Man ir aizdomas, ka Brengulis nav īsti izrūdzis līdz galam, no kā arī tā poha īpašā. Bet tās tikai aizdomas alus pulvera līmenī.

ļauži ir stāstījuši, ka noturot mēnesi ledusskapī, tas kļūstot dzeramāks.

Pagājšgad uz darba Jāņu pasēdēšanu bija lejamais no kāda miestiņveidīgā iepirkts - laikam bija vecs, jo bija pārsteidzoši nebrengulīgs un dzerams (uz Tērvetes/Piebalgas pusi) - no salkanuma ne miņas.

2 years later

Jāpaceļ Brenguļa recepte augšā. 😃

Tā kā iepriekšējās 13 partijas vārīju eilus, nāca ideja beidzot arī pamēģināt lāgeri uzmeistarot. Recepte īsumā tāda: Uz 20litriem 5kg Maris Otter iesals, 15gr Magnum (60min), raugs W34/70, vārīšana 60min.
      Iebēru iesalu pie +65C un cēlu uz +70C, pēc tam noturēju 60min, beigās Mashout. Vārīšana sanāca salīdzinoši švaka (knapi mutuļoja), jau kuro reizi sev saku, ka tā elektriskā plīts man normāl nevāra alu, kad vairāk par 20 litriem misas. Nu neko, atdzesēju līdz 20C un nonesu uz pagrabu lai atdziest pie +13-14C. Raugu piebēru no rīta, jo nevarēju pats nodzīt līdz vēlamajai temperatūrai. OG sanāca 13 (plato).
      Jautājums vai pagrabā pie +13-14C būs labi priekš šī rauga? Doma pēc nedēļas pārliet 2.fermenterī un ielikt ledusskapī uz nogatavināšanos pie +5-7C. Cik ilgi turēt 2 fermenterī un kad pudeļot? Paldies!

Šķiet brenguļa stilam FG ir 13 plato 😁

neimets132
          Priekš attiecīgā rauga +13-14 būs ok varbūt nedaudz kadu esteri izsitīs, pārbaudīts ir pitch pie +10 un tīri raudzējās pie 12° uz rugšanas beigām pakapeniski celt t° lidz +19. Nogatavinat pie +1C 3-4ned
          Bet ja nopietni domā Brenguli gaišo tad rezultats nebūs ne tuvu tam 😃

Kā nākamo brūvējumu pamēģini izmantot to pašu rauga plāceni un raudzet istabas temperatūrā ar atvertu fermenteri.
            O.G. tēmē ne mazāk kā 17.51 °P, 1.072
            Raudzē apm 3-4 dienas kad F.G. sasniedzis ap 9.02 °P, 1.036 momentāli cold crash uz 0.5°C pec 2 dienām pārpumpē uz kegu @10psi un tai pašā t° nogatavini 2-3ned jeb lidz garša apmierina. Rezultātā ap 4.7% abv un iespejams tuvu saldumu kā Brengulim.
            Jāsaka gan Brengulis nav mans favorīts, bet analizejot garsu šis butu tas ar ko sāktu.
            Protams pudeļot viņu nevarēsi tā pat kā originalais Brengulis ne bez iemesla ir pieejams tikai izlejamā veidā un ar īsu derīguma termiņu.

P.s. iedomajos tak var nopirkt brenguli un nomerīt precīzi blīvumu, vismaz zinasi og un fg pec ka vadities.

kurbac o, super! Jau sakarīga recepte, kuru vērts pamēģināt! 🙂 Tikai man kega nav. :/ Ir uz ko tiekties, bet katrā ziņā paldies par ieteikumu! 😉

8 days later

Ja brengulis ir dzīvs un nefiltrēts, nevar mēģināt iegūt identisku raugu no tā paša alus?

dzirnavnieks Gan jau iegāžot puslitru starterī, kaut kam vajadzētu izaugt. Tikai ja pirkts izlejamais ir liela iespēja, ka tur būs vēl vesels komplekts ar pasažieriem.

Bet vai ir vērts? Domā tur kas īpašs ir izmantots?

Man pēdējais vārījums nejauši sanāca ar līdzīgu garšu kā Brengulim.
                    Sāku iejavot (brew in a bag metode), nācās aizskriet un atstāju bračku, lai pieskata. Viņš laikam pārkarsēja un preboil bija 1.030 iecerēto 1.040-45. Pielika pāris ēdamkarotes ar griķu medu un OG beigās iznāca 1,060. Es šausminājos, ka iznāks sauss un stiprs eils, ko būs jāizdzirda vietējiem alkašiem, bet par brīnumu pēc 1,5 nedēļas, kad mērīju blīvumu pirms pudeļošanas FG 1.028. Tā vien liekas, ka raugs pat nepieķērās klāt iesala cukuriem. (US-05 raugs). Pagaršoju un momentā asociācija ar Brenguļu gaišo kaut arī galīgi negaidīti.
                    Recepte bija 50/50 Vīne ar Pilzeni un izmēģināju rudzu red karmeli.
                    Sapildīju pudelēs ar keramiskajiem korķīšiem, ja nu izdomās atsākt rūgt, varēs nedaudz spiedienu palaist ārā.

• BOD replied to this.

dzeruvaru Nu kā jau iepriekš minēts, ka ņem raugu kaut kur no vietējiem, tātad paciņā pasūtīt, visticamāk, nevar.Vai ir vērts? Manuprāt nav 😃 jo man šis alus nekad nav interesējis. Ieteikums drīzāk by popular demand kā teikt, ja grib emulēt oriģinālu, šis būtu iespējamais ceļš 🙂

dzirnavnieks Tad jau pudele starterī būs opcija. Tikai tie stāsti par "dzīvo alu, kas glabājas pāris dienas" man asociējās ar kapitālu aprīkojuma netīrību un nez kādi monstri tur izaugs 😃

No sērijas par "labo un dabīgo alu/pienu/kvasu/limonādi no padomju savienības laikiem, kas glabājās dažas dienas, jo bija superdabiski".

dzeruvaru Nu ja, es tādu sarkastisku risinājumu piedāvāju, ja nu vīriem gribas superdabisku seno laiku alu uzraudzēt 😃

vai tad nav tā, ka brenguļa unikālā garša ir diacetils, kas rodas ļoti lēni dzesējot misu pirms rūgšanas? Tiešām gribas speciāli brūvēt alu, lai garšotu pēc defekta- diacetila?

PeterisT Spriežot pēc apkārtējiem, cilvēkiem patīk. Tieši šis diacetila "saldenums", bet tā ir vietējā specifika. Piemērām arī saldais kvass vai iesala dzēriens. Rietumos nav dzirdēts ka būtu ļoti populārs, bet te cilvēki labprāt lieto. Tas pats ar saldenumu brengulim, tas tāds kā "starpposms" starp kvasu un alu, tāpēc manuprāt cilvēkiem ir ok 🙂

Šķiet, ka pēdējā laikā arī normālie kvasi aiziet pa saldo taku - Iļģuciema vairs negaršo, Bauska ar salda, Rēreknei pilnīgs cukurūdens

JekabsG Tev jau sanāca tikai 2/3 no plānotā OG - tātad trešdaļa cietes nepārcukurojās vai pārcukuro'jās neēdamos cukuros pie lielas temp. Raugam nebija ko ēst un diez vai pudeles ies pa gaisu.

PeterisT Par silto misu laikam domāji DMS, tas ir kas cits - vārīti dārzeņi. Bet tas it kā esot mīts, kas mūsdienu iesaliem nav vairs aktuāli. Faktiski var pat nevārīt misu, lai dabūtu viņu ārā vai uzmest tik burbuli pasterizācijai.

Exciter A kā Brengulis dabū saldo garšu alū? Diacetils? Kā viņš rodas?

To es nezinu, nestrādāju Brengulī 🙂 Augstāk jau diegan teoriju.

Write a Reply...