Man mājās nereti gadās tā, ka pudeles, kas gatavinātas pusgadu, tāpat jau ir mazliet atsķirīgas viena no otras. Līdz ar to atšķirību starp horizontālo/vertikālo izjust vairs nespēšu. Ja vien neattaisīšu 6 pudeles vienlaikus, lai vispirms konstatētu vidējo garšu.

    galvenais paaicini ciemos gad tā darīsi. tav taču vajadzēs palīgus kas izdzers pēc pagaršošanas pudelēs palikušo alu :)

      Vari droši braukt. Līdz manam pagrabam no Rīgas knapi 2000km sanāk. :)

        Martins said: Domāju, ka tas varētu būt aktuāli tiem aliem, ko nogatavina vismaz pus gadu. Lai gan horizontālie lagertanki ir diez gan populāri. Kaut vai tas pats Lido nogatavina horizontālajos.

        Lido nenogatavina horizontālajos. Tie horizontālie tanki, ko Tu tur redzi ir gatavā alus tanki , tā saucamie BBT (Bright Beer Tank).Principā tie ir lieli kegi ar izplesšanās maisiem iekšā, līdzīgi kā apkures hidrofors. Nemainīga karbonizācija tiek panākta, maisos spiežot gaisu un tādejādi izspiežot alu. Procesā netiek pielietots papildus CO2. Tikai dabiski saražotais.

          Es domāju ka spiediens te neko daudz nerisina, jo jebkurā gadijumā pudelēs ir ap 2bar spiediens. Tas ka to pudeli noliek uz sāna, neko jau tam raugam tur daudz neizmaina no spiediena viedokļa.

            9 months later

            Kungi, kādi rezultāti/secinājumi? :)

            Uzdūros šim, kad meklēju info par nogatavināšanu. Padalieties pieredzē pēc cik ilga laika savu alu uzskatat par gatavu no vārīšanas vai pudeļošanas brīža. Man kaut kā savā nelielajā pieredzē sanāk, ka labs alus paliek 2 mēnešus pēc vārīšanas (raudzējās 2-3 nedēļas). Gan puta stabila/ noturīga, gan garšas sabalansētas un nelec ārā kaut kādi asumi. Es par gaišajiem eiliem runāju.

              Mans Biterīšu konkursants vislabāk garšoja nedēļu pēc pudeļošanas un kādus 2 mēnešus pēc pudeļošans, tā ka turpināšu katru nedēļu pa pudelītei baudīt, bet mēnesis šķiet ka ir visai labs izejaspunkts

                Mēnesis līdz divi. Man gan ir vairāki, kas noturēti gadu un divus, neteikšu, ka īpaši sliktāki palikuši. Bet tik labāki arī nē, lai attaisnotu garo noturēšanu. Izņemot tos, kam mežonīgie raugi, jo tur bez 2 gadiem nav variantu.

                  5 years later

                  Par nogatavināšanu bez pudeļu gāšanas.

                  Pieņemsim ka man standarta APA 5% pavada 2 nedēļas fermenterī un sagāzēta ar cukuriņu 3 nedēļas pudelē un tad ir pilnībā gatava lietošanai.
                  Ja šādu alu pēc 2 nedēļām pildītu ar Co2 tad tam vienalga vajadzīgs nogatavināšanas periods vai jau pēc nedēļas tas būtu dzerams??? Un vai kāds ir mēģinājis gan tā gan tā - kāda atšķirība?

                    Kops pagajusa gada ekskursijas Stone Brewing Berlin bruzi, es visiem blatna stastu, ka vini savu STONE IPA 9 dienas (!!!) no varisanas lidz tirgosanai bundzas dabon, bet, protams, tas ir cits limenis un apjomi, bet tik un ta, es uzskatu, ka sameriga stipruma alu var 3 nedelas easy-peasy dabut dzeramu (2 nedelas rugsanai, nedela sagazeties+cold crash paraleli, un -ludzu gazets, un dzerams alus, galvenais, ka SVAIGS!) 🙂
                    Bet ja nesteidzigi, es teiktu, svaigie un apinotie ir sava TOP kondicija no 5-15 nedelai no varisanas dienas.

                      ugis_n Bet tak ir alum garšas kas pazūd tik ar laiku nogatavinot, kā to var apiet? Tas pats jēlums?!
                      Stone Ipas gadījumā viņi noraudzē līdz nepieciešamajam alko 3-5 dienās, tad nofiltrē un pasterizē, tad šādu alu kaķo 1-2 dienas un tad pilda ne? A kaķošanas rezultātā nejūt iespējamos defektus ne, nezinu, štukoju!!??? Kāda ir tā ipa, droši vien fantastiska 😃?

                        Vobla Valdi, iesaku uztaisīt experimentu:
                        Paņem uzvāri IPA/DIPU/NEIPU ar dry hop un katru dienu dzer pa vienai pudelītei un atzīmē rezultātus. Aliņam pirms viņš zaudē savas īpašības ir jāsakožas, jāieņem pudeles forma, jāiepazīst vide. Nedēļu veca IPA pēc manas pieredzes vel nav "iekārtojusies" pudelē un garšo "kantaini". Piem. Alchemist Heady topper iesaka dzert 10 nedēļā.

                          Normāla, klasiska IPA.

                          Gan jau kaķi met neilgi pēc rūgšanas beigām (trešā diena?), tad 5 dienas notur, nodzidrina un pilda. Iesalainuma / DMS defektus jau nejūt zem apiņiem.

                            KalvisK Bet par to jau ir stāsts, ka nu nekas labs tur nav, bet Stouni kaut ko dara lai garšotu labi jau 10 dienā!!!

                              Write a Reply...