Ja svaiga, viena vārījuma dažas pudeles, visticamāk ka infekcija... sorry Man ir bijis vecākam alum ka putu spiež laukā CO2 , jo puta ir ļoti stabila un izveidojas pirms gāze iznāk no pudeles. Tādejādi kamēr noskrien virsspiediens, CO2 stumj laukā putas.
alus putas
Cik nu man tā pieredze, bet visticamāk tā ir infekcija. Vai nu pudelē, vai alū. Dzer ātrāk ārā. Man šitie vasarā kad paaukstinās pagrabā temperatūra kā granātas iet gaisā. Nevienu neturu. Ja dzerams- izdzeru, na ne- izleju.
Nu man negribās piekrist infekcijas hipotēzei, jo: 1. Pamatā to novēroju 2 vārījumiem (abi tumšie) 2. Vismaz vienā no tiem izmantoju nākošajā vārījumā veco bļinu un tur problēma nebija 3. Pudeles vislaik iet uz riņķi
Nu redz 1. infekcija var slēpties pudelē, pats saki ka tās Tev visu laiku iet uz riņķi 2. arī man 3 vārījumu izlaišana trubās, iemācīja pieņemt skarbo patiesību (bet es tak visu darīju pareizi!) , bet beigās infekcija slēpās galīgi ne tur kur domāju. 3. infekcijai pajāt tava alus stilu un krāsu, viņai vispār uz visu ir pajāt, uz ieguldīto laiku, līdzekļiem u.t.t :) Cik vecam alum Tev tā problēma?
Kā jau zēni saka, ir tikai 2 varianti vai nu infekcija, vai arī par daudz cukura piešāvi un ir pārgāzējies. Cik kuram skaitās "Neteiktu, ka alus ir pārgāzēts" ir stiepjams jēdziens. ;) Ja nepiekrīti par infekciju, tad dajoš ciparus cik cukura bēri pie uzgāzēšanas?
a man kaut kaa visi tumshie agraak vai veelaak ir paargaazeejushies. itkaa visi taisiiti ar saliidzinoshu "body". daljai toch bij infekcija, par dalju vot domaaju, mosh tur raugs leenu garu grauzh tomeer to "body" nost. jo tipa atkal nebij taa ka ietu plashumaa. hvz, katraa gadiijumaa pieveersties pastiprinaati dezinfekcijai tas mani rosinaaja :)
Jā, Zux, ar laiku raugs lēnu garu noēd drusku body un var pārgāzēties, to es ar esmu novērojis.
Par cik no Janvāra tikai vāru, tad alus svaigs, max 1.5 mēnesis no pudeļošanas.
Cukuru beru stnadartu - tējkarote bez kaudzes. Garšas ziņā sagāzējas mazāk, kā viekala ali.
Bet vai tad infekcija var būt, bet garšai netraucē, jeb sāktu traucēt, ja pagaidītu vairākus mēnešus. Nu man jau arī primā doma par infekciju bija, bet nesaprotu, kapēc dažās un kapēc garšai nav ne vainas.
Tāpēc ka izmaiņas garšā var parādīties arī pēc laika. Ja infekcija tur ir, tāpat kā apiņu un iesalu garša, tad viņa nekur nepazudīs, bet ar laiku sabojās visu tā ka pazudīs i apiņi, i iesali i viss cits. Tagad atcerējos, Tevis aprakstītā situācija ir līdzīga manam inficētajam kviesim. 2 nedēļas bija dzerams, bet tad aizgāja tu-tū!
Tumšajiem jau karamele var nomaskēt nelielu skābenumu. Arī apiņi.
Man tik ingveralum pēc pāris mēnešiem sāka pēc attaisīšanas pa pus pudelei putās iznākt - pieņēmu, ka ar laiku kautkā sareaģēja.
Pamēģini nomarķēt pudeles (izolenes gabaliņu uzlīmē).
Nevar būt tā, ka pudelēs, kurās sapilda alu kurš tuvāk plācenim, nonāk vairāk rauga un sagāzēšanās ir lielāka ?
Kā arī runājot par "tējkarote bez kaudzes", tad tējkarošu izmēri mēdz būt dažādi, labāk zināšanai nosver cik tai karotē lien iekšā.
Alus Pasaulē Ķekavā bija šāds dzēriens pa kādiem 0,59 EUR, nu ar tādu uzrakstu bij grēks 4paku neņemt! Protams nekas dižs, bet atcerējos Anglijas laikus- tur pārsvarā visi ali tā ap 4% (nodokļu likmes), bet pie 4% tiem ir tāds krēmīgs tumīgums lielākai daļai, bundžu var vertikāli glāzē iemaukt un tad putas lēni pāriet alus konsistencē saglabājot ļoti blīvu sīku putu cepurīti! Lūk, pie mums tā nav, un tagad brūvējot saprotu ka tādas putas un tumīgumu var panākt gan ar auzām gan speciāliem iesaliem- bet tas nav tas tas ir kas cits!!! Kas ir šais Angļu alos savādāk (Boddington, Carling u.c.)? Tās putas ir tik blīvas!
Vobla Man liekas ka nosaukums NITRO visu izsaka. Es arī senlaikos iefanoju par Īru paba Kilkenny, līdz uzzinaju ka "Kilkenny is similar to Smithwick's Draught, however, has less hop finish, and it has a nitrogenated cream head similar to Guinness." Principa vienīgais iemesls, ko redzu, lai parietu no pudeļošanas uz kegu.
Narkomānisks variants bez nitro - http://publin.ie/2015/giving-guinness-a-head-with-a-syringe-how-it-used-to-be-done/
Vispar es te pabūros pa internetu un saka, ka risinajums ir arī putukrejuma sifoni, ka reiz uz 0.5 ir pieejami, tikai saldā krejuma vietā pildam savu alu un lejam. Varbūt kādam ir saimniecībā, kas var notestēt?