Velna_milti said:
Lieta tāda ka dzidrinu brūvējumu otrreizējā fermenterī ledusskapī pie (6-8C). Agrāk dzidrināju 2-3 dienas, bet tagad esmu sācis to darīt 10-14 dienas, jo izveidojas daudz lielāks nosēdumu slānis + apiņi no kaķošanas smukāk izgulsnējas u.t.t. Sū** sākas tur, ka pievienojot kaķī ātri gaistošos aromātus, proti, piparmētru, citronmētru u.t.t. prasās to pasniegt jau pēc dažām dienām - aļa divām nedēļām, jo pēc mēneša tur no citronmētras nebūs ne smakas, bet diemžēl sagāzēšanās nenotiek. Vienai provei 10 dienas no pudeļošanas un brieža pie 20C totāls vakums pudelē. Es saprotu ka ilgstoša alus dzidrināšana zemā temperatūrā dod savu negatīvo ietekmi uz rauga "iemidzināšanu" (US-05) un atfiltrēšanu izgulsnējot, bet cik uz cik ilgu laiku tas aizkavē cukura pārkonvertēšanu uz CO2. Šajā gadījumā gāzēts tiek ar 2g/0.33l ņemot vērā to ka brūvējuma izlietošana bija paredzēta mēneša laikā. Arhīva materiāls tika gāzēts ar 2g/0.5l.
Man ar pēdējiem 3 vārījumiem sanācis diezgan līdzīgi, es gan sekundāro turēju pie 20C. Visi 3 ali pavisam pliekani, vecākais jau drīz būs mēnesi kā aizkorķēts, kaut kādu nelielu gāzes daudzumu ir saražojis, tomēr tas ir tik minimāls, ka aprobežojas ar pāris burbulīšu uzpeldēšanu glāzē. Gāzēju savus alus ar 5,5g uz litru, parasti ar vienu fermenteri raudzētajos alos gāze parādījās jau pēc nedēļas, bet ar šiem, kā nav tā nav. Vienīgais ko varu secināt, ka pudelēs fiziski nepietiek rauga, lai tas spētu alu pietiekami uzgāzēt. Risinājumu tā arī neesmu atradis kā raugam likt sasparoties un sagāzēt pudeli. (Starp citu manas problēmas grozās ap tieši to pašu raugu - US-05)