Internetā uzgāju informāciju, ka citviet mājbrūvētāji "sausajai" apiņošanai presēto apiņu, vai apiņu galvu vietā, izmanto apiņu eļļu (hop oil). Laikam kko šādu : http://www.themaltmiller.co.uk/index.php?_a=viewCat&catId=25
Vai kāds ir pētījis dziļāk šo jautājumu. Varbūt kāds ir mēģinājis?
Dry Hopping, sausā (aukstā) apiņošana jeb "kaķis"
Šodien aizdomājos par triviālu lietu saistībā ar dry hopping... nafig es lieku pēdējā minūtē aromātiskos apiņus, ja plānots taisīt dry hopping!? Labāk tos papildus apiņus iebērt fermentierī jeb izmantot citam alum.
Bet aromāti no dry un pēdējās minūtes ir atšķirīgi
Kapēc lai viņi būtu atšķirīgi? Tās tač ir ēteriskās eļļas kas dod aromātu, tu domā ka karstumā viņas pārveidojas? Manuprāt tikai izgaro... Bet pat ja ir atšķirīgas, domāju ka dry noteikti ņem virsroku jo aromāts ir ļoti spēcīgs. Būs nākamreiz jāpatestē.
UPD: Interneta viedoklis sakrīt ar Jāņa viedokli ;) http://www.mrmalty.com/late_hopping.php
Late hopping is the addition of hops during the latter part of the boil. It is an excellent method for creating hop aroma and flavor in your beer. In general, any additions with less than 30 minutes left in the boil and prior to cooling the wort are considered late hop additions. Although some hop oils are lost during this shorter boil, reactions between the hop compounds and the wort create other desirable flavor-active compounds not found in hops.
Many brewers turn to dry hopping in an effort to get more hop flavor and aroma, but dry hopping results in a completely different hop character, which maybe out of place in certain styles.
While dry hopping is a great technique, it is often characterized as more resiny and grassy, while boiled hops are often characterized as more floral and spicy. Ray Daniels, in Designing Great Beers, says, "Late-hopped additions have been characterized as more floral, fragrant, and less grassy than dry-hopped additions."
Tas ir tas kas man dryhopingā nepatīk, nedaudz zāļaina smarža
šķirstot amerikāņu apiņu bukletu pamanīju, ka pie apiņiem tiek norādīta total oils vērtība un aizdomājos kontekstā ar vakardienas zux&kastrolis dry hopingoto IPA (Fuggles, EKG). Tam alum bija ļoti vājš aromāts salīdzinājumā ar maniem eksemplāriem (Centenial, Columbus, Simcoe, Citra), tai pat laikā apiņu daudzums pie dry hopping bija vienāds ~3gr uz litru. Paskatijos total oils tabulā un konstatēju, ka ml/100g: -Fuggles 0.7-1.2 -EKG 0.7-1.0 -Centenial 1.5-2.3 -Columbus 2.0-3.0 -Simcoe 2.0-2.5 -Citra 2.2-2.8
Loģiski domājot nonācu pie secinājuma, ka tās eļļas spēlē lielu lomu pie dry hoppinga un nav jēga izmantot appiņus kam tās eļļas ir maz
Te nu Tev jāpiekrīt pilnībā, vakar pats ostīji manu alu kam Goldings, East Kent litri x grami x 3,un atzini ka no dry hopinga efekta ne smakas :) ! Kur Tu to tabulu rāvi, es gribētu paskatīties cik to eļļu Saaz apiņiem!
Aromāta palielināšanai šīs aromātiskās apiņu eļļas ir pieejamas arī gatavā veidā.
Ir arī pie šiem. http://www.akciza.net/lv/970-hop-aroma-brewferm-citrussy-5-ml.html
tajā UK veikalā kur mēs ar Kasparu pirkām apiņus viņi to lielumu norāda:
http://www.simplyhops.co.uk/products/bramling-cross-whole-hop-cone http://www.simplyhops.co.uk/pages/technical-data
Es no akcizas biju paņēmis tās apiņu aromāta tabletes. aromāts no viņām bija mazāks par nulli:)))
Par tabletēm tā arī raxta citos forumos, ka aromāta nav ;) bet par eļļām ir labākas atsauksmes.
Experimenc! Sadalīju vienu vārījumu, pēc nedēļas ilgas rūgšanas, divās daļās: vienu nolēju no rauga un pievienoju Saaz apiņus (uz 8 dienām) pēc šeit forumā jau iztirzātas formulas: (grami x litri) x 3 Pēc nedēļas, otrai daļai kas bija palikusi uz rauga, pievienoju Saaz apiņu eļļu uz 24 stundām pēc formulas: 1ml uz 10 litriem
Pie pudeļošanas mans deguns izdara sekojošus secinājumus: porcija, kurai bēru klāt apiņu granulas smaržo spēcīgāk un labāk, kā porcija kurai lietoju apiņu eļļu. Porcijai ar apiņu eļļu ir jūtama specifiskā Saaz apiņu smarža, bet iespējams, ka dēļ rauga, uz kura šī porcija nostāvēja 8 dienas ilgāk kā pirmā, neļauj izpausties pilnībā. Ja porcijai, kura tika nolieta no rauga dominē apiņu smarža, un rauga smarža nemaz nav jūtama, tad otrai porcijai 50/50.
