• [deleted]

No kā ir atkarīgas alus putas? Iepriekš pudeļojot vē rūgstošu putas iznāca smukas, šoreiz pēc norūgšanas sapildot pudelēs ar nelielu cukura piedevu putu nav, lejot glāzē ogļskābās gāzes burbulīši nelielos daudzumos izdalās. Rūgšanas laikā putas bija intensīvas un skaistas. Šoreiz gan izmantoju krāna ūdeni, kurš nav diez ko garšīgs "zaļā" veidā (hlorēts gan viņš nav). Vai tas varētu būt pie vainas, ir kādi varianti?

• [deleted]

Man atkal vakar bija brūvēšanas diena, pasākums ievilkās vēlā naktī un vārīšanas beigās aizmirsu pielikt "irish moss", ko es citas reizes vienmēr daru, un tā misa sanāca tāda diezgan duļķaina, sapildīju balonos, uzliku burbuļus, kad no rīta piecēlos, hidroslēdžiem cauri bija izdzītas putas biezā slānī un plūdi pa grīdu- baigā šmuce. Līdz šim tik intensīvas putas nekad nebija bijušas, acīm redzot tās no neizgulsnētajiem proteīniem, jo pats process un izejvielas vairāk vai mazāk līdzīgi kā citās reizēs...

• [deleted]

Nu nez vai tev tā ķibele bij no neizgulsnētiem proteīniem. Vienkārši bija laikam T bik augstāka un notika intensīvāka rūgšana un attiecīgi vairāk izdalījās CO2 kurš tad to misu arī pacēla augšā.

• [deleted]

Nu tas CO2 tiešām izdalījās kā traks un pa pusotru dienu jau ir gandrīz norūdzis.

• [deleted]

Putas veidojas no gaazes un virsmas aktiivajaam vielaam. Putas bojājās no eļļas un taukiem. tā ka pat neliels tauku daudzums(nospiedumi no rokām kautvai) varot ļoti ietekmēt putu noturību. Tās virsmas aktīvās vielas dažādos iesalos ir savādākos daudzumos - vairāk kviešos nekā miežos, tāpēc es jau kādu laiku pieberu nedaudz karsētus kviešus (puffed wheat) un vairs nav problēmas ar putām.

• [deleted]

Tad jau, ja pieliek pilīti olīveļļas, tad putu naf???

nu par to es arī aizdomājos. teorētiski nekas labs putām tas nav. tāpēc varbūt arī nav dzirdēts ka kāds brūzis aerācijas vietā lietotu olīveļļu.

• [deleted]

Re kur viens pētījums par to olīveļļu: http://www.brewcrazy.com/hull-olive-oil-thesis.pdf

7 months later
                2 years later

Man kreņķis, ka aliņam galīgi nav putas. Gāze nedaudz ir, bet putas apaļļa nulle! Iesalam pieliku arī miežu pārslas 10% - ar domu lai būtu putas! Iejavoju ar @65grC Šaubos vai pie vainas ir koriandrs un kanēlis ko pieliku pēdējās vārīšanas 10min. Uzgāzēju ar cukuru - 2,1gr (mazais cukurgrauds)uz 0,33 pudeli.

Šis bija alus, kuru Dainis 13.novembra pasākumā iedzēra, saviebās un pēc tam kasīja mēli

ā, tad re kas slēpjas zem ''28. Ģirta parastais - nevaru saburtot, ko uzrakstīju''

man līdzīgs kreņķis bija ar iepriekšējiem diviem auzu portera mēģinājumiem - auzas ar tak putu stabilitāti nodrošina, bet laikam sūdīgas bija trāpijušās - glāzē kā kokakōla uzvedās tā portera parodija ...

putu noturība varētu būt tieši saistīta ar olbaltumu (proteīnu). Fermenteru teorijā savulaik mācīja, ka putošana pieaug, ja pieaug šūnu blīvums/daudzums.

man arī ir bijuši aliņi, kam putas kā kokokolai. aktuāla problēma.

Tikko atvēru Gordona "Black Sheep" - vot tās ir putas! Kādreiz bija arī Gulbenei razļivuhai tādas putas, ka garoziņa uz kausa paliek un piekalst.

Mani mazliet interesē, vai tas ir mīts, ka kapeika turās uz putām. Jo cik esmu lasījis, sākot no 19.gs., tad vienmēr agrāk bija kārtīgs alus, tāds uz kura kapeika turējās, Bet ne tagad :)). Jo es neticu, ka tas bija reāli iespējams, ja nu ar lietuviešu alumīnija centiem.

Pieļauju, ka arī 19 gs. "kapeikas" svēra neko, ņemot vērā tā laika metālieguves izmaksas!

Es esmu meegjinaajis ar santiimu, noiet dibenaa ka nemetaas :)

apo said: man arī ir bijuši aliņi, kam putas kā kokokolai. aktuāla problēma.

Nu pārlasi šo - http://beersmith.com/blog/2008/06/25/enhancing-beer-head-retention-for-home-brewers/

santīms ir smags, man kautkur mētājas ~1905 gada sudraba 20 kapeikas. pēc izjūtām krietni vieglāka un laukums lielāks. varbūt atcerēšos pameklēt uz nākamo pasākumu...

5 months later

Man atsevišķiem brūvējumiem putas nāk ārā no pudeles to atverot. Neteiktu, ka alus ir pārgāzēts. Nejūtu arī nekādas sliktas garšas, kas varētu liecināt par sēnēm. Turklāt viena vārijumā ietvaros tas var netikt novērots visām pudelēm (pudeles vineādas).

Idejas?