es divas no četrām pudelēm esu izdzēris. neviena no atvērtajām nekāpa ārā.

zux said: linard man vinjsh arii kaapa laukaa, lai gan ne tik nikni kaa te aprakstiits, fiksi lejot glaazee bij ok. apinjus gan nesaskatiiju, bet garsha bij ok. (man bij 2 pudeliites, abas riikojaas vienaadi)

muusu #3 jau arii kaapa aaraa, bet skaabs nebija. izskataas ka sausaa apinjoshana tomeer ir pie vainas.

kastrolis said: muusu #3 jau arii kaapa aaraa, bet skaabs nebija. izskataas ka sausaa apinjoshana tomeer ir pie vainas.

Ko tu domā ar tekstu "sausā apiņošana pie vainas"? Es regulāri sauso apiņošanu taisu un man ne reizi neviens alus nav izkāpis no pudeles, drīzāk jau kaut kāds feileris jums tur ar uzgāzēšanas cukura dozēšanu.

Inficētu no pārgāzēta jau var pamatā atšķirt. Inficētajiem atverot, tam saskaroties ar gaisu, tad arī viss pudeles saturs pārsvarā izkāpj ārā. Pārgāzētiem tā nav, ka visa pudele grib izkāpt ārā.

Un jāpiekrīt Edgaram, ka sausā apiņošana diez vai ir pie vainas.

Es arī notestēju savu 9 Jāņiem taisītos alus un puse no tiem nedaudz kāpa ārā no pudeles. Nevis attaisot uzreiz skrēja gaisā, bet atverot no sākuma pilnīgs miers, tad pēc 10 - 15 sekundem lēnām, lēnām pagāja uz augšu. Vispār ārā pat neizkāpa, tikai uz augšu pagāja. Varbūt tas ir dēļ siltā pagraba - 16 C? Jo ziemā bija otrādāk, kad pagrabā bija tuvu pie 0, tad no sākuma vispār gāzes nebija, tikai vēlāk lēnām sagāzējās. Bet skābuma garšas noteikti nebija. Ali pudelēs stāvēja no 8 - 3 nedēļām. Interesanti, ka vislabāk man garšoja 10. - Jāņiem nedomātais alus, kas pudelēs ir tikai 1 nedēļu ( 100% Pale ale malt + 10% Biscuit malt).

Īsa bija Jāņu nakts.... Man, tā kā tai tautasdziesmā, sanāca tiešā un pārnestā vārda nozīmē :)) Atgriežoties pie maiņas aliem... visa mana labā doma par mājbrūvējumu prezentēšanu viesiem Līgo vakarā izgāzās kā veca sēta. Nevienam nebija prātā klausīties un testēt... kurš gaļu rija, kurš Tērvetnieku! :) Tad nu šodien šo misiju ņēmu uz sevi...

MartinsK "Jāņu alus"... tiešām Jāņu alus!Dzerams lielos apjomos. Neko sačāpstināt tai alū nevarēju, bet šitāds dzertos viegli, un daudz. Gāze un puta pa manai gaumei. "Ķermenītis" pamazs (manai gaumei).

MartinsK "Viena apiņa Northdown" Šis bija labs! Ui ku labs! Pat nav kur piesieties :) Smuka puta, kas ilgi nenoplok, smarža lieliska! Īsāk sakot labs! ;)Vienīgi raugs, kas mazliet tika glāzē, bija tādos gabaliņos, kā tam spainim ar "īru sūnu" apakšā.

Aivo "Kviešu" ... Es kviešu alus esmu dzēris dikti maz, tāpēc nezinu kurš ir labs, kurš ne tik, bet šis man patika. Laikam atkārtošos, bet ja viņi šitā garšo, tad esmu gatavs dzērājs. Tikai... vienai no pudelēm ko man iedevi, tāda jocīga puta sākumā bija... kā no šampūna, bet garšā un smaržā nekādu defektu.

Daiņa "Single hop Aurora Blonde Ale" ... Pirmais kas iekrīt acīs ir smukā krāsa un dzidrums. Puta ar tāda dikti feina. Garšoja! Gribu vēl. Laikam jāprovē pašam ar būs tāds viena apiņa kā šis un MartinsK Northdown.

Daiņa "Blonde ale (Linarda)"... Nu šis ar.. vienkārši lielisks. Pie Daiņa vajadzētu pamācīties kā alum dabūt šitādas putas. Domāju, ka izcilās garšas rezultāts protams 99% ir no receptes :)), bet Dainim sanāk! Es tagad minstinos kurš man patika labāk: šis vai alus ar nosaukumu "Blome 2012" ;)

Viss, vairāk man nav spēka!

