Marss, problēmas lielums ir atkarīgs no katra perversijas pakāpes. Man personīgi patīk vāji sagāzēti ali un 1 cukura grauds priekš manas mēles rada perfektu karbonizācijas pakāpi. Par cik ar karbonizācijas līmeni es vienmēr esmu apmierināts, es neiedziļinos smalkos aprēīnos par norūguma pakāpēm u.t.t. Nepareizu sagāzēšanas veidu nav. :)

Marss said: lai sasniegtu sev vēlamo konkrēto karbonizācijas līmeni man vajag pielikt vēl tik un tik grammus cukura uz litru, un tas jādara 100 vai 200 pudelēm, man neceļas roka skaitīt graudiņus.

Es neko neskaitu, iemetu katrā pudelē pa cukura graudam un leju alu virsū pa tiešo no fermentera.

Nedaudz nometriskoju(t°C un Bar) un nolatviskoju to spiedienu tabuliņu.

CARB.xlsx

Nedaudz nometriskoju(t°C un Bar) un nolatviskoju to spiedienu tabuliņu.

CARB.pdf

ir jautājums, cerams ka šoreiz īstajā topikā trāpīšu ;) vārdu sakot sakarā ar potenciāli iegūtajām mucām radās jautājums, kāds varētu būt spiediens vidēji sagāzētam alum istabas temperatūrā? i.e. cik atmosfēras būtu jātur traukam?

Liekas, forumā lasiju, ka alus pudelē ir 2 atmosfēras.

Meklēšanas funkcija ir labējā augšējā stūrī. 2-4 atm, bet parasti ap 2.

Bet neiedomājies šādu spienienu panākt mucā. Tur pietiks arī ar 0.5-1bar . Atverot pudeli , uzreiz tiek nolaists virsspiediens, bet mucā tas saglabājas kad tiek liets glāzē. Ar 2bar mucā ir garantēti ka viss alus aizies putās.

Es pirmajā reizē arī gribēdams kvasiņu uzgāzēt fiksāk uzliku uz 1.5-2bar sakratīju riktīgi un ar tādu spiedienu atstāju uz diennakti....nevajadzēja...Jānis pareizi raksta, viss aiziet putās. Palasi tās tabulas, tur smuki uzrakstīts viss. Mārtiņš tak virs Tava jautājuma pat iztulkojis vienu tabulu...nekautrējies, taisi to pdf vaļā un mēģini..:)

a month later

Iepriekš taisīju cukursīrupu ar aprēķinu ~6 gr.cukura uz litru alus, bet man prasījās mazāk gāzes pudelēs.Pēc tam pārgāju uz 5-5,5 gr. uz litru. Pēdīgo pudeļoju ar ~5.4 gr. cukura uz litru alus. Pēc 4 dienām PET smuki uzpūtusies, mazliet pakratot paliek cieta kā veikalā. Atrāvu vienu pudelīti nosmeķēt, un secinu... gāzes tikpat kā nav. Šitais joks man jau kādam 3 pudeļojumam. Pamērīju temperatūru istabā, precīzāk kartona kastē kur aliņš stāv pārsegts ar deķi, +20 C . Vai temperatūra pie vainas, vai kas vēl cits? Iepriekš problēmu ar uzgāzēšanos nebija.

man ir ali, kas pēc nedēļas nav galīgi uzgāzējušies, bet citi OK. Pēc trim nedēļām jau nav kur likties no putām gan vieniem, gan otriem. Metu iekšā mazos cukurgraudiņu, pa vienam uz 0.5L. Sver ap 2g.

Gāzei ir ne tikai jāizveidojas, bet arī jāizšķīst alū un tam ar 4 dienām nepietiek. Pēs siltās sagāzēšanas vajadzētu vismaz kādu nedēļu vēsumā

Es kaut kur dzirdēju, ka gāzes izšķīšanu alū veicina arī pudeļu skalināšana. Ir tā?

protams, tikai tas veicina arī rauga daļiņu suspendēšanos

Valdi... par tām rauga daļiņām... var vēlreiz, un latviski :)!? (google neko nepalīdzēja) Un ko tas nodara?

latviski - vienkārši uzduļķojas nodara to, ka alus nav dzidrs, ja to pastāvīgi sakrata. Ja daļiņas neapvienojas lielākās grupās, tas arī būtiski aizkavē nogulsnēšanos. bet tas jau viss ir tikai fizikālķīmijas lekcija - realitātē tak tikuntā ir jāgaida, kameēr alus nogatavinās, nevis tikai uzgāzējas.

nu nezinu... pēc 24 h no sakratīšanas alēns tik pat smuks cik pirms! ;) Nu nogaidīšu, jau nogaidīšu es ar!

test test kapeec man shis topiks visu laiku raadaas kaa nelasiits?

Līdz šim biju gāzējis ar cukura dozētāju (http://www.canevaribirra.it/catalog/BIR0008_g.jpg), bet gribētos mazliet vairāk gāzes. Kā šitādam dozētājam cukura daudzums ir salīdzinājumā ar cukura graudiem (uz 0,5L)? Noteikti stulbs jautājums, bet, kur tādus cukura graudus var nopirkt? Līdz šim kaut kā nebiju ievērojis tādus. Iepriekšējās reizēs nebiju par to aizdomājies, bet kāda vispār ir iespēja šādā veidā dabūt infekciju? Kaut gan tas cukurs jau fabrikā noteikti tiek pietiekami sterilā veidā sapakots, kā īsti ir?

Es kādas 2 tonnas ar cukurgraudiem esmu sapudeļojis, nekādu infekciju neesmu noķēris. Nopirkt var jebkurā pārtikas veikalā.

gribeetu kaadreiz pameegjinaat atshkjiriibu garshaa, vienu un to pashu alu uzgaazee ar gaazi, vai ar cukuru. vai ir atshkjiriiba, ja ir, tad kaa labaak. jo pashgaazeetajiem taa gaaze liekaas taada patiikamaaka, maigaaka.

ps. kaada pii peec man shitas topiks vienmeer raadaas kaa nelasiits? pat tad kad peedeejais ieraksts ir manis pasha....