Otra porcija stipri tīrāka, bez apiņu nosēdumiem pudelēs.
Redzēsim kas būs pēc nedēļas.
Apiņu eļļu jau lej klāt tīram, no rauga nolietam jaunalum pie pudeļošanas.
Instrukcijā no MaltMiller bija teikts, ka var gan, gan, gan, gan... t.i. gan primārajā, gan sekundārajā, gan pa taisno pudelē, gan arī pa taisno glāzē!
Experimenta turpinājums: šodien atvēru divas pudeles no pildījuma pēdējām pilēm. Sāksim ar to, ka viena bija līdz "lūpai" , otra 2/3. Vot tā jokot nevar... atverot pudeli ar 2/3 alus, sieva domāja ka es nošāvos :), baigā gāze ir ja nepiepilda pudeles līdz galam. (gāzēju ar sīrupu)
Par "dry hop": devu vērtēt sievai, švāģerim un provēju pats. Secinājumi.
PUDELE AR GRANULĒTAJIEM APIŅIEM: smarža ir labi jūtama, var pat atpazīt apiņus. Dzidrums nav, glāzē nonāk apiņu daļas. Garšā rūgtumu nejūt,drīzāk raksturīgo "zāļainumu" , lai gan tēmētais IBU ir ~50, bet alkohols "nosilda", lai gan pēc parametriem tikai 4,2% ABV
PUDELE AR APIŅU EĻĻU: smarža nav tik izteikta, lai gan jūtama (atpazīstama). Pēc atmiņas spriežu, ka Blomes ale ar Saaz, bet bez dry hop, smaržoja +/- tāpat. Alus daudz dzidrāks (pudeļots no raudzējamā spaiņa). Sākumā garša mazliet patīkamāka, bet tas laikam dēļ mazāka gāzes daudzuma. Garšā vairāk jūtams rūgtums, ko nenomāc zāļainā garša. Uz pudeles beigām garšā iezogas ESB rauga garša (tas laikam ar no tā, ka pudeļoju pa tiešo no spaiņa un nedēļu ilgāk šī porcija bija uz rauga). Atdzesētam paraugam vairāk putu, kā atdzesētā paraugā ar granulētiem apiņiem.
Pirmie secinājumi: "dry hop'ot" ar eļļu var, tikai manai gaumei ieteiktais lietošanas daudzums jāreizina ar 2!
Gaidam nedēļu!
Diez vai 4% ar alko noņem to rūgtumu, drīzāk, bez 50IBU liktos salds.
Linard, kur lai papēta tavu svētdienas rīta eila recepti ? Varētu uz Jāņiem uzbliezt ;)
Varu Tev vakarā aizsūtīt, vai arī "iemest" pie Receptes
Linards said: Varu Tev vakarā aizsūtīt, vai arī "iemest" pie Receptes
Iemet gan pie receptēm!
Šodien paņēmu testam uz ballīti divas plastmasenes . Pirmo devu garšot to kamam sausie apiņi klāt... atverot puslitrs putās pa zemi, saskābis nebija, laikam tik cik sakratījies vedot. Par smaržu neviena vārda, alus garšojot pēc ziepēm (es gan nejutu :)) Tālāk seko eksemplārs ar apiņu eļļu... "mhm...nu jā, šis daudz labāks!" (c) nu bet uz to pusi arī bija... atverot viss mierīgi... noskrien gāze, bet uz augšu nekāpj. Glāzē eksemplārs daudz, daudz "smukāk" izskatās, un tiešām garšo ar labāk. Arī šim eksemplāram "baudītāji" neko par smaržu neizsakās. Uz manu jautājumu pēc kā smaržo, atbild ka pēc brāgas! (ESB raugs) Secinājumi: apiņu smarža gan vienam, gan otram gājusi mazumā, dominējošā smarža tomēr ir no rauga. Un jā, visinteresantākais man likās tas, kā var atšķirties garšā, divi pilnīgi vienādi ali, tikai katrs savā pudelē! :)(viennozīmīgi mans negaršīgākais alus, līdz šim)
Atkal eksperimenC! 49% Pils 49% Minhene 2% Caramele 65 C 75 min. Perle Saaz S-04
Pēc I. fermentācijas sadalīju alu divās daļās un vienai piebēru sausos Saaz apiņus uz 8 dienām, otrai daļai 24 h pirms pudeļošanas Saaz apiņu eļļa (man vēl 1/2 pudelīte palikusi).
Testa dienā: savu funkciju pilda gan sausie apiņi, gan eļļa. Apiņu smarža jūtama kā vienā, tā otrā eksemplārā. Vairāk jau laikam ar sausajiem. Izskatā dzidrāks viennozīmīgi ir ar eļļu apiņotais, bet tā jau laikam vairāk kosmētiska problēma. Garšu gan sausie apiņi ir mazliet sačakarējuši... tāda kā ziepjaina, vai!? Nosēdumi pudelē arī vairāk ir no porcijas ar sausajiem, lai arī tika pudeļots no atsevišķa spaiņa, un kārtīgi nodzesēts!
Secinājumi: ar eļļu var "sausapiņot" ļoti labi, diemžēl maz apiņu veidiem šādu eļļu piedāvā :(