šodien nogaršoju Linrda doto svaigo "american amber ale"

riktīgi labs otrās dienas alus! kaut kag arī pirmajā dienā noteikti aizietu. nekā īpaša tur nav. krāsa diezgan gaiša, amber-īga. vāja karbonizācija, putas nav. vienkāršs viegli dzerams garšīgs aliņš ar patīkamu iesalainu garšu. apiņus īsti nemana ne smaržā, ne garšā

neko speciāli putām nedaru. mazputains tik viens piorteris sanācis - pārējiem pat vairāk kā vajag, ja ir tuvu mēnesim nogatavinājies

Man jūsu alu tik nedēļas beigās sanāks nogaršot. Vai nākamnedēļ.

Tev patīk rūgti ali, līdz ar to Tu liec daudz apiņus, tas arī uzlabo putu... ;)

Linarda alam IBU ir 31 un 3.4g apiņu uz litru (rūgts neliekas) - putas ir labas. Porterim ar IBU 45 un apiņiem 5g/L - pilnīgi nekādas. Tam gan arī alkohols tik 3.5%. Gan jau ir pietiekami daudz citu aspektu.

P.S. Vienam rakstiņam pārlaidu acis - bez alfa skābēm svarīgi ir arī proteīni. Tos iegūst vairāk, ja izmato arī karameļu iesalus un kviešus, kā arī ja temp. tuvāka 70C.

http://beersmith.com/blog/2008/06/25/enhancing-beer-head-retention-for-home-brewers/

Un nevajag glāzes ar ziepēm mazgāt.

#Zux 04.04.12. #04-Citra 1 korķis nolido ar lielu troksni, iznāk dūmi un viss. Skaidrs, vienkārši labi uzgāzēts! :) Lejot glāzē (0,5 l.) 1/2 putās... biezās, smukās putās. Dzidrs, kamēr nepielej atlikušo pudeles sastāvu, tas mazliet uzduļķo. Garšā jūtama nu jau man pazīstamā Citra, no iesalu garšas neko nesačāpstinu. Sākumā mazliet traucē gāze, bet uz glāzes beigām jau ir o.k. Dry hop's efektu ir devis, bet to zāļainumu ko esmu jutis citos, šoreiz nemanu. Domāju, ka ar Citru var dry hop'ot arī ar mazu apiņu daudzumu. #zux lietojis tikai 15 (!) gr. uz 25 litriem, bet efekts jūtams. Kopumā labi dzerams alus ar patīkamu rūgtumu, bet manai gaumei par daudz gāzes, par maz "body".

Nogaršoju Daiņa "Blonde ale (Linarda)". Krāsa jau ārpus blonde, bet tas ir ok ;) Dzidrs. Smaržā patīkams iesals, bet apiņi kaut kur tik garām skrējuši. Gāze ok, puta ir un turās. Garšā pastiprs, uz pudeles raxtīts 5,9%. Garšo kā paliela body alus plus izteikts rūgtums, bet tāds vienveidīgs tas rūgtums. Bet kopumā viss ir pat ļoti ok. Personīgi es šādam mēģinātu mainīt apiņu kombināciju, to Auroru uz pakaļgalu, to EKG pavairāk tad priekšgalā...

neliela (šajā gadījumā 1.5%) karameles piešprice manuprāt nāk pa labu, jo ar pliku gaišo kautkas nav īsti kā vajag - tik labi nesanāk. Aurora jau itkā domāta tikai rūgtumam. Nākamreiz vajadzēs EKG (vai analogu) arī uz 0 grādiem pielikt, bet rūgtos no 23 IBU uz kādu 15 nomest.

Vispār, man Aurora ne visai - Perles IPA daudz labāk garšoja par Auroras IPU. Pārāk zemjainu garšu dod.

Es Auroru, tāpat kā Citru vairāk uzskatu par aromāta apiņiem, neskatoties uz to, ka viņiem ir paliels AA. Aromāts šiem ir ok, bet ilgi vārot tas pazūd vispār, nav vērts likt.

Mārtiņ, nevaru piekrist. Aromāts ir viena lieta, bet garšu jau apiņi arī diezgan pamatīgi iedod un katrai zortei tās nianses ir savādākas. Pamēģini kādreiz uztaisīt piem. magnumu + Citra aromātam un tikai Citra (Citras vietā jebkurš cits amīšu apinis), redzēsi cik liela atšķirība garšā.

Ak jā, labs apinis salīdzināšanai ar jebko citu ir Columbus, uztaisi alu tikai ar Columbus, tur uzreiz mēles kārpiņas uzspridzinās ar savu "sasvīdušo pautu" īpašībām. :))

uzprasās provokatīvs jautājums, bet lai nu paliek šoreiz ...

Nē, Daini, pautus neesmu laizījis... Man vienkārši iepatikās un likās ļoti atbilstošs Gordona raksturojums tiem apiņiem "smels like wet balls".

smakonis tāds, ka spridzina mēles kārpiņas ?

Varētu būt alternatīva angliskajam IPA - gaišais smakonis

Dainis said: smakonis tāds, ka spridzina mēles kārpiņas ?

garša, nejau smakonis, Columbusam tā ir ļoti specifiska