atis said:
Šoreiz nerunāju par medalu, bet gan alu, kur medu lieto kopā ar iesalu. Kāda jēga ir pievienot medu sākumā, kad viss tā cukurs izrūgst? Vai tad paliek kaut kas pāri vispār? Jo tajos komerciālajos alos, kur medu patiešām jūt, visi, kuru esmu dzēris, bijuši ar medu pievienotu pēc rūgšanas un pēc tam pasterizēti, lai raugs nevar medus cukuru apēst. Tāpat, esmu dzēris īstu medalu, kur tikai medus un ūdens un tur no medus garšas nav ne smakas, viss pa tīro norūdzis.
Es tad nesaprotu kāda jēga medu tērēt. Vai arī ir kaut kādas garšas nianses, kuras neuztveru...
Cukuri jau izrūgst, bet bez cukuriem medū ir arī citas vielas un man domāt, ka tieši tās arī galvenokārt nosaka medus garšu un aromātu. No vikipēdijas:
"Honey contains many kinds of acids, both organic and amino. However, the different types and their amounts vary considerably, depending on the type of honey. These acids may be aromatic or aliphatic (non-aromatic). The aliphatic acids contribute greatly to the flavor of honey by interacting with the flavors of other ingredients. Gluconic acid, for instance, is a flavor enhancer. The aromatic acids, such as malic acid, come mostly from the flowers, adding to the aroma and taste of the honey.
Honey can contain up to 18 of the 20 amino acids. However, amino acid content is almost negligible in honey, accounting for only 0.05–0.1% of the composition. The main amino acid is proline.
Organic acids comprise most of the acids in honey, accounting for 0.17–1.17% of the mixture. Gluconic acid is the most prevalent. Gluconic acid is formed by the actions of an enzyme called glucose oxidase. Other organic acids are minor, consisting of formic, acetic, butyric, citric, lactic, malic, pyroglutamic, propionic, valeric, capronic, palmitic, and succinic, among many others"
Respektīvi - cukuri izrūgst, bet kaut kāds medus aromāts paliek, piemēram, mājas vīndari ļoti labi zina, ka pat nedaudz pievienojot medu augļu/ogu vīniem, tā aromāts ļoti ātri nomāc visus pārējos aromātus un garšas. Šī iemesla dēļ daudzi medu vīniem izvairās pievienot.
Par to ilgu nogatavināšanu arī taisnība - pirms diviem gadiem saliku pagrabā kādas padsmit pudeles ar medus vīnu (medus+ūdens+rauga barības vielas+vīna raugs). Kad pēc pāris mēnešiem vienu atkorķēju, biju vīlies - garšoja un smaržoja pēc štruntīga šardonē - gribēju jau liet ārā un pārdzīt, bet tad izlasīju, ka viņiem jāgatavinās daudzus gadus. Laikam jāatkorķē viens arī šogad un jāpārbauda.... :)