• Dažādi
  • Lauku brūvētaji! (ko citi par brāgas taisītājiem sauc)

Kruti!!! Un cik ilgi vārīji? Dažos avotos iesaka 30min, citos saka, ka pietiek ar 15min.

^ Tās tējkarotes uz 20l un vārīju 10min.

Sāļus pievienoji pirms vārīšanas? Kāpēc? Es biju sapratis, ka labāk sāļus likt pēc vārīšanas.

Gadu analīzēm pamanīji? Nu kas gan to vairs var atcerēties! Tik daudz alus aiztecējis :)

Jā, tiešām. Nez vai kādi ūdens kalkulatori tolaik jau bija izveidoti...

Atradu. Kalcijs pirms vārīšanas jāpievieno, ja tā ir maz, citādāk HCO3 nesamazināsies pietiekošā apjomā. Martin Brungard raksta: "The ending calcium content for the water can be calulated using the following formula:

Ending Ca (ppm) = Starting Ca (ppm) - ((starting HCO3 (ppm) - ending HCO3 (ppm))/3.05)

The equation above assumes that the water has a high enough calcium concentration to execute the reaction to volatilize the CO2 and precipitate the CaCO3. An ending calcium concentration that is negative indicates that additional calcium would be required. If the calcium concentration is not high enough, it will be neccessary to add calcium in the form of Gypsum or Calcium Chloride to achieve the ending 80 ppm bicarbonate concentration. The decision as to which of these supplemental calcium sources to use should be based on the desire for more sulfate or more chloride in the water. "

Tas viss tomēr ir energo un laika ietilpīgs pasākums. Vnk tomēr atrast citu ūdens avotu vai izlaist esošo caur ro filtru un piebērt vajadzīgos sāļus bez vārīšanas.

Tas tāds diskutabls jautājums. 1) Novārīšana pret cita avota ūdeni. Pirmkārt, manā apkārtnē man nav zināmi avoti, kuros ūdens būtu pieejams cauru gadu un kuri būtu piemēroti lietošanai uzturā. Turklāt, ja arī būtu, tāpat būtu jātērē laiks un degviela, lai nokļūtu līdz avotam pēc ūdens. 2) Novārīšana pret RO filtru. Nevienam no manu paziņu/draugu/radu loka nav uzstādīts RO filtrs. Pirkt pašam, uzstādīt un regulāri mainīt filtrus - īstermiņā nav ekonomiskāk kā novārīšana. Cita lieta, ja brūvēt lielos apjomos. Tad gan RO filtrs būtu daudz izdevīgāks. Bet, ja ūdeni vajag tikai vienam vai diviem 10 litru vārījumiem mēnesī, tad novārīšana ir ērtāks risinājums. Vismaz iesākumā.

Vārīšana tiešām liekas energoresursu šķērdēšana. Bet to pašu efektu var panākt ar kalcija hidroksīdu. Vienu brīdi bij doma to pamēģināt (tīri pamēģināšanas pēc), bet nekur nevarēju sameklēt foodgrade caoh. Tā kā esmu ticis pie tīra NaOh, ir doma to konvertēt par CaOh un tad pamēģnāt.

Savukārt es plānoju uzvārīt dažus brūvējumus, kur salīdzināt viens pret viens identiskas receptes ar pilnībā nemainītu ūdeni pret tuvu optimālajam ar sāļiem/skābēm/novārīšanām saregulētu ūdeni. Un saprast - vai tā ūdens regulēšana dod būtisku ietekmi. Un vai es to spēju sagaršot. Ja regulētā ūdens alus būs jūtami labāks, garšīgāks - tad arī es domāšu par RO, kalcija hidroksīdu u.c. variantiem. Šiem 2-3 testa vārījumiem iztikšu ar novārīšanas metodi.

Un vispār kāds no administratoriem šo diskusiju varētu pārnest no sadaļas "Lauku brūvētāji" un sadaļu "Ūdens".

Write a Reply...