pārnesu no cita topika

janis said:
Nua cik reizes tad jūs to alu laistat. Pirmā raudzēšana tad otrā un tad vēl pudeļošana?

alusvedejs said:
man sanāk 6 pārliešanas:

pirmā raudzēšana -> otrā raudzēšana -> pudeļojamais spainis -> pudele -> glāze -> vēders

otro raudzēšanu var izlaist.

apo said:
Kāpēc jāizmanto pudeļojamais spainis? Es tādu neizmantoju. Pudeļoju no 1reizējā raudzēšanas trauka. Raugs parasti tur apakšā viss nosēdies (2 ned. raudzēju).

apo said:
Kāpēc jāizmanto pudeļojamais spainis? Es tādu neizmantoju. Pudeļoju no 1reizējā raudzēšanas trauka. Raugs parasti tur apakšā viss nosēdies (2 ned. raudzēju).

janis said:
Pudeļojamo spaini izmanto tapēc lai paredzēto cukuru varētu nosterelizēt, savārot sīrupā un iemaisīt spainī, neiemaisot atpakaļ raugu.

apo said:
sk.
es lieku mazos cukurgraudiņus :)

atis said:
Es pudeļojamo spaini izmantoju, jo tad vieglāk, ka nav jāuzmanās, lai lieki nesakustinātu un nesaskalinātu rauga slāni. Un cukura dēļ arī, protams.

apo said:
tad tu neuzmanies arī tad, kad pārlej no raudzējamā trauka uz pudeļojamo spaini? :)

es pat pildot pie beigām raudzējamo trauku sagāžu, lai iztek vairāk alus. raugs nav īpaši līstošs un parasti nekas lieks pudelēs netrāpa.

edgars said:
Es arī pudeļoju pa taisno no raudzējamā spaiņa, pudelē iemetos mazo cukurgraudu.

garaizs said:
es gan uztaisu sīrupu un ar šprici sadozeju pudelēs!

Marss said:
jau pašos pirmsākumos salasījos, ka apjomlādēšana (bulk priming, kur visu misu uzlādē ar cukura sīrupu un vienmērīgi sajauc (pudeļojamā) traukā) ir drošāks veids kā nodrošināt lai pudeles konsekventi vienādi uzgāzētos.
tas vienmēr arī ir izdevies. vai lietojot cukurgraudus vai tml jums nav nekad bijušas problēmas, ka nevienmērīgi gāzētas?
-varbūt nav tik svarīgi -var tādējādi eksperimentēt ar dažādiem sagāzēšanas līmeņiem ;)

Dainis said:
es 1l pudelēs iemetu 3 graudiņu, bet 0.5l - 1. Būtisku atšķirību nejūtu.

pareizāk jau būtu savārīt sīrupu, bet lieka ķēpa un ar cukuru ievazāt infekciju vēl nav sanācis, tfu, tfu, tfu

Marss said:
jā pareizi, cukura sterilizācija arīdzen. interesanti. varbūt mazā mājbrūvēšanas apjomā šis process ir lieks, līdzīgi kā sekundārais fermenteris, piemēram.
a, tos graudiņus nav čakars skaitīt?
uz pieciem litriem saprotu, bet ja varītu 50 vai 60 litrus? :)

ja šitajā topikā vairāk ir apspriesta tēma KĀ labāk pievienot uzgāsējamo cukuru, tad reku atradu vienu kurā apspriesta tēma KO labāk pievienot: https://kupla.lv/topic/cukurs-vs-medus-vs-vvz

Bet es pēdējo vārijumu sagāzēju no CO2 balona un ir baigi okei. 24 stundās gatavs dzerams alus. Es vēl nebiju paspējis uztaisīt konisko un tapēc alus rūga 4 nedēļas plastmasas mucā(cits, ne tas kurš saskāba:)). Tad es pie koniskā apakšējā krāna pieslēdzu CO2, bet alu caur trubiņu lēju tai gāzes plūsmai virsū. Doma bij tāda, ka lai neoksidētu pārlejot. Arī tad kad fermenterī bija jau krietns līmenis, tas CO2 vienalga spiedās cauri alus slānim un piepildija visu fermenteri. Kad pabeidzu liet, aizkorķēju fermenteri, piedevu klāt vēl spiedienu līdz 1bar un atstāju uz nakti. Nākamajā dienā jau bija smuki gāzēts ar smukām putām.

