Esmu sācis brūvēt savu alu un aizdomājos kā jūtas organisms pēc lielāka daudzuma mājas alus lietošanas. Pašreiz vēl mani brūvēšanas apjomi nav tik lieli lai veiktu praktisko eksperimentu. Vai brūvētājiem ar pieredzi ir pieredze šajā jautājumā?

"Rūgšanas sākumā raugam netrūka barība un tas strādāja
ātri, cukuru pārvēršot alkoholā un ogļskābajā gāzē, tai pat laikā radot veselu virkni dažādu blakusproduktu, piemēram,
acetaldehīdu, fūzeļus, estērus, dažādas aminoskābes, ketonus, dimetilsulfīdu un citus. Tā kā priekšzīmīgas barības nu ir
palicis maz, raugs lēnām ķeras klāt jau minētajiem paša radītajiem savienojumiem, tos daļēji pārstrādājot." (Mājas alus rokasgrāmata iesācējiem)
Bet raugam nonākot cilvēka organismā viņš atkal iegūst priekšzīmīgu pārtiku un turpina vairoties. Un pie lielāka apjoma tam vajadzētu atstāt ietekmi uz veselību. Ko mājbrūvētāji saka par alus pasterizēšanu? USA forumos tas tiek apspriests, bet tā kā mājbrūvētāju bonus ir alus briedināšana pudelēs, tad pasterizēšana netiek rekomendēta.

Atvainojos par iespējams nesakarīgo tekstu, jo vakar salietojos gardos Ale House aliņus un šodien sāp galva :)

Pa manam Tu pats atbildēji uz savu jautājumu!

GirtsE said:

"Rūgšanas sākumā raugam netrūka barība un tas strādāja ātri, cukuru pārvēršot alkoholā un ogļskābajā gāzē, tai pat laikā radot veselu virkni dažādu blakusproduktu, piemēram, acetaldehīdu, fūzeļus, estērus, dažādas aminoskābes, ketonus, dimetilsulfīdu un citus. Tā kā priekšzīmīgas barības nu ir palicis maz, raugs lēnām ķeras klāt jau minētajiem paša radītajiem savienojumiem, tos daļēji pārstrādājot." (Mājas alus rokasgrāmata iesācējiem)

Lietojot nenobriedušu alu, kurā raugs nav līdz galam paveicis savu darbiņu, vai lietojot pasterizētu, bet nenobriedinātu alu, iespējamas blakausparādības pēc alus lietošanas uzturā (galvassāpes, slikta dūša, slāpes u.c.). Tātad... ja uztaisi alu, un viņu nopasterizē, Tev jābūt pārliecinātam ka alū nav nevienas no tevis uzskaitītajām vielām, kuras tad arī ir atbildīgas par paģirām. Ja uztaisi un nepasterizē, bet ļauj raugam pabeigt savu darbu, galvai, teorētiski, sāpēt nevajadzētu. Turklāt paģiru esamība vai neesamība vēl ir arī katra konkrēta organisma īpašība! Cits var "Preiļu dzidro" spaiņiem lakt, un nekas, a citam pēc 100 gr. labākās dziras "miršana" garantēta!

Pēc 2,5 gadu intensīvas sava mājbrūvētā alus lietošanas (stipros vairs praktiski nelietoju, 99% gadījumu dzeru savu alu) varu apgalvot, ka lietojot nobriedinātu alu (vismaz 20-30 dienas un vairāk) man kārtīgas paģiras nekad nav bijušas. Ir reizēm kaltētājs no rīta, bet tā ka galva sāpētu, vai slika dūša būtu - nekad. No veikalā pirktajiem aliem, gan reizēm galva sāp.

Man arī slikti bija tikai vienu reizi - no ekstrakta, kuram piegāzu cukuru.

a man šķiet ka paģiru būšana vai nebūšana ir atkarīga ne tikai no nobriedināšanas dienu skaita, bet arī no daudziem citiem faktoriem tādiem kā: *) kompānijas *) apkārtējā temperatūra *) pirms tam apēstās pārtikas daudzuma *) izdzerto litru/stundā daudzuma *) dzērāja garastāvokļa *) ... *) ... *) ...

lieciet klāt ko gribat bet dažreiz pēc sava aliņa lietošanas nākošajā dienā sāp galva savukārt pārsvarā nē. kaut arī aliņs šķietami tiek ņemts no tā paša plauktiņa.

