Something went wrong while trying to load the full version of this site. Try hard-refreshing this page to fix the error.

Dry Hopping, sausā (aukstā) apiņošana jeb "kaķis"

funeralium

Esmu ievērojis ka Piebalgas alus bieži atšķirībā no Bauskas un Tērvetes patīkami smaržo pēc apiņiem. Viņi viņu iekaķo vai vienkārši vārīšanas beigās pievieno kādu aromātisko apini? Gribētos panākt līdzīgu aromātu.

BOD

neesmu neko tādu ievērojis

Jesus

Piebalgai ir pagraba nevis apeņu aromāts.

BOD

^ pāris gadus nav manīts raksturīgais pagrabiņš

Jesus

Pāris gadus nav pirkts 😃

Ints

Saldētavā atradu apiņu čiekurus, dažādi atlikumi, Lietuvā pirkti Tradicionālie un Marinka kopā apmēram 100 grami. Salasījies gudrības izdomāju vajag pamēģināt man arī sauso apiņošanu. Pēc norūgšanas sabēru tos alū un atstāju siltā telpā trīs dienas, tad nonesu pagrabā cerēju, ka apiņi nosēdīsies, bet nekā nebija daļa bija nogrimusi daļa peldēja pa virsu. Pudelēs pildīju kādu stundu, trubiņa sprūda pūtu ar muti atpakaļ, alus saduļķojās, pudelēs sapildīju ar apiņu lapiņām un raugu duļķēm. Turklāt apiņu čiekuri uzsūc daudz alu. Vairs šādas mocības nevēlos, nākošreiz tikai ar granulētajiem, vai pirms pildīšanas jākāš.

Jesus

Visa tā apskābekļošana ar laistīšanos vai pūšana trubā nobeigs tavu dry hop alu. Noteikti pārdomā procesus un tehnoloģu.
Tradic. un Marinka DH neko labu nevar iedot. Pilna google ar Hop Marinka -

https://www.youtube.com/watch?v=cpn_dAKXubE

lampa

Bez ledusskapja nekas tur nenosēdīsies. Man granulētie vienmēr peldēja kā tāds putuplasts. Vienreiz pat bija ar visu metāla sietiņu uzpeldējuši augšā.

dzeruvaru

Pirms bija iespēja koldkrašot un tās reizes, kad neizmantoju metāla sieta kapsulas un bēru granulas pa taisno fermentierī, divu nedēļu laikā viss smuki sasēdās, pudelēs gan trāpīja nedaudz, bet kad sāku izmantot filtra uzgali, tas bija minimums. Kad kādreiz mēģināju ar čiekuriem, tad arī cik atceros viss nosēdās. Galvenais nesteigties.

kastrolis

man kaut kad sanāca normāls saisons ar marynka. tas gan bija bez kaķa.

dzirnavnieks

Vairākkārtējai apiņošanai un tīrākam alum vajadzētu fermenterī liekamus apiņu filtrus. Biju iedomājies par lielajiem, vienreizlietojamajiem tējas maisiņiem. Baigais čakars viņus dezinficēt, piebērt, sasiet un ielaist fermenterī. Pēc izvilkšanas daži tāpat palika peldot, nācās ar improvizētu āķi ķeksēt laukā. Parastie NT filtri, ko aliekspresī tirgo ir 7cm diametrā, kas ir par daudz stikla balonam. Kur meklēt kaķošanas cauruli (DRY HOPPING TUBE), kā attēlā zemāk? Šis būtu ļoti labs risinājum, bet derētu atrast šaipus dīķim. Jā jā, var fermentēt plastmasā, bet man ir dezinfekcijas trauma.

image dryhop.jpeg

kastrolis

manuprāt ļoti slikta atdeve ja neber pa taisno fermenterī. tāda apiņu izniekošana sanāk. brūži izmanto "raķeti", ir arī mājbrūvētāju izmēri pieejami.

dzirnavnieks

Nevar forši izfiltrēt, kā arī nevar izņemt pirmo dryhopu un aizstāt ar otro dryhopu. Uz maniem apjomiem tā atdeve ir ok. Turklāt balona kakla izmērs ir ap 40mm

BOD

Kāpēc pirmais kaķis būtu jāņem laukā ?

Paturot ledusskapī (10C) pusdienu, viss lieliski sasēžas

dzirnavnieks

Forumos mēļo par zāļainumu no apiņiem pēc 7+ dienu turēšanas. Nav lieka ledusskapja cold crasham.

dzeruvaru

dzirnavnieks neesmu pieredzejis, esmu turējis apiņus līdz pat trijām nedēļām, bet protams tā varbūt ir tikai man pieredze un sagadīšanās. Bet turpat internetā esmu lasījis, ka cilvēki ber apiņus kegā un tie tur paliek līdz pat kega iztukšošanai.

Ir tikai viena nianse, dry hop dod reāli klāt rūgtumu, it sevišķi ar lielām alfām un it sevišķi ja ber pa tiešo fermentierī. Arī par hop creep neaizmirstam, ļoti reāla lieta ar visu diacetila ražošanu un zemu FG, kurš cerams nekļūst tāds pudelē.

dzeruvaru

Man labi strādā tieši kapsulas priekš sausās apiņošanas, kuras turu 2+ nedēļas. Gandrīz nedod klāt rūgtumu un mazāk apiņu zupas apkārt.

dzirnavnieks

dzeruvaru Kas tās par kapsulām?

dzeruvaru

Šādas - https://www.aliexpress.com/item/32992235826.html

Lielajā kā reiz 100 gr apiņu normāli ielien, bet ir nianse, noteikti vajag iekarināt fermentierī, lai augša ir virs alus , tad apiņi nesaspiežas kunkulī.

dzirnavnieks

dzeruvaru Nu jā, viņas ir 7cm diametrā, kas stikla balonā nelien. Tieši tāpēc par tādu cauruli interesējos.

dzeruvaru

dzirnavnieks Ne pa tēmu, bet nevajag stikla balonus, jebko citu tikai ne stiklu. Es jau te laikam rakstīju par negatīvo pieredzi ar viņiem. Tas ka nelien ir zīme, ka jāmaina fermentieris 🙂

« Previous Page Next Page »