nu vispār jau cukurs ir labs konservants. tīrā veidā tas nesapelēs.

Nu paldies par informāciju. Iepriekš nezināšanas dēļ dezinfekcijai un tīrībai nebiju pievērsis tik lielu uzmanību, cik vajadzētu, un laikam tikai paveicās, ka nesaskāba. Tāpēc šoreiz gribās vēl rūpīgāk visam procesam pieiet.

drošivien nebūs lieki atgādināt, ka var uzgāzēt arī ar svaigi vārītu misu...

Tie, kas uzgāzē ar iepriekš atlietu misu - jūs to misu arī pasterizējat, vai vienkārši atlejat pudelēs un glabājiet ledusskapī? It kā jau tā misa ir svaigi novārīta un, ja pudele ir dezinficēta, problēmām nevajadzētu rasties, ne?

ar jauno vārījumu.

t.i. ar nākamo vārījumu, kuru var pļeckāt virsū iepriekšējā vārījuma rauga plācenim

Ar nākamo vārījumu, ko pielej pie jau noraudzēta, iepriekš taisīta alus pudeļošanas, viss skaidrs. Es gan nekad vēl neesmu taisījis tieši tādu pašu alu, pie tam ar tik mazu laika intervālu. Citu, savādāku arī negribas liet klāt, bet labi - runa jau nav par to - katra gaumes jautājums.

Mans jautājums ir par to, kā ir, ja misu priekš uzgāzēšanas atlej un noglabā jau pašā sākumā, no tā paša vārījuma? To vajag vēl papildus pasterizēt vai nē?

Ja tu tīrā pudelē ielej novārītu , karstu misu, tad vari uzskatīt ka ir jau nopasterizēts. Galvenais to pudeli pēc piepildīšanas strauji atdzesē, iemet piemēram saldētavā.

^^ ja nelej porteri pie galīgi gaišā, tad jau nav tik traģiski - tur jau tik karoti vajag.

janis said: Ja tu tīrā pudelē ielej novārītu , karstu misu, tad vari uzskatīt ka ir jau nopasterizēts. Galvenais to pudeli pēc piepildīšanas strauji atdzesē, iemet piemēram saldētavā.

es vienkārši noleju no fwermentācijas trauka dezinficētā pudelē misu pirms rauga pievienošanas un ielieku ledusskapī.

a par to gāzēšanu - man liekas, ka pudelē briedināts alus ir ar pilnāku aromātu, jo viņā vēl ir noticis rūgšanas process un tā procesa rezultātā radītais aromāts paliek pudelē, nevis kaut kur pa ceļam. bet tā varbūt tikai mana iedoma.

lielo onku ražojumos ''bottle conditioned'' apstāklis parasti tiek īspaši izcelts - automātā nonākot ''ekstra special superior premium'' kategorijā !

Tur gan laikam spiež uz apstākli, ka nopērkot sešpaku un pa vienam izdzerot ik pēc mēneša vai gada, katreiz citāda garša. Pārmarinēt ar nevajag.

Vispilnākais aromāts būs tad , ja raudzēsi, gāzēsi un briedināsi visu vienā tvertnē, nekur neko nepārlejot un vislaik uzturot nelielu spiedienu.

janis said: Vispilnākais aromāts būs tad , ja raudzēsi, gāzēsi un briedināsi visu vienā tvertnē, nekur neko nepārlejot un vislaik uzturot nelielu spiedienu.

bet nu tad no tās tvertnes arī jādzer, vai tas aromāts arī pudeļojot saglabāsies?

es arī dzeru pa taisno no kega. speciālu rokturi kā krūzei sānā piemetināju.

Arvids said: es arī dzeru pa taisno no kega. speciālu rokturi kā krūzei sānā piemetināju.

:) Labs! Iztēlojos kā jūs abi ar Jāni sēžat un ar alus kausiem saskandinat...

Es jau pudeļoju zem spiediena un nekas nekur nepazūd.

Pirmo reizi brūvēju alu no ekstrakta coopers real ale. Pamācībā bija raksīts(cik no zviedru valodas izburtoju), ka gāzēšanai uz 0.33l pudeli jāber 3gr. cukurs, sanāk, ka uz litru jāber klāt 9gr. cukurs. Sāku Jūsu forumā lasīt ka berat max 5gr. uz litru. Kopš sapudeļošanas ir pagājušas ~9 dienas, un ir pirmā uzsprāgusī pudele, norāva dibenu. Attaisīju citu pudeli, pēc garšas uzgāzējies labi, tik nedaudz vēl sit cauri raugu. Kas pēc Jūsu domām notiks tālāk, visas pudeles uzsprāgs, un labāk ātrāk visu likvidēt, vai cerēt ka viss būs ok? Ir kāds kādreiz ar tādu cukura daudzumu karbonizējis? Es izmantoju dansukker brūnos cukura graudus.

es izmantoju mazos cukurgraudus (2g) - pēc nedēļas karbonizācija nav liela, bet pēc mēneša - vairāk kā vajag.

Atkarīgs jau no pudeles

Paņem samet pudeles ledusskapī, kārtīgi atdzesē un tad pataisi nedaudz korķi vaļā un nolaid bik gāzi un aizkorķē ciet pa jaunam.

Vai pudeļojot ar cukurgraudiem ir nepieciešams pudeles pēc aizkorķēšanas sakratīt?