas saka, ka pāris latu dēļ nav vērts riskēt ar lielo tīrīšanu un saskābušiem aliem.
kopš pasāku katru nedēļu vārīt un pudeļot vārīšanas dienā, man ir ērti uz vecā rauga bliezt, citādi ir tāpat kā Optiroc saka.
Nu izmaksas es īsti necenšos samazināt, bet 1. ērti, jo pudeļoju/vāru vienā reizē 2. interesanti, kas sanāks un kad beidzot būs negaršīgi/saskābs
p.s. pēdējo uzvāriju, uzlēju uz bļinas (tās pašas joprojām) un atstāju vannā, kuru pielēju ar aukstu ūdeni ~10 temperatūrā, +izslēdzu silto grīdu, tā ka telpā arī bija kādi ~18 rūga daudz lēnāk un tagad pēc 4 dienām vēl joprojām nedaudz rūgst...
Viss ir ļoti pareizi, bet ņemot vērā, ka Tev nekas neskābst un viss sanāk, kāpēc vēl joprojām turpini ekspluatēt vannu un vannas istabu? (jautājums noņemas ja Tev ir 1 istabas dzīvoklis) :)
Kautkā esmu iedomājies, ka vannasistaba ir vispiemērotākā vieta, pluss man viņa ir tāda paliela. Nu 1kārt veicot visas pārliešanas, pudeļošanas vannā, to ir ļoti ērti sakopt. Otrkārt, ja nu kādrezi tas mans alus izdomā pāriet pāri malām, tad atkal vannā to ir ērti satīrīt.
Dzīvolkī jau 3 dienas rūgst kūpinātais alus ar Notingham raugu. Aktīvā burbuļošana beigusies. Bet ir parādījusies iespēja raudzējamo spaini nolikt ~15 grādos. Vai tam būs jēga lai samazinātu augļainos estērus? Kaut kā savā iesācēja prātā esmu iedomājies, ka lai izceltu kūpināto aromātu būtu vēlams samazināt eilu augļaino garšu.
šim mērķim jau par vēlu. Vienīgi vari nest, lai ātrāk un labāk nostājās un nodzidrinās.
http://beerexpert.livejournal.com/295705.html
ļoti interesants viedoklis par eilu raudzēšanas temperatūrām
STLV said: http://beerexpert.livejournal.com/295705.html
ļoti interesants viedoklis par eilu raudzēšanas temperatūrām
tas jau bija joku sadaļā jāliek