edgars said: Protams ka no vārīšanas dienas.
te nu jāpiekrīt Linardam. piemēram es atskaiti sāku no pudeļošanas dienas.
edgars said: Protams ka no vārīšanas dienas.
te nu jāpiekrīt Linardam. piemēram es atskaiti sāku no pudeļošanas dienas.
Es citreiz pudeļoju pēc 5 dienām, citreiz pēc 3 nedēļām, tā kā tā pudeļošanas diena vismaz manā gadījumā slikts rādītājs būtu.
A ja jūs gadu noturētu konjaka mucā un tad sapudeļotu, tad pēc nedēļas ar lepnumu varētu teikt rekur mans nedēļu vecais aliņš...
Protams, ka no vārīšanas dienas (ja tajā pat dienā pievieno raugu).
A man viens tāds tagad uzbrūvēts, no kura stabili ir pohas jau no 0,5L un ne man vienam tā :) No vārīšanas dienas jau 6 nedēļas. Alus vienkāršs 96% pilzene, 4% karamele. Raugs US-05. Raudzēts pie 21C nedēļu, tad kādos 18C vēl nedēļu nostāvējis. Sapudeļots, nedēļu pie 20C, tad uz 12C. Viss kā parasti. Vot ej nu tiec gudrs. Protams ticu, ka pēc nedēļas vai divām viss būs ok, bet jautājums paliek, kapēc šoreiz tā varētu būt sanācis?
Raugs svaigs vai no placenja/putām? Man te 2 dazadi ali ar 5 menesu starpibu variti un raudzeti ar putām/daļu no plāceņa. Abiem riktīga slimnīcas/zobārsta/tablešu garša un smarža, vienigais, ko piefikseju, ka vairakkart izmantots raugs, lai gan daudzas reizes tas darits bez problemam. Kkads rauga gļuks vai kas...
pēdējā laikā neesmu pārbaudījis, bet man no saviem beļģu stiprā eksperimentiem arī sāpēja galva. no litra stabili. raugs trappist hg. un ja es krogā izdzeru pat ne pusspaini ar komerciālajiem beļģu stilā tad ar parasti ir bēdīgi. no us05 neesmu pamanījis ka kādreiz būtu slikti.
Eils nav everyday, afterwork drink kā tas ir ar lāgeri (dziļa tēma par ķīmiskajām atšķirībām un es par tām neko nezinu). Bet es apjaušu, ka Ale is feasting drink.
Raugs svaigs no paciņas. Protams visticamāk raugs ir tas, kas kaut kādu nelāgu vielu šoreiz ir saražojis vairāk kā parasti. Tik neredzu iemeslu kapēc.
Jesus said: Eils nav everyday, afterwork drink kā tas ir ar lāgeri (dziļa tēma par ķīmiskajām atšķirībām un es par tām neko nezinu). Bet es apjaušu, ka Ale is feasting drink.
pilnīgas muļķības! es praktiski katru dienu pēc darba kādu krūzi vai divas vakarā izdzeru.
Nav tā, ka tām pohām ir lemts būt, ja dzer augsta beigu blīvuma un augstā temperatūrā raudzētu alu?
MartinsK said: A man viens tāds tagad uzbrūvēts, no kura stabili ir pohas jau no 0,5L un ne man vienam tā :)
Toč zini ka tās ir "pohas" tradicionālajā to izpratnē? No 0,5 !? Visparastākā saindēšanās ar pārtiku!
alusvedejs said: pilnīgas muļķības! es praktiski katru dienu pēc darba kādu krūzi vai divas vakarā izdzeru.
pilnībā piekrītu - muļķības par eilu un lāgeru.
Ogre said: Nav tā, ka tām pohām ir lemts būt, ja dzer augsta beigu blīvuma un augstā temperatūrā raudzētu alu?
Pohām ir divi cēloņi - etilspirta pārmērīga lietošana un fūzeļi (austākie u.c. spirti, kas nav tīrs etanols). Pret pirmo cīnās mazāk dzerot, bet pret otro - lietojot kvalitatīvāku alkoholu (ilgāk noturētu, pareizāk noraudzētu utt.)
Ja augstā temp. raugam nav vēlama (ir augstāka par tā optimālo), tad jau tas varētu būt pohu iemesls, jo tiek saražoti daudzi (nevēlami) etilspirta blakusprodukti.
Augstais beigu blīvums nevar būt par cēloni, jo tas liecina par daudzu neizrūgušu cukuru klātbūtni (tikpat labi tad var būt pohas sadzeroties misu). Parasti gan tādiem aliem ir arī lielāks alkohola saturs vai komplicētāka uzbēvu, kas prasa ilgāku gatavināšanu.
P.S. vēl gan jāatzīmē, ka katram ir savādāk. Man (un ne vienīgajam), bija pohas izdzerot vairāk kā 1L ķenča - Medniekus turpretī varēja zvetēt iekšā kaut 3L
Vispār jau nevajag aizmirst faktu, ka pēc stingrākas alus dzeršanas mēdz atslābt muskuļi un visa nakts tiek pavadīta pamatīgi krācot, proti, tādā kā skābekļa pusbadā.
Piekrītu par komplicēto alu gatavināšanas ietekmi uz paģiru sindromu.
Man paģiras ir bieži, bet uz īsu brīdi (kādas pāris stundas). Ja tāda lielāka dzeršana plānā, tad uz dropes beigām izdzeru kādas 6-10 tabletes oglīti un litru ūdens. No rīta svežaks.
a kā oglīte un ūdens var neitralizēt pohu?
alusvedejs said: a kā oglīte un ūdens var neitralizēt pohu?
Placebo nav atcelts :) Ūdeni gan ir derīgi iedzert. Ātrāk izčurāsi atmirušās smadzeņu šūnas, kuras nobeidzis alkohols. Nav ko piesārņot galvu ar mēsliem.
Alkohols dehidrē organismu. Ogle teorētiski darbojas kā sorbents. Teorētiski no medicīnas viedokļa tās ietekme uz toksīnu apsorbēšanu/ neitralizēšanu ir niecīga, bet praktiski šāda metode tiek pielietota un ir ar efektu. Man šo metodi ieteica vienas vecrīgas dzertuves bārmenis, kura ikdiena un ienākumi atkarīgi no sadzeršanas ar klientiem. :) Viņam palīdzot un man arī.
Ogle tiešām darbojas! Tik jārēķina viena tablete uz 10kg dzīvsvara. Lai nav jāmoka sevi ar saujas ogles rīšanu, labāks variants ir Sorbex (neