pārnesu no cita topika
janis said:
Nua cik reizes tad jūs to alu laistat. Pirmā raudzēšana tad otrā un tad vēl pudeļošana?
alusvedejs said:
man sanāk 6 pārliešanas:pirmā raudzēšana -> otrā raudzēšana -> pudeļojamais spainis -> pudele -> glāze -> vēders
otro raudzēšanu var izlaist.
apo said:
Kāpēc jāizmanto pudeļojamais spainis? Es tādu neizmantoju. Pudeļoju no 1reizējā raudzēšanas trauka. Raugs parasti tur apakšā viss nosēdies (2 ned. raudzēju).
apo said:
Kāpēc jāizmanto pudeļojamais spainis? Es tādu neizmantoju. Pudeļoju no 1reizējā raudzēšanas trauka. Raugs parasti tur apakšā viss nosēdies (2 ned. raudzēju).
janis said:
Pudeļojamo spaini izmanto tapēc lai paredzēto cukuru varētu nosterelizēt, savārot sīrupā un iemaisīt spainī, neiemaisot atpakaļ raugu.
apo said:
sk.
es lieku mazos cukurgraudiņus :)
atis said:
Es pudeļojamo spaini izmantoju, jo tad vieglāk, ka nav jāuzmanās, lai lieki nesakustinātu un nesaskalinātu rauga slāni. Un cukura dēļ arī, protams.
apo said:
tad tu neuzmanies arī tad, kad pārlej no raudzējamā trauka uz pudeļojamo spaini? :)es pat pildot pie beigām raudzējamo trauku sagāžu, lai iztek vairāk alus. raugs nav īpaši līstošs un parasti nekas lieks pudelēs netrāpa.
edgars said:
Es arī pudeļoju pa taisno no raudzējamā spaiņa, pudelē iemetos mazo cukurgraudu.
garaizs said:
es gan uztaisu sīrupu un ar šprici sadozeju pudelēs!
Marss said:
jau pašos pirmsākumos salasījos, ka apjomlādēšana (bulk priming, kur visu misu uzlādē ar cukura sīrupu un vienmērīgi sajauc (pudeļojamā) traukā) ir drošāks veids kā nodrošināt lai pudeles konsekventi vienādi uzgāzētos.
tas vienmēr arī ir izdevies. vai lietojot cukurgraudus vai tml jums nav nekad bijušas problēmas, ka nevienmērīgi gāzētas?
-varbūt nav tik svarīgi -var tādējādi eksperimentēt ar dažādiem sagāzēšanas līmeņiem ;)
Dainis said:
es 1l pudelēs iemetu 3 graudiņu, bet 0.5l - 1. Būtisku atšķirību nejūtu.pareizāk jau būtu savārīt sīrupu, bet lieka ķēpa un ar cukuru ievazāt infekciju vēl nav sanācis, tfu, tfu, tfu
Marss said:
jā pareizi, cukura sterilizācija arīdzen. interesanti. varbūt mazā mājbrūvēšanas apjomā šis process ir lieks, līdzīgi kā sekundārais fermenteris, piemēram.
a, tos graudiņus nav čakars skaitīt?
uz pieciem litriem saprotu, bet ja varītu 50 vai 60 litrus? :)