• Receptes
  • Odziena 2014 konkursu labāko alu receptes

MartinsK said:
Mājbrūvētāju saietā 2014, Odzienā reģistrētaie apmeklētāji - vismaz 60 pieaugušie un 17 bērni. Reģistrētās alus šķirnes - 81, kopā litri 395.

Kviešu konkursā 19 dalībnieki.
Kviešu konkursa finālisti - Mārtiņš Andžs (nr.12), Uģis Narvils (nr.14), Andis Bērziņš (nr.11), Ivars Grasbergs (nr.5), Dainis Mazkaļķis (nr.3), Rihards Fuksis (nr.18)
Kviešu konkursa trijnieks - 1) Rihards Fuksis (nr.18), 2) Dainis Mazkaļķis (nr.3) 3) Ivars Grasbergs (nr.5)

Simpātiju konkursā 18 dalībnieki.
Simpātiju konkursa 10 labākie - Valentīns Burlacāns (nr.67, 19p), Jānis Melnis (nr.71, 12p), Jeļena Pabērza?? (nr.64, 12p), Jānis Pumpiņš (nr.65, 10p), Kastrolis (nr.58, 10p), Mārtiņš Klišāns (nr.55, 10p), nav piefiksēts vārds (nr.70, 8p), Andis Lienāna (nr.68, 8p), Andis Bērziņš (nr.62, 8p), Dainis Mazkaļķis (nr.57, 8p)

Labieša misas konkursa trijnieks - Jānis Pumpiņš, Kastrolis, Mārtiņš Andžs. Uzvarētājs Jānis Pumpiņš.

Kviešinieku 2.vieta (Nr.3):

76. ACS

2014.03.21. / 2014.04.03.

American Pale Ale

Efektivitāte: 80% (plānotā) -> 75% (reālā)

54.0% = Wheat Malt DE 4.4 EBC
38.0% = Pilsner LT 4 EBC
5.5% = Melanoiden Malt 70 EBC
2.5% = Oats, flaked 2 EBC

Single Infusion, Medium Body. 60min @ 67C (2.60L/kg)

Boil time: 60min

FWH
Simcoe (13.2) = 11.0 IBU

10min
Amarillo (8.8) = 3.5 IBU
Citra (13.9) = 5.5 IBU
Simcoe (13.2) = 5.0 IBU

5min
Amarillo (8.8) = 2.5 IBU
Citra (13.9) = 4.0 IBU
Simcoe (13.2) = 4.0 IBU

Safale American US-05 @ 2x uz plāceņa @ 20C -> 17.5C

Amarillo + Citra + Simcoe @ 3g/L @ 7d

OG 1.049 (1.052 plānotais) / FG 1.011 (1.012 plānotais)

IBU=35
EBC=11
ABV 5.0% (5.3% plānotais)

Kvieši 50% 3.vieta (Nr. 5)

50.0% Wheat Malt Vācija 50.0% Pilsner Lietuva

60min @ 68C

Vārīju: 45 min

Centennial (10.0%) - 17 IBU 45 min.

Brewfwrm Blanche 20C

Rūgšanas laikā fermenterī iebērti saldēti ķirši.

OG 1.048/ FG 1.012

IBU - 17 AVB - 4.9% EBC - 7, ja nebūtu sarkanā krāsa

Ķirši, cik? Pievienoti uzreiz, vai kad jau bija sācis rūgt? Šis man ļoti patika, īsts Kriek.

MartinsK said: Ķirši, cik? Pievienoti uzreiz, vai kad jau bija sācis rūgt? Šis man ļoti patika, īsts Kriek.

Misa bija apmēram 8 l, kad jau bija rūdzis kārtīgi 2 dienas, piebēru 1.2 kg ( 3 pakas pa 400 g) saldētus ķiršus.

Cik dienas/mēnešus uz ķiršiem alu izturēji?

zenkis said: Cik dienas/mēnešus uz ķiršiem alu izturēji?

Kamēr norūga - apmēram 7 dienas.

Kviešu alus 1. vieta (Nr. 18)

50% Kviešu iesals 50% Pilsner

35 min @ 52C Nolej 6.6 litri uzvāra un gāž atpakaļ iejavas kastē, ceļot temp uz 64C (45 min) Mash out @75C

Vārīts 60 min

Cascade(5.50) 20 min (9.5 IBU) Cascade(5.50) 60 min (10.5 IBU)

Koriandra sēklas saplacinātas 10g. (pēdējās 10 min) Apelsīna mizas no 4 apelsīniem (pēdējās 10 min) Īru sūna, ēdamkarote (pēdējās 10 min)

raugs - Safbrew Wheat WB-06 @20C

IBU = 20 EBC = 3.3 ABV = 4.8 % 1.047 - 1.011

2 months later

Man daži jautājumi fuksim par recepti:

1. Uz cik litriem alus ir šī recepte? 2. Ja taisu ar 1 temperatūras pauzi, kādu temperatūru ieteiktu? 3. Apelsīnu mizas bija svaigas vai kaltētas? 4. Ja vari noraksturo lūdzu kā garšoja, jo es Odzienā nebiju.

jautājums par to ķiršu kviesi: pieliekot saldētos ķiršus tur ar rūgšanas temperatūrām nekas nesačakarējās? skatos raugam rūgšanas amplitūda no 18C-23C. piemaucot rupji rēķinot 15% no kopējā svara klāt diezgan stingri jānokrītas temperatūrai. vai arī tika uzsildīta misa pirms tam pavairāk

Neko ar temperatūrām nedarīju. Rūga pie apmēram 20C, tādā arī bēru ķiršus klāt un rūgšana smuki turpinājās.