Man no alus galva nesāp, izņemot iepriekš minēto Piebalgas variantu, kad pēc 3 aliem nākamā dienā sāp galva. Reizēm, pēc mājbrūvētāju pasākumiem neesmu pārāk žirgts nākamajā dienā, bet pie tāda konveijera, tas ir tikai loģiski.

Dzer mazāk, bet gardāk. VO!

GirtsE said: Bet raugam nonākot cilvēka organismā viņš atkal iegūst priekšzīmīgu pārtiku un turpina vairoties. Un pie lielāka apjoma tam vajadzētu atstāt ietekmi uz veselību.

Kas tad ir tā priekšzīmīgā pārtika ? Kuņģaskābe ?

Kādu ietekmi uz veselību lai atstāj raugs ? Cilvēks uzrūgs un pārsprāgs ?

man liekas, ka nonākot 36.6C raugs nevis iegūst papildus barību, bet gan vienkārši mirst. nav jau arī tā, ka kuņģa skābe būtu tam piemērotākā vide. raugs, cik zinu, bez skābekļa arī īpaši labi nejūtas

man paģiru no mājas alus nav. dzeru 2-3l pa vakaru bieži

šķiet te neiet runa par ikvakara pāris litriem. domāju šeit ir par normālajiem tusiem kad ir virs 5 litri pa vakaru pārfiltrēts :)

Tiešām jau pats esi atbildējis, uzdodot savu jautājumu. Man ir bijis eksemplārs, no kā bija ~ pohas, tas bija ar maizes raugu raudzēts alus, ko mēģināju dzert pēc ierastā gatavināšanas termiņa. Tiesa gan vēl pēc kādām divām nedēļām viss bija ok. Tā kā ar labi noraudzētiem un nogatavinātiem aliem viss būs ok. Drīzāk jau no veikala aliem var būt problēmas, jo "lielajiem" jau katra diena dārga un alu mēģina pēc iespējas ātrāk laist tirgū. Un domāju, ka dažu labu radušos vielu pat pasterizācija nelikvidētu...

man pēc mājbrūvētāju 2dienas pasākumiem galva reizēm sāp. tas protams atkarīgs no izdzertā apjoma.

peec pasaakuma vasaraa pie valuka man saapeeja diezgan pamatiigi...

Nu pēc kolektīvajiem pasākumiem man arī reizēm sāp galva, jo tur jau tiek miksēti kā minimums 20 dažādi ali... tā normāli lietojot vienu, divas mājbrūvējumu zortes pa vakaru nekad galva nesāp.

es domāju ne jau skaitā ir problēma, bet alus kvalitātē. daudz tomēr ir aliņi ar ne pārāk labu kvalitāti.

Nu man viss ir tapis skaidrs! Ja grib kārtīgi padzerties aliņu tad jādzer kārtīgi nogatavināts aliņš! Vienīgi no maniem 4 vārijumiem neviena pudele nav saglabājusies ilgāk par 2-3 nedēļām. Jo garšīgs!!! Bet līdz šim es viņu lietoju tikai baudīšanai nevis apreibināšanai.

GirtsE said: ...Vienīgi no maniem 4 vārijumiem neviena pudele nav saglabājusies ilgāk par 2-3 nedēļām. Jo garšīgs!!! ...

nestreso, tas tikai sākumā tā ir. pēc tam sāk pietikt arī ilgākam laikam :)

ātrāk par 3 nedēļām es parasti savējo nemaz vaļā neveru :)

edgars said: ātrāk par 3 nedēļām es parasti savējo nemaz vaļā neveru :)

Kā kurš skaita... no izgatavošanas vai pildīšanas dienas! :)

apo said: es domāju ne jau skaitā ir problēma, bet alus kvalitātē. daudz tomēr ir aliņi ar ne pārāk labu kvalitāti.

Ja domā kvalitāti garšas izpratnē, tad nebūs īsti pareizi, dažs labs nenogatavināts alus var būt pat ļoti garšīgs, bet viss sliktais vēl nebūs izrūdzis. Un turpretī labi nogatavināts var būt negaršīgs, bet galva nesāpēs. Tā kā uz pasākumiem nevajadzētu nest negatavus alus, kā teikt, jābūt sociālatbildīgam ;)

Linards said: Kā kurš skaita... no izgatavošanas vai pildīšanas dienas! :)

Protams ka no vārīšanas dienas.

MartinsK said: Tā kā uz pasākumiem nevajadzētu nest negatavus alus, kā teikt, jābūt sociālatbildīgam ;)

Nereti ar šo grēkojam un katrā pasākumā ir - "nu šitas vēl tāds pazaļš"