• Receptes
  • Dūmu tumšais (bija domāts porteris)

Pirmo reizi vārīju dūmu alu.

Lietuviešu Pilzenes 1,5kg
Weyermann Rauchmalz 1,22 kg
Crystal EBC 230 230g
Melnais EBC 1300 100 g

Iejava 65/66 (plānoju 67, bet nesanāca). Mirka 7h, jo nebija laika tecināt. :)

vārīšana 90min

Apiņi (gandrīz gadu stāvējuši, domāju, ka alfa par 25% mazāka kā oriģinālā)
6g Challenger 14% alfa @90min
6g Columbus 10% alfa @90min
6g Hallertauer 3,7% @15min

Raugs Wyeast Danny's Favorite 50

OG 1054, FG 1011, ABV 5,7%, 8 litri

3 nedēļas pēc brūvēšanas dziļi tumši brūns, smuks, ļoti dzidrs, vispār raugs reti ideāli nosēdās raudzējot. Smaržā maize un viegls, viegls speķītis. Garša saldena vispirms ar nelielu kūpinājuma piedevu, bet iespēju tai dominēt atslēdz nelielais, bet pietiekošais apiņu rūgtums. Nav tā vācu kūpināto alu speķa dominance, tikai viegla nojausma par to. Moška pat nedaudz par daudz apiņu.

Vēl nav nogatavojies kā vajag, tāds pazaļš jūtas. Bet, ja sanāks, tad būs viens no maniem ideālākajiem aliem.

Nākamo mēģināšu patumšāku un alkoholiskāku nobrūvēt, uz 7%, ar vairāk melnā iesala, uz ASV dūmu porteru pusi. Varbūt nē. Nezinu. Bet man liekas, ka liela loma šajā ir raugam. Būtu man vairāk naudas, to biežāk pirktu. Ne jau par velti amerikāņiem Denija raugs patīk. Man liekas, ka viens no pirmajiem mājbrūvētājiem, kura privātā šķirne (nu ok, viņš no vecas darītavas savāca) masveidā aiziet.

Man kamera pustumsā neņem. Pēc nedēļas ielikšu.

20 days later

3 nedēļas nogatavināts. Labs, bet parūgts no melnā iesala. Nākamreiz bez melnā iesala taisīšu un gribētos lielāku salda iesala klātbūtni, lai labāk izbalansē apiņus. Un stabilus 67 pārcukurošanas grādus, jūtams, ka nedaudz par plānu.

Es arī domāju dūmalu uztaisīt. Doma radās, kūpinot zivis, ka jāpamēģina iesals nokūpināt :) redzēs kā sanāks

Es saprotu, ka tas vācu Rauchmalz, dūmus dabon pavisam nedaudz, tikai tik, cik no malkas, iesalu žāvējot. Ka nekāda īpašā kūpināšana nemaz nenotiek.

Nu bet nokūpināt iesalu caur zivju dūmiem, tas gan varētu būt kruta:)))

Ka tik nebūtu par stipru. Droši vien ļoti uzmanīgam jābūt ar tiem iesala daudzumiem, ko liek klāt. Es jau šo vājo 40% ņēmu, un jūtami dūmi garšā, lai gan pašu iesalu paoostot, dūmu smaržas gandrīz nemaz nav.

Un jāpadomā kas ar taukiem tais zivju dūmos.

Ar speķi kopā es vēl kaut kā saprastu, bet ar zivi!!! nu nezinu, nezinu...

voblu taču kopā ar alu lieto :)

voblalus - kruti izklausās ne?

Es skatos ka to domu par zivi te daži uztver nopietni un atzīst par zemē nemetamu:)))

Ja ir komerciālas darūtavas, kas alu taisa, vārīšanas katlā liekot īstu speķi, tad zivs dūmi ir samērā nekaitīgs pasākums.

Speķi jau neliek dēļ dūmu garšas, bet lai paildzinātu uzglabāšanas termiņu. Tā jau sena kā pats alus metode.

3 months later

Šodien (3 mēneši pēc brūvēšanas) garšoju vienu no divām pēdējām pudelēm. Tagad ir ļoti ok, dūmi pilnīga nulle, bet aliņš labs, ja nu vienīgi rūgtuma frontē prasītos lielāka harmonija. Un tāds pilnīgāks, biezāks arī varēja būt. Rīt vāru 2. mēģinājumu - 63% dūmu iesals, pārējais Minhene un Weyermann Carabelge, un šķipsna melna. Bez pilzenes vai citiem ļoti gaišajiem iesaliem.

Ati, vai ir vērts tik daudz likt to dūmu iesalu, lai pēc tam 3 mēnešus gaidītu līdz tā piedotais aromāts ir nulle un aliņš palicis par normālu alu? ;)

Man šitā bija, kad piegāzu ozolu mizas novārījumu, pēc pāris mēnešiem bij palicis par normālu alu, kad ozola mizas novārījuma garša bija izplēnējusi...

Es gribu redzēt vai lielāks dūmu iesala daudzums tomēr nedos ilgtermiņa efektu.

a nafig 3 mēnešus jāgaida? Kapēc nevar dzert kamēr vel ir velamais efekts?

Es gribu uz 7% ABV uztaisīt.

a nevar to dūmu piesaistīt vēlākā posmā. Piemēram pie pudeļošanas cukuru novārīt ūdenī kurā ielikts marlē iesiets dūmu iesals. Es šītā ar kvasu tagad daru vislaik. Pavāru marlē dedzināto rudzu iesalu un viss kārtībā.

Sitā laba ideja, paldies. Es daļai pudeļu tā izdarīšu. man jau dūmu alus patīk, tādēļ nez vai būs par daudz speķa. Es vēl gribu mazu porciju alus izvārīt ar 100% dūmu iesalu, esmu vienu tādu dzēris, man patika.