Interesants rezultāts iznāca šādi pat darot arī ar saldētām zemenēm.

Es gan tos ķiršus pirms tam atkausētu, nelielā ūdens daudzumā apvārītu, un tikai tad liktu klāt. Tu nevari zināt cik labi apstrādāti tie ķirši pirms saldēšanas, un vai pēc atkušanas misā nepamodīsies nevēlami mežraugi vai citi infekcijas perēkļi.

Jānis said: jautājums par to ķiršu kviesi: pieliekot saldētos ķiršus tur ar rūgšanas temperatūrām nekas nesačakarējās? skatos raugam rūgšanas amplitūda no 18C-23C. piemaucot rupji rēķinot 15% no kopējā svara klāt diezgan stingri jānokrītas temperatūrai. vai arī tika uzsildīta misa pirms tam pavairāk

Parasti augļus liek nevis uzreiz pie nodzesētas misas, bet pēc tam, kad sācis rūgt vai jau izrūdzis. Palasot augstāk, "kad jau bija rūdzis kārtīgi 2 dienas". Liek klāt iepriekš saldētus, bet atlaidinātus augļus, attiecīgi, +/- istabas temperatūrā - vari atlaidināt telpā, kur rūgst, lai būtu ideāla temperatūra.

Linards said: Es gan tos ķiršus pirms tam atkausētu, nelielā ūdens daudzumā apvārītu, un tikai tad liktu klāt. Tu nevari zināt cik labi apstrādāti tie ķirši pirms saldēšanas, un vai pēc atkušanas misā nepamodīsies nevēlami mežraugi vai citi infekcijas perēkļi.

Tāpēc mazāks risks ir, pievienojot jau pilnīgi izrūgušam klāt -- tur jau ir alkohols, kas potenciālās zarazas likvidēs.

Šādi berot sasaldētas ogas klāt rūgstošai misai esmu darījis jau vairākkārt un neviena zaraza nav iemetusies. Alus ir pat stāvējis pagrabā gadu un bijis ideāls. Odzienā tas bija 3 mēnešus vecs, tagad tas pats vārījums liekas labāks.

Koceens said: Man daži jautājumi fuksim par recepti:

1. Uz cik litriem alus ir šī recepte? 2. Ja taisu ar 1 temperatūras pauzi, kādu temperatūru ieteiktu? 3. Apelsīnu mizas bija svaigas vai kaltētas? 4. Ja vari noraksturo lūdzu kā garšoja, jo es Odzienā nebiju.

Uz dažiem punktiem varu atbildēt Fukša vietā:

1. Uz cik gribi tak ... viss jau dots proporcionāli. Ā, izņemot piedevas. Pēc IBU spriežot - 20L. 2. Pa lielam, cukurots pie 64C 3. Nū ... labi, kā jau noproti pēc iegūtās vietas. Tāds viegls un atspirdzinošs beļģu Wits

GirtsT said: Tāpēc mazāks risks ir, pievienojot jau pilnīgi izrūgušam klāt -- tur jau ir alkohols, kas potenciālās zarazas likvidēs.

Turklāt pievienojot izrūgušai misai teorētiski ir iespējams iegūt vairāk smaržas, kas pazudīs mazāk, jo mazāk izdalās CO2 un "aiznes" smaržu. Tā pat kā ar "kaķi".

Optyroc said: Šādi berot sasaldētas ogas klāt rūgstošai misai esmu darījis jau vairākkārt un neviena zaraza nav iemetusies. Alus ir pat stāvējis pagrabā gadu un bijis ideāls. Odzienā tas bija 3 mēnešus vecs, tagad tas pats vārījums liekas labāks.

Es jau esmu paranoisks infekciju novērsējs, ir bijusi slikta pieredze mājbrūvēšanas pirmsākumos, bet tavā gadījumā ko lai saka... Tev veicas, bet es tomēr izslēgtu risku. Vismaz ja saskābst, var atmest saldētos ķiršus kā cēloni.

Tā jau ir, kad vienreiz Papakarlo palielījos, ka nekad neesmu dabūjis infekciju, tā uzreiz nākošajos 2 vārījumos dabūju acetonu:).

Bet pagaidām neko nemainīšu ar ogām - kamēr sanāk. Un iespējams, ka saldējot kādas iespējamās infekcijas tiek arī nokautas.

Bet tiešām varbūt likt ogas klāt uz pašām rūgšanas beigām, šādi iegūstot lielāku aromātu?!

cik man zināms tad saldējot nokauj diezgan daudzus raugus, mazāka izmēra šūnām laikam lielāka iespēja izdzīvot.

a month later
                                      • [deleted]

• Awaiting approval

That was great article and i find a nice game please click this web site.

______________________ More Exciting News buy fifa 15 coins are Waiting For You.

Write a Reply...