Šoreiz nerunāju par medalu, bet gan alu, kur medu lieto kopā ar iesalu. Kāda jēga ir pievienot medu sākumā, kad viss tā cukurs izrūgst? Vai tad paliek kaut kas pāri vispār? Jo tajos komerciālajos alos, kur medu patiešām jūt, visi, kuru esmu dzēris, bijuši ar medu pievienotu pēc rūgšanas un pēc tam pasterizēti, lai raugs nevar medus cukuru apēst. Tāpat, esmu dzēris īstu medalu, kur tikai medus un ūdens un tur no medus garšas nav ne smakas, viss pa tīro norūdzis.

Es tad nesaprotu kāda jēga medu tērēt. Vai arī ir kaut kādas garšas nianses, kuras neuztveru...

medu ļoti labi var aizvietot ar diacetilu:)))

Ir dzirdeets, ka liek sagaazeeshanai un esot nedaudz juutams. Medu nevar vaariit, max. 80c izshkjiidinaat, citaadi zuud aromaats. Pielikt, njemot veera, ka meduu ir ~70% cukurs. p.s. Man kaareiz tagad gandriiz tiirs medalus ruugst, bet tas jau medalus teemaa. :)

Ir dzirdeets, ka liek sagaazeeshanai un esot nedaufz juutams. Medu nevar vaariit, max. 80c izshkjiidinaat. Pielikt, njemot veera, ka meduu ir ~70% cukurs. p.s. Man kaateiz tagad gandriiz tiirs medalus ruugst, bet tas jau medalus teemaa. :)

peec baltaa nama aldaru domaam: "The honey gives the beer a rich aroma and a nice finish but it doesn't sweeten it."

Tieši tas Baltā alus mani uzvedināja uz šīm domām. Bet viņi jau medu izvāra...

Man ir gadu gatavināts medalus kur medu pievienoju misas vārīšanas pēdējā minūtē. Kad būsi atgriezies paņemšu degustēšanai. Pats kādu laiku neesmu dzēris, bet bija salds, tā kā viss cukurs nepaiziet spirtā.

neesmu mēģinājis, bet pieņemu, lai kaut kas paliktu arī garšā, jāņem kādu īpašu medu - viršu, vai vispār izsvīduma medus, parasto ziedu medū jau daudz nekas vairāk par cukuriem nav, un tas baltā mana "rich aroma and nice finish" vairāk kā reklāmas triks skan

a kā ar medus vīniem, kas vāciešiem topā - visai salds un medains dzēriens uz padsmit grādiem ?

Tu domā metu? Es gan Vācijā esmu 3 gadus dzīvojis, bet to, ka šis dzēriens būtu topā, nekad nepamanīju, iespējams, kādā reģionā viņu baigi dzer. Metam var likt klāt vai nu sulfīdus vai pielej spirtu un raugs šādā veidā nosprāgst. Man gan liekas, ka normālie meti ir tas pats kas medals, bet tad viņi traki dārgi paliek.

Un vēl jau ir vīni, kas garšo pēc medus, bet nekāds medus tur nav klāt. Tie, kas taisīti no puvušām vīnogām, kas ilgi uz lauka atstātas. Reāli garšoja pēc medus, bet nu tā jau ir cita cenu kategorija. Zem 50-80 eiro pudelē nekas labs nebūs, vienu reizi tādu vīna darītavā nopirku. Baigi labs bija, bet nu tas uz lieliem svētkiem bija :).

Uz Z no Hamburgas visai plaša izvēle bija. Bija gan lētie varianti, kur 3-5L bunduļos pārdeva pa kādiem 20EUR un arī dārgāki - 0.75L pudelēs, pa kādiem 10-20EUR. Tas lētais apmnēram kā Iļģuciema medalus garšoja.

Man liekas, ka lētajiem klāt visai daudz cukura. Medus jau tomēr ļoti dārgs, liekas, ka Vācijā 8-10 eiro kilogramā. Turklāt medalus ilgi jāgatavina.

ja grib ar medus garšu, varbūt jāņem raugs ar zemu alko toleranci un jāsarēķina lai cukurs paliek pāri. tik uzgāzēt grūti...

