Pirmo reizi vārīju dūmu alu.
Lietuviešu Pilzenes 1,5kg
Weyermann Rauchmalz 1,22 kg
Crystal EBC 230 230g
Melnais EBC 1300 100 g
Iejava 65/66 (plānoju 67, bet nesanāca). Mirka 7h, jo nebija laika tecināt. :)
vārīšana 90min
Apiņi (gandrīz gadu stāvējuši, domāju, ka alfa par 25% mazāka kā oriģinālā)
6g Challenger 14% alfa @90min
6g Columbus 10% alfa @90min
6g Hallertauer 3,7% @15min
Raugs Wyeast Danny's Favorite 50
OG 1054, FG 1011, ABV 5,7%, 8 litri
3 nedēļas pēc brūvēšanas dziļi tumši brūns, smuks, ļoti dzidrs, vispār raugs reti ideāli nosēdās raudzējot. Smaržā maize un viegls, viegls speķītis. Garša saldena vispirms ar nelielu kūpinājuma piedevu, bet iespēju tai dominēt atslēdz nelielais, bet pietiekošais apiņu rūgtums. Nav tā vācu kūpināto alu speķa dominance, tikai viegla nojausma par to. Moška pat nedaudz par daudz apiņu.
Vēl nav nogatavojies kā vajag, tāds pazaļš jūtas. Bet, ja sanāks, tad būs viens no maniem ideālākajiem aliem.
Nākamo mēģināšu patumšāku un alkoholiskāku nobrūvēt, uz 7%, ar vairāk melnā iesala, uz ASV dūmu porteru pusi. Varbūt nē. Nezinu. Bet man liekas, ka liela loma šajā ir raugam. Būtu man vairāk naudas, to biežāk pirktu. Ne jau par velti amerikāņiem Denija raugs patīk. Man liekas, ka viens no pirmajiem mājbrūvētājiem, kura privātā šķirne (nu ok, viņš no vecas darītavas savāca) masveidā aiziet.