Man ar CO2 gāzēšanu nav nekādas pieredzes. varbūt muļķīgs jautājums, bet cik atmosfēras man no balona ir jāielaiž kegā, lai alus sagāzētos? kegs 19L (ja tas ko maina).

to tā grūti pateikt, svarīga ir kega alus tilpuma un tukšās vietas attiecība. Ja no sākuma iepūtīsi 3 atm, un paskalināsi, redzēsi, ka spiedien krītas. Tāpēc, ka CO2 šķīst alū, kamēr iestājas līdzsvars. Pie tam CO2 šķīdība ir atkarīga no spiediena un temperatūras..

Sākumā bēru cukuru pudelē, bet tā īpaši labi neuzgāzējās. Tad Mārtiņš K man ieteica nepaslinkot, pārliet citā traukā un iejaukt sīrupu. Kopš tā laika nekad nav bijušas problēmas.

diemžēl piespiedu gāzēšana ar CO2 ir pieejama tikai advancētiem lietotājiem kuriem saimniecībā jau ira ienākušies speciāli hermētiski spiedienizturīgi trauki kā arī paši CO2 baloni.

kādam ir pieredze ar tā piespiedu gāzētā alus pēcāku pildīšanu pudelēs? nu piemēram sākumā 100 litri alus tiek sapildīti koniskajā fermenterī un sagāzēti. vai pēc 2 mēneši kad ir vēlēšanās aiznest 5 pudeles uz tusiņu to alu var no koniskā fermentera pārliet pudelē un ātri aizkorķēt un vai pēc 5 dienām taisot vaļā pudeli tur būs gāzēts alus?

šķiet ka teorētiski tas varētu darboties, jo daļa gāzes ir izšķīdusi šķidrumā un momentāli neizdalās. bet vai kāds ira to pārbaudījis praksē?

nu domāju tas ir kā veikalā, nopērc izlejamo pudelē un tas ir jāizdzer pāris dienu vai pat stundu laikā.

Nav tik traki, piemēram var izmantot šādu lietu..

http://www.beersmith.com/blog/2008/08/02/the-beer-gun-and-counter-pressure-fillers-bottling-beer/

AndisL said: Sākumā bēru cukuru pudelē, bet tā īpaši labi neuzgāzējās. Tad Mārtiņš K man ieteica nepaslinkot, pārliet citā traukā un iejaukt sīrupu. Kopš tā laika nekad nav bijušas problēmas.

Pēc nedēļas dažiem aliem ir švakāka tā putu cepure, bet vēl pēc nedēļas jau ir smuka, bet pēc mēneša jau nejēgā liela, kā šeit:

2012-04-14-18-04-56-19-_1.jpg

apo said: nu domāju tas ir kā veikalā, nopērc izlejamo pudelē un tas ir jāizdzer pāris dienu vai pat stundu laikā.

tas drīzāk ir lai nesaskābst, nevis gāzes dēļ. Protams, korķi ir j;āuzskrūvē stingri. nelielos apjomos esmu lējis no kega pudelēs, bet ir problēmas ar putošanos.

Blichmann Beer Gun

Product Information MSRP: $79.00 Average Price: $72.99 Manufacturer: Blichmann

un vēl vajag pameklēt kur var nopirkt un par cik atvest.... nav pa lēto.

Marss said: jau pašos pirmsākumos salasījos, ka apjomlādēšana (bulk priming, kur visu misu uzlādē ar cukura sīrupu un vienmērīgi sajauc (pudeļojamā) traukā) ir drošāks veids kā nodrošināt lai pudeles konsekventi vienādi uzgāzētos. tas vienmēr arī ir izdevies. vai lietojot cukurgraudus vai tml jums nav nekad bijušas problēmas, ka nevienmērīgi gāzētas?

kapēc gan lai būtu atšķirīgi sagāzējušās pudeles, cukura graudiņi taču sver vienādi, līdz ar to nodozē tu visām pudelēm vienādi. Drīz tad jau ar sīrupa iemaisīšanu var FAIL sanāk, kā šķiet Atim reiz gadijās, kad nebija kārtīgi izmaisījis to sīrupu un dažas pudeles gāja pa gaisu a citās gāze nebija. Es jau 2 tonnas alus esmu ar cukura graudiem sagāzējis, nekad nav bijis problēmu.