Patiesībā jau ir diezgan grūti sasniegt to rauga toleranci. Vidēji jau visi no 9-11% alko.

Ir speciaali medalus raugi.. Meklee mead yeast

Ar to būs domāts medus vīna raugs, jo ar "mead" angļu valodā 99.9% gadījumu saprot tieši to - medus+ūdens+raugs+augsts alkohola%

Mead jau var tulkot kā medalus.

janis said: Patiesībā jau ir diezgan grūti sasniegt to rauga toleranci. Vidēji jau visi no 9-11% alko.

uz papīra. kad pirmoreiz mēģināju beļģu blondo taisīt, sanāca nenormāli blīva misa, bet norūga labi ja uz 8% ar t58. salda susla. tagad kāds pusgads pagājis, būs jāpagaršo atkal.

atis said: Šoreiz nerunāju par medalu, bet gan alu, kur medu lieto kopā ar iesalu. Kāda jēga ir pievienot medu sākumā, kad viss tā cukurs izrūgst? Vai tad paliek kaut kas pāri vispār? Jo tajos komerciālajos alos, kur medu patiešām jūt, visi, kuru esmu dzēris, bijuši ar medu pievienotu pēc rūgšanas un pēc tam pasterizēti, lai raugs nevar medus cukuru apēst. Tāpat, esmu dzēris īstu medalu, kur tikai medus un ūdens un tur no medus garšas nav ne smakas, viss pa tīro norūdzis.

Es tad nesaprotu kāda jēga medu tērēt. Vai arī ir kaut kādas garšas nianses, kuras neuztveru...

Cukuri jau izrūgst, bet bez cukuriem medū ir arī citas vielas un man domāt, ka tieši tās arī galvenokārt nosaka medus garšu un aromātu. No vikipēdijas:

"Honey contains many kinds of acids, both organic and amino. However, the different types and their amounts vary considerably, depending on the type of honey. These acids may be aromatic or aliphatic (non-aromatic). The aliphatic acids contribute greatly to the flavor of honey by interacting with the flavors of other ingredients. Gluconic acid, for instance, is a flavor enhancer. The aromatic acids, such as malic acid, come mostly from the flowers, adding to the aroma and taste of the honey.

Honey can contain up to 18 of the 20 amino acids. However, amino acid content is almost negligible in honey, accounting for only 0.05–0.1% of the composition. The main amino acid is proline.

Organic acids comprise most of the acids in honey, accounting for 0.17–1.17% of the mixture. Gluconic acid is the most prevalent. Gluconic acid is formed by the actions of an enzyme called glucose oxidase. Other organic acids are minor, consisting of formic, acetic, butyric, citric, lactic, malic, pyroglutamic, propionic, valeric, capronic, palmitic, and succinic, among many others"

Respektīvi - cukuri izrūgst, bet kaut kāds medus aromāts paliek, piemēram, mājas vīndari ļoti labi zina, ka pat nedaudz pievienojot medu augļu/ogu vīniem, tā aromāts ļoti ātri nomāc visus pārējos aromātus un garšas. Šī iemesla dēļ daudzi medu vīniem izvairās pievienot. Par to ilgu nogatavināšanu arī taisnība - pirms diviem gadiem saliku pagrabā kādas padsmit pudeles ar medus vīnu (medus+ūdens+rauga barības vielas+vīna raugs). Kad pēc pāris mēnešiem vienu atkorķēju, biju vīlies - garšoja un smaržoja pēc štruntīga šardonē - gribēju jau liet ārā un pārdzīt, bet tad izlasīju, ka viņiem jāgatavinās daudzus gadus. Laikam jāatkorķē viens arī šogad un jāpārbauda.... :)

Lietuvieši Aizputē minēja, ka vecās liecībās esot, ka kaut kādam viņu karalim bija 50 gadus gatavināts medalus.