Meklējat vien vainu sevī, nevis Latraps. Regulāri tonnām ņemu viņu iesalu, nekādu problēmu nav bijis.
Alus aktīvi rūga 1dienu
kopā 6000 latraps 4000 OG 1054 iejavai 16l + 18l finālā 22l rūgst
pauze 70c uz 2h Joda testā krāsa nemainās
Izskatās ka vaina ūdens attiecībai pret iesalu
Iesali uz 6900 PIlsner latraps 58% Kukuruza putraimi(zeltasaule) 13%
Temperaturu pauzes: 39c iejavai 51c 30min 66c 25min 72c 60min 76c Cel un ap 10 min
Sakuma iejavai 20l Iejavas notecinasanai 18l OG 1069 Rūgsts 24 litri
Man gan rūga 3 dienas, bet apstākļi bija sekojoši. Atradu ledusskapī Mauribrew kviešinieka raugu ar 11.2014. termiņu un uzvārīju alu. Piebēru pa taisno misā paciņu un gaidīju. Dzīvība parādījās 3. dienā. Sasedzu segās lai dabūtu temperatūru virs 20 Cº . Rūga 3 dienas pie 23 Cº un no 1.043 apstājās pie 1.018 Pārcukuroju gan pie ~70 Cº , bet tik un tā, kaut kā pa augstu beigu blīvums. Raugs it kā dzīvs, vienu litriņu iepildīju pudelē un piešāvu 3 cukurgraudus. Pēc diennakts jau sagāzējies pamatīgi. Variants - pudeļot kā ir, 3.3% ABV, vai piešaut 3. dienas putas no US-05 ?
cik dienas jau fermenterī?
Kopš 28.09.
Man līdzīga problēma. Iesprūdis pie 1.016 jau vairāk kā nedēļu. Ņemts plācenis no cita mājbrūvētāja, kuram FG ir 1.012. 21°C. Bail pildīt.
Manuprat, ja sašvunkasana un noliksana siltuma uz 3-4 dienam neko nemaina, tad var risket pildit, protams, kaut kads risks jau pastav...labak plastmasenes! tikko sapildiju to savu porteri ar plēvi, garša/smarža ok, bet bail, ka pudelēs nesaāk ēst tālāk cukurus infekcija, domāju sagāzēt, tad ledusskapī un dzert fiksi ārā.
Linards said: Kopš 28.09.
es varbūt vēl kādu nedēļu paturētu, bet hvz kā labāk...
A kur problēma ? Ja jau rūgumpodā pie lielā rauga daudzuma tālāk nerūgst, tad kāpēc lai pudelē, kur raugs būs tik daudz ticis, cik alū izšķīdis, lai pēkšņi turpinātu rūgt ?
1.016 jau normāls beigu blīvums (vismaz tumšajiem / pie augstākas temp. cukurotajiem).
Man vasarā ar FG 1.016 uzsprāga daži. Pārējos, kad taisīja vaļā, tad bija, ko redzēt. Alus strūklaku šovu varētu sarīkot.
Nez, varbūt tas raugs "aiziet gulēt" vai kaut kā tā. Varbūt nepatīk tas ēdiens, kas palicis un pēc tam, kad pieliek gāzes cukuru, apēd to un izdomā, ka vēl kaut ko pagrauzīs tomēr. Jebkurā gadījumā nav norūdzis tik, cik jābūt pēc "reglamenta".
Es paņēmu paraugu, vienu litru. Sagāzēju, un tad atvēru. Blīvums pakrities līdz 1.016. Pārējam pieliku 3.dienas US-05 putas no rūgstošas misas. Kustības nekādas. Pildīšu pudelēs kā ir.
Tas reglaments (ja domā BeerSmith sarēķināto) jau atbilst ideālam gadījumam, kad precīzi temp. ievērota, iesalu parametri precīzi savadīti. Raugu specifiku BS itkā ņem vērā (nu, ja Saisona raugu iemauc, tad parāda pa pāris iedaļām zemāku FG), bet ar līdz zināmai robežai.
Ja temp. precīzi ievērotas un pēc reglamenta vajadzēja 1.010, tad jau ir pamats iespringt, tas gan.
Reglaments no šejienes: https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=127
Flocculation: medium-low Attenuation: 74-78% Temperature Range: 68-78° F (20-24° C)
Pēc reglamenta tieši tā arī sanāk kā čomam, no kura ņēmu raugu - ap 1.012 jābūt.
Ļoti interesanta tēma. Paskatījos pavasara pierakstos, neviens alus man nav zem FG 1.018. Nu labi, termometrs gļukoja. Ir jau tie ali pasaldi, bet pašam liekas ne pārāk. Neviens arī īpaši nesūdzējās pagājušajā pasākumā, Coronita FG 1.020, Pēdējā vieta Odzienā FG 1.020. Nekas pa gaisu arī neiet, ja nav noķēris infekciju. Vēl jau varētu būt, ka hidrometrs gļuko, bet vīnus mērot viss ir ok. Vēl jau interesanti ar temperatūrām pauzēs. Ar Kastroļa termometru eleganti var mērīt temperatūru visas pauzes garumā. Temperatūra nemainās, bet pēc tam izmaisot misu parādās pavisam citi cipari. Tas nozīmē, ka manā variantā nevienmērigi misa sildās. Lielajās darītavās maisītājs lēnām strādā arī pauzēs lai būtu vienmērīga misas temperatūra, cik atceros, bet varbūt kļūdos. Alu raudzēju nedēļu, pēc tam nedēļa pagrabā, tātad divas nedēļas uz rauga, lāgerim visu laiku +10C, cik nu noēd, tik noēd, neiespringstu, jo neesmu pārliecināts vai pareizi pārcukuroju lai sasniegtu FG 1.012.
Man ar ESB raugu vairāki norūga līdz 1.020 un nekādu problēmu. Sagāzējās gandrīz, kā plānots.
Tas rauga darbigums (attenuation) ari stipri mainigs, medz gadities. Tikko, piemeram, US05 cukurots pie 68/69 (neatceros), ar 10% medu man noēda lidz 1004!
cesnieks said: Man ar ESB raugu vairāki norūga līdz 1.020 un nekādu problēmu. Sagāzējās gandrīz, kā plānots.
A man ar ESB raugu 1.016 sagāzējās tā, ka es naktī gandrīz ar sirdi un pilnām biksēm aizgāju. Pārējos brūvējumus ar šamo daraudzēju līdz 1.009 - 1.012.
es tam ''Attenuation'' īpašu vērību nepiegriešu, jo US-05 robežās 65-82% man bijis. Dziļākais - 1.008, bet seklākais - 1.026 un 1.030 un nekas pa gaisu negāja.
Neviens jau nav pateicis, cik % bij karameļiesali etc, tā kā BB apspriest bezjēdzīgi. Pildi tik...
Par ''Attenuation'' piekrītu, savulaik esmu speciāli meklējis raugus, kas dziļi nenoēd un rezultātā ieguvis BB1010 :)