Sveiki.

Šis man no iesala ir pirmais alus, pirms tam ap padsmit aliem esmu izbrūvējis no ekstraktiem.

Gatavoju pēc šis receptes
http://kupla.lv/majas-alus-bruvesanas-process-soli-pa-solim-bildes/

Raugu atdzīvināju 24C misas noliešanas brīdi(bļodiņā) pēc apmēram 75min liku klāt nu jau novārītajai un atdzesētajai misai, Pasteidzos un pieliku pie 27C.

Raugu es vienkārši iebēru bļodiņā(nemaisot) Jāsaka ka pēc tām 75min vis pilnībā nebija atdzīvojies! Tāpat ari bļodiņas rauga saturu ielēju misā un vienreiz apmaisīju!

Rūga ļoti intensīvi to vienu dienu, ik pēc kādām 5 - 20 sekundēm strādāja hidroaizvars.

uz 21l misas 11g raugs

Kādi ieteikumi?

Nepateici svarīgus parametrus - kāds ir raugs un OG ? Ja alus uz 5%, tad jau rauga par daudz un pie tādas temperatūras iepriekš rehidratēts raugs var mierīgi nobliezt pa diennakti. Kādus ieteikumus tu īsti gribi ? Lai tik stāv un attīstās kādu nedēļu. Izmēri FG, ja baigi nagi niez.

P.S. Man gan liekas, ka ''atdzīvināšanai'' vajag ap 30C un tik 30min. Pēc tam jāsamaisa. Bet ar tādiem sīkumiem parasti nekrāmējos - beru misā pa taisno.

Kas par raugu? Ne visi ražotāji saka, ka noteikti vajag atdzīvināt.

Raugs pievienots misai 10.04.2014 22

Gatavojot, blīvumu neesmu nomērījis. Tagat ir 22

Raugs Sabfbrew s-33

Gan jau, ka būs ok - http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFBS33.pdf

Ja pareizi sapratu, tad raugu pieliki 27c misai, tad arī šeit ir atbilde, pie tādas temp. norūgs pa diennakti.

4 months later

Lai netaisītu jaunu topiku,

Konstatējot, ka raudzēšanas spainim laiž garām krānam, pēc atdzesēšanas nākas raudzēt katlā :) Doma ir pēc aktīvās rūgšanas pārliet spainī, lai nogatavojās tālāk! Nenosmeltie apiņi un proteīni nesabojās visu rūgšanu?

Rolands said: Lai netaisītu jaunu topiku,

Konstatējot, ka raudzēšanas spainim laiž garām krānam, pēc atdzesēšanas nākas raudzēt katlā :) Doma ir pēc aktīvās rūgšanas pārliet spainī, lai nogatavojās tālāk! Nenosmeltie apiņi un proteīni nesabojās visu rūgšanu?

www.bildites.lv/images/i5iha298b1togcyse3s_thumb.jpg

Esmu tā darījis, nekāda vaina. Tavs burbuļotājs gan man lika pasmaidīt, varēji jau vienkārši katla vāku pa virsu uzlikt :)

Proteīnus nekad neesmu smēlis un jau pusotru gadu arī apiņus nefiltrēju nost. Varbūt tāpēc sanāk dzidri un ar nejēdzīgu putu ;)

7 days later

PIlsner 6000 Karamelu 300 Miezu putraimi 100

Temperaturu pauzes: 66.5 - 60min Blivums misai 1050 Iznaca 20l

Kāpēc tik mazs blīvums? Vienīgais ko varu iedomāties ir termometrs melo! Hidrometrs iepriekšējam alum beigu blīvumu parāda pareizi! Varbūt iesala vaina?

Kaut kāds aizdomīgs vai paštaisīts iesals, ka šaubies?

Iesals Jāņa, iepriekšējais vārījums arī ar aizdomīgi mazu blīvumu.(tagat piefiksēju, ka šodien izmantoju citu termometru)

Mēģinu saprast kur vaina!

Varbūt iesals nebija pārcukurojies - joda testu uztaisi, nākošajā reizē. Ūdens iesala attiecība ietekmē pārcukurošanās laiku. Ja pa maz ūdens, stundas laikā var arī nepārcukuroties.

Par tādu lietu kā joda tests bij piemirsis, uz 6400 liku 15l ūdens(varēja būt 16) Iepriekšējam uz 6000 un 15l ar nav cerētais blīvums

Itkā pareizi, ja gribi iegūt 20L 8% alus, tad uz 6.4kg cukuro ar 16L ūdens un pārskalo ar 14L. Sākuma blīvumam vajadzētu būt 1.065, bet beigu - 1.078

Šādai iesalu kombinācijai liec vairāk ūdeni 1 : 3.

Cieti miežu putraimos, tāpat kā neiesalētos graudos nevar sašķelt cukuros ar vienu temperatūras pauzi, var ar vairākām pauzēm vai labāk ar atvārījumu, tā, ka putraimus beigu blīvumā vari neierēķināt. Ja pilzenes iesals ir no latraps, varbūt tas ir mazāk modificēts kā leišu un čehu. Paprasi Jānim, kāda pieredze. Ja tas tā, arī var palīdzēt vairākas pauzes vai atvārījuma metode.

Iesals ir latraps, bet ja nesen pirkts tad tas ir svaigs pievedums un es pats neesmu aprobējis vēl. Iepriekšējie vedumi deva tradicionālo rezultātu no 1kg iesala 700grami cukura. tas nozīmē 20 litros misas jābūt rupji runājot 4kg ekstrakta.Tev ir 2,5kg. Značit vajag ilgāk cukurot. Es cukuroju 2stundas ja T ir 68-69C. Joda testu taisu vienmēr, jo nekad jau nevar zināt kāda iesala partija var ietrāpīties. Ja tas ir latrapša kautkāds kasjaks tad ir divi varianti - turpināt atbalstīt vietējo iesalnīcu līdz viņi iemācās nodrošināt stabilu kvalitāti, vai arī iet atpakaļ uz leišu vai čehu pilsneriesalu

Man pēdējais vārījums arī sanāca ar zemu efektivitāti (73% ierasto ~ 80% vietā). Viena no zemākajām šogad, bet vēl nav pamats bļaut, ka vilks aitās. Sestdien vēlreiz vārīšu no Latrapa, tad redzēs.