Meklējot ārzemju lapās lāgera receptes biju piefiksējis t un laika režīmus: iejauc 50 C 25 min, 60 C 20 min un 70 C 40 min un tas saucās Vīnes lāgeris. tad jau šitam jābūt vēl saldākam par brenguli, pats nupat taisīju un tagad apskatīšos, kas tad būs sanācis OG 1057

Brengulim jau tas saldums no diacetila arī nāk ;)

Pāris reizes ir dzerts - visai iesalains, bet salds nebija. Apiņus gan jau normāli pieliek.

Mūsdienu iesali ir tik labi modificēti, ka 20min pie 60C plus karsēšanas laiks līdz 70C ir ilgs laiks Beta amilāzei un Alfai paliks maz ko pārcukurot. Tb Tev nebūs salds.

50 ltr no 60 C līdz 70 C aizņem pāris minūtes laika uz nepilnas jaudas t.i. ap 20 kw

tev vajadzēja joda testu pēs tām 20 min uztaisīt, tad jau redzētu vai ir vispār jega vairs kaut ko gaidīt pie tiem 70C

2 years later

Citi daži joprojām uzdod jautājumu, kad beidzot uztaisīšu kaut ko garšīgu. Tobiš kaut ko vismaz tuvu brengulim vai kādu no tiem iļģuciema garšīgajiem. Tādu foršu, saldu.

Tad nu beidzot esmu saņēmies, bet šeit rakstītais nesniedz visas vēlamās atbildes: Raugs W34/70 un pie 15' raudzēt? Vai kāds cits atbisltošāks raugs, S33? Apiņus nemaz vai pavisam drusku kaut kādu saaz un pašā sākumā, ja? Varīt lēni, ja? Misu arī strauji nedzesēt? Un pārcukuro pie 72'-74'?

labāk kādu klasisku ESB uztaisi. Pašam ar garšos ;)

ESB nav rūgts - visai iesalains

Reku, pāris bitteru receptes:

http://perfectpint.blogspot.com/2014/05/a-yeast-for-all-seasons.html http://perfectpint.blogspot.com/2015/03/back-to-bitters.html

Abās IBU uz <=25. Ja par rūgtu, var daļu rūgto apiņu ielikt vēlāk un būs iesalains ka tik nu.

Vēl kā variants varētu būt <= 20 IBU beļģis kaut kāds vieglais, ar kukurūzu - lai pavisam šķidrs, atsvaidzinošs un brengulista jūtas neaizvainojošs būtu.

a month later

Eu, labs, vecīt. Paldies. Brengulis ir mans favorit alus. Nu varēšu uzrūdzēt arī pats kau ko līdzīgu.

P.s. Check this out.. http://compeuro.lv/ , good stuff!

3 years later

Tā kā Brengulis man iet ļoti pie sirds, tad gribētos ko līdzīgu, saldenu uzbrūvēt.
                        Izejot cauri šim postam lasu par diacetilu, kas cik saprotu dod kādu daļu salduma.

Bet jautājums ir: kas tieši ir nepieciešams, lai alus sanāktu salduma ziņā līdzīgi Brenguļu alum? Lielāks daudzums iesala uz ūdens litrāžu? Kas vēl?

Neko extra klāt pievienot es nevēlos, nekādu dekstrozi vai jebko citu, kā tikai pamata lietas.

Kompots Lielāks daudzums iesala tev dos augstāku sākuma blīvumu un rezultātā stiprāku alu. Alu var padarīt saldāku ar jau iepriekšminētajiem 3 mainīgajiem -

1. Iesala veids (piem. Maris Otter, Pale, Minhenes vai Vīnes bāzei, tad klāt kādu karameles iesalu, melanoiden, carapils, biscuit vai ko tādu)

2. Iejavošanas temperatūra - augstāka temperatūra (68-70) dod vairāk nefermentējamo cukuru, kas var piedod saldumu

3. Rauga izvēle - izvēlies raugu ar zemu norūgšanas dziļumu (piem. S-04)

Ja tu gribi diacetilu, tad vienkārši slikti izturies pret raugu - nepacel temperatūru uz rūgšanas beigām, raudzē pazeminātā temperatūrā, lieto pārāk maz rauga, pudeļo pēc nedēļas (es ceru, ka Tu šo nedarīsi).

dzirnavnieks nepacel temperatūru uz rūgšanas beigām

neked neko tādu neesmu darījis - man parasti, rūgšanas beigās ir nedaudz zemāka temp. (kā apkārtējai videi)

dzirnavnieks Iesala veids (piem. Maris Otter, Pale, Minhenes vai Vīnes bāzei, tad klāt kādu karameles iesalu, melanoiden, carapils, biscuit vai ko tādu)

Paldies liels! Būs jāpastudē iesalu veidi un jāpalasa apraksti par katru, lai saprastu ko kurš dod alum gala rezultātā.

Bet vai ir kādi citi veidi kā to saldumu dabū? Vai arī tikai viss Tevis aprakstītais ir tas dabīgais veids, kā panākt manis vēlamo rezultātu?

Kompots Cik esmu lasijis un racis pa forumiem, manā arsenālā šie ir vienīgie veidi, kā pacelt salduma sajūtu alū.