Jā, man ir sanācis FAIL. Galīgi nemaz nesamaisīju un daudz misu nekustināju, tādēļ daļa pudeļu bija drausmīgi sagāzētas un dažas uzsprāga, bet daļā vispār nebija gāzes.

Tik un tā man gāzēšana ar kausētu cukuru patīk labāk. Es tad sīrupu izvāru un man pārliecība, ka nekas slikts līdzi nenāk. Alu vāru tik mazos tilpumos, ka man vienmēr žēl, ja kāda partija saskābst.

Turklāt šādi var labāk dozēt, varu ielikt gan 2, gan 5g uz pudeli pēc vajadzības. Kviešinieki man patīk stipri sagāzēti un tādi tumigāki tumšie tā pamazāk. Ar cukurgraudiem viss vienādi.

Edgar, nezināju, ka katrs cukurgraudiņš pilnīgi vienādi sverot. un cik tad katrs grauds sver?:) ja es piemēram aprēķinu, ka alus norūdzis un stāv pie tik un tik temperatūras, līdz ar to alum jau iekšā ir tik un tik izšķīdušais CO2, un lai sasniegtu sev vēlamo konkrēto karbonizācijas līmeni man vajag pielikt vēl tik un tik grammus cukura uz litru, un tas jādara 100 vai 200 pudelēm, man neceļas roka skaitīt graudiņus. tas nav uzbrauciens, varbūt neesmu vienkārši pieredzējis cik tas ir vienkārši. un ja sagāzē ar svaigu misu, tad arī tiek dozēts katrā pudelē?

ps. šī diskusija varbūt varētu saukties: graudi pret sīrupu ;)

Mhh, aizstāvot Edgara teoriju, cik esmu pildījis pudelēs vienmēr esmu darījis kā Edgars ir ieteicis par mazajiem cukurgraudiņiem, nu tpfu tpfu no simtiem pudeļu līdz šim neviena nav uzsprāgusi, vai bijis, ka sagāzējusies par maz. Es tiešām uzskatu, ka tie dansuker mazie graudiņi ir vienkārši un ideāli piemēroti 0.5L vai citām pudelēm, lai nebūtu par daudz sagāzēti. Man parasti sīči palīdz ar šīm lietām, nu neredzu nevienu problēmu, lai būtu problēmas...kā saka- īzī pīzī... :) Protams tagad pildu kegos...cita štelle, bet pudelēs tā pat pildīšu citām vajadzībām. Nu un pasakiet godīgi, vai būs kardināla izmaiņa karbonizācijas pakāpē ja ieliksiet 2,5g cukura graudiņu vai 2,6g cukura graudiņu??? Varbūt izņemot protams ja visa alus radīšanas ķēde ir ideāli noregulēta un zināmi visi lielumi jebkurā ķēdes posmā...bet par to vēl varētu kādu matu paskaldīt.

Es ja gribu vairāk gāzētu (piem. Wit), tad lieku 6grami uz litru, ja mazāk gāzētu, tad 5 grami. Un atšķirība ir jūtama. Personīgi vienmēr gāzēju ar uzvārītu cukura sīrupu un izmantoju pudeļojamo trauku, kurā ar trubiņu nosūcu tīro alu no raudzējamā spaiņa.

es jau ilgu laiku gāzēju ar misu. kad leju spainī parasti atleju nepilnus 2l tīrā pudelē un ielieku ledusskapī.kad pienāk pudeļojamā diena, tad ar šprici sadozēju cik nu katrā pudelē vajag, atkarībā no tā, cik dziļi norūdzis.

sākumā arī bēru cukuru, taču tad pāris vārījumus paeksperimentēju abejādi un nonācu pie slēdziena, ka ar misu gāzētajam pilnāka buķete (kaut arī dzidruma mazāk). + arī ar cukuru man liekās nedaudz tā kā šmaukšanās.

aaa... esmu arī ar medu mēģinājis. nācās pēc tam griestus mazgāt

Jā, man arī ar iesala ekstraktu gāzētais šķita mazāk dzidrs.

Ar medu arī gāzēju, bet neko nemazgāju. ;) Liku pēc rēķina, ka medū ir 80% cukurs.

http://www.kegerators.com/carbonation-table.php Pēc šīs tabulas vados atkarībā no telpas temperatūras. Šo arī izmantoju dabīgai karbonizācijai zem spiediena. Bet ja karbonizē ar CO, tad pirmo diennakti vajag uzgriezt lielāku spiedienu un pakratīt savādāk tas process ieilgst.