Rekā saka Dupont darītavā. http://beervana.blogspot.com/2012/02/tiny-factors-and-their-large-effects.html

Esot izpētījuši, ka pudeles noguldot uz sāniem, sanāk savādāks un labāks alus. Tik ļoti savādāks, ka viņi investē daudz naudas robotā, kas pudeles liks guļus stāvoklī.

Es arī aizgāju un noliku vienu no aizvakar pildītajām pudelēm guļus. Kāds ir salīdzinājis?

es kā reiz šodien pildu, arī nolikšu dažas uz sāniem. bet cik sapratu, tad tas ir tikai uz gāzēšanas laiku. briedināšanu tas neietekmē, līdz ar to briedināt var arī stāvus.

jo esmu bijis spiests veikt laika resursa investīcijas pārveidojot vairākus ledusskapjus, lai var briedināt 2litrenes :)

Nu un kegos viņš man kāds tagad skaitās? Guļus vai stāvus? Cik garš tik plats.

Runa iet par pudelēm. Kegi nav pudeles. :)

Nu lielas pudeles jau vien ir. Kāda starpība?

Tikai 60 reižu lielākas. Tad jau nav nekāda starpība starp 20 l stikla balonu un 1,2 tonnu tvertni.

Pudelēs noteikti ir procentuāli vairāk gaisa, arī saražotais rauga daudzums gan jau ir lielāks.

Es kaut kā skeptiski uz šo visu skatos, gan jau ka mēs nejustu nekādu starpību ja mums blakus ielietu alu kas nogatavināts stāvus un guļus. :)

Bet jūs pamēģiniet un atnesiet uz pasākumu notestēt!

Ā, tad šitas attiecas tikai uz 0.5 pudelēm?

6 days later

Te es redzu 2-us aspektus... Noguldot sāņus, raugam ir lielāka saskares virsma ar alu, kā arī ir mazāks spiediens (ko rada alus masa) uz pudeles apakšējo slāni un raugu.

Man tik nav skaidrs cik ilgi jāglabā, lai sajustu atšķirību. Ja pirmo 2 karbonizācijas/gatavināšanas nedēļu laikā atšķirība parādījusies nebūs, laikam palikšu skeptisks pret šo. :)

Domāju, ka tas varētu būt aktuāli tiem aliem, ko nogatavina vismaz pus gadu. Lai gan horizontālie lagertanki ir diez gan populāri. Kaut vai tas pats Lido nogatavina horizontālajos.

Man mājās nereti gadās tā, ka pudeles, kas gatavinātas pusgadu, tāpat jau ir mazliet atsķirīgas viena no otras. Līdz ar to atšķirību starp horizontālo/vertikālo izjust vairs nespēšu. Ja vien neattaisīšu 6 pudeles vienlaikus, lai vispirms konstatētu vidējo garšu.

galvenais paaicini ciemos gad tā darīsi. tav taču vajadzēs palīgus kas izdzers pēc pagaršošanas pudelēs palikušo alu :)

Vari droši braukt. Līdz manam pagrabam no Rīgas knapi 2000km sanāk. :)

Martins said: Domāju, ka tas varētu būt aktuāli tiem aliem, ko nogatavina vismaz pus gadu. Lai gan horizontālie lagertanki ir diez gan populāri. Kaut vai tas pats Lido nogatavina horizontālajos.

Lido nenogatavina horizontālajos. Tie horizontālie tanki, ko Tu tur redzi ir gatavā alus tanki , tā saucamie BBT (Bright Beer Tank).Principā tie ir lieli kegi ar izplesšanās maisiem iekšā, līdzīgi kā apkures hidrofors. Nemainīga karbonizācija tiek panākta, maisos spiežot gaisu un tādejādi izspiežot alu. Procesā netiek pielietots papildus CO2. Tikai dabiski saražotais.

Es domāju ka spiediens te neko daudz nerisina, jo jebkurā gadijumā pudelēs ir ap 2bar spiediens. Tas ka to pudeli noliek uz sāna, neko jau tam raugam tur daudz neizmaina no spiediena viedokļa.

9 months later

Kungi, kādi rezultāti/secinājumi? :)

Uzdūros šim, kad meklēju info par nogatavināšanu. Padalieties pieredzē pēc cik ilga laika savu alu uzskatat par gatavu no vārīšanas vai pudeļošanas brīža. Man kaut kā savā nelielajā pieredzē sanāk, ka labs alus paliek 2 mēnešus pēc vārīšanas (raudzējās 2-3 nedēļas). Gan puta stabila/ noturīga, gan garšas sabalansētas un nelec ārā kaut kādi asumi. Es par gaišajiem eiliem runāju.

Mans Biterīšu konkursants vislabāk garšoja nedēļu pēc pudeļošanas un kādus 2 mēnešus pēc pudeļošans, tā ka turpināšu katru nedēļu pa pudelītei baudīt, bet mēnesis šķiet ka ir visai labs izejaspunkts

Mēnesis līdz divi. Man gan ir vairāki, kas noturēti gadu un divus, neteikšu, ka īpaši sliktāki palikuši. Bet tik labāki arī nē, lai attaisnotu garo noturēšanu. Izņemot tos, kam mežonīgie raugi, jo tur bez 2 gadiem nav variantu.

5 years later

Par nogatavināšanu bez pudeļu gāšanas.

Pieņemsim ka man standarta APA 5% pavada 2 nedēļas fermenterī un sagāzēta ar cukuriņu 3 nedēļas pudelē un tad ir pilnībā gatava lietošanai.
                                        Ja šādu alu pēc 2 nedēļām pildītu ar Co2 tad tam vienalga vajadzīgs nogatavināšanas periods vai jau pēc nedēļas tas būtu dzerams??? Un vai kāds ir mēģinājis gan tā gan tā - kāda atšķirība?