Janis said:
tiko biju brenguļu alusdarītavā un uzprasijos ieiet cehā , kas man arī tika negribīgi ļauts. Koroče brenguļu gaišā recepte - gaišais vikingmalt unn viss. apiņus paši izdomāsiet pēc vēlamā IBU.Mash T- iejauc pie 50C, tad ceļ līdz 62C uz 20 min, tad ceļ uz 70C uz 20 min , tad pie 78 notecina. Blīvums 16 plato. Nu tas ir tas ko viņi man pateica. Noraudzē ap nedēļu un nogatavina pie +4C 3 nedēļas. Konisko fermenteru viņiem nav un raugu viņi nosmeļ no augšas 3. dienā. Attiecīgi atvērtā raudzēšana. Raugu viņi ņemot Rīgā institūtā. Tas laikam nozīmē ka kaut kādā mikrobioloģijas institūtā. Un vēl kas dīvaini - viņi neko nedara ar ūdens Ph, pat nesaprata ko es īsti jautāju. Ņem no arteziskā urbuma un viss, tikai atdzelžo. Vēl man pašam tāds secinājums ka laikam lielākā daļa alusdarītavu izmanto raugu ar vāju nogulsnēšanās spēju, lai labāk un ātrāk nogatavinātu. Visiem nefiltrētie baigais duļķis. Paņēmu Valmiermuižā nefiltrēto. a šis pēc sūdaina rauga smird. Nav dzerams.
Gaišā brenguļa recepte
Domāts Pilzenes tipa iesals? Pie 50C tikai iejauc vai notur arī? Kāds tad īsti tas raugs ir - pēc tiem +4C it kā lāgers sanāk, bet "raugu viņi nosmeļ no augšas"....?
Vēl svarīga ir Edgara atklātā lēnās vārīšanas metode. Es ar domādams par saviem draugiem, Brenguļu faniem uztaisīju 120 l a-la Brengulis. Uz Blomi paķeršu līdzi. Līvplēsis un Aldaris varētu pagrābt ideju nākamajam brīnumam un plātīties ar saukli - KNAPI VĀRĪTS.
Un vēl papildus lēnai vārīšanai, lai pavisam labi sanāk, vajag iebērt tā pamazāk to raugu, netaisīt aerāciju un iemest pie +6-8 lai raugs dabūn reālu šoku un saražo diacetilu!
Cascade, tas ka lāgera raugs skaitās apakšējās fermentācijas raugs vēl nenozīmē ka viņš putu cepuri neuztaisa un ka nosmelt no putām raugu nevar! ;)
Tā "lēnā vārīšana" domāta iepriekšminētais režīms 50C->62C(20min)->70C(20min)->78C?
Nē, vārīt uz knapas uguns, lai nemet burbuļus un DMS neizdalās.
Man arī sanāca skābeni salds. 100% Čehu Pilsner un ūdens vietā bērzu sulas. Vairāk uz sidru velk, nekā uz alu kā daudzi mani eksperimenti.
Jūnija Playboy rakstā aldaris izmeta, ka apiņus viņi ņemot no Čehijas (nu, tur laikam nav daudz variantu, kādus tieši).
Varianti ir, bet visticamāk, ka Saaz - http://www.czhops.cz/index.php/en/hop-statistics
Brenguļa gaqdijumā ir pilnīgi pie dirsas kādus apiņus viņi liek. Liec kaut Fugles vienalga no apiņu aromāta tur nav ne smakas.
Jāņa recepte izskatās tiešām puslīdz atbilstoša Brengulim, tikai strikti jāievēro, lai pirmā 62C pauze nepārsniedz 20min un pietiekoši strauji jāceļ līz 70C. Ja kāds tiešām taisās brūvēt, tad tos jokus par nepieciešamo lēno vārīšanu es silti ieteiktu neņemt vērā un vārīt normāli, lai arī alus sanāk normāls.
Un otrs, kāpēc mums daudziem nepatīk Brenulis ir tas, ka viņi principā tirgo zaļu, negatavu alu. Ja grib tādu, tad nevajag daudz marinēt, dzert jau kādā 3-ajā nedēļā pēc brūvēšana. ;)
Par apiņiem piekrītu Jankam, vienalga kādus, pat labāk ar zemu AA...
Kāds var palīdzēt ar precīzāku recepti? man pašam tā ļoti nevedas tā iesala aprēķināšana pēc vēlamā OG. Esmu izmēģinājis dažādus brūvētāju kalkulatorus, gan salīdzinājis ar citām receptēm ar līdzīgu OG, bet rezultāti ļoti atšķiras. Tātad, cik daudz Jāņa Pilzenes iesala man vajadzētu priekš 20L ar OG 1.064 (16P)? Kā ar IBU? Man šķiet, ka ap 20. Ņemšu Saaz.
pienjemot ka tev efektivitaate buus 70%, tad tev jaanjem ~6,25kg pilzenes iesalu uz 20L alus. ja tev efektivitāte atšķirsies, tad protams OG arī būs cits :) ja beersi 50g saaz un vaariisi 60 min, tad teoreetiski dabuusi 19IBU, bet vai aromaatam arii kaut ko, vai tikai ruugtumam?
Paldies, Zux! Pēc maniem aprēķiniem sanāca 6.5-7.0kg - vienkārši likās, ka par daudz un nav kaut kas riktīgi, bet izskatās, ka daudz maz uz to pusi būs. Man jau liekas, ka nekāds baigais apiņu aromāts Brengulī nav un par tiem aroma apiņiem īsti vēl nezinu, vai likšu.
Brengulim nav patiesībā kaut kādas unikālas receptes. Parasts gaišais lāgeris. Visa sāls ir pie raudzēšanas T režīmiem.
rekur kaut kaada versija par brenguliiti: http://www.akciza.net/lv/1487-mjas-alus-pagatavosanas-komplekts-brengultis-20l.html
teoretiski var smelties idejas par T rezhiimiem, lai gan turpat rakstiits:
Vēsturiski šo stilu varētu pieskaitīt pie Vīnes lāgeriem. Latvijas alus darītāji Vīnes lāgera garšu ir nedaudz pamainījuši, lai vairāk pasvītrotu medaino aromātu.
Mēs piedāvājam iespēju pašiem mājā vai dzīvoklī uzbrūvēt šo alus šķirni tādu, kādai tai būtu jābūt oriģināli.
Nu, par to Vīnes lāgeri, man šķiet, ka viņi nošāvuši nedaudz greizi, Brengulītis taču ir gaišais lāgeris.
Tas ir Jāņa veidots komplekts ;)
Var rēķināt, ka uz 5L vajag 1.2kg iesala, lai iegūtu ABV 5%. Ar OG 1.064 jau sanāk ABV uz 6.5%
^^ Vīnes lāgers jau arī ir gaišs, gan vairāk uz dzinterkrāsu. Kautgan vakar Užavas Tumšo dzēru - tas ar bij dzintarkrāsā - varētu par Vīnes lāgeri noturēt.
Tieši tā, tas Brenguļa apcerējums ir manis veidots:))) Nevajag viņam pieverst pārāk daudz uzmanības, tīrs marketings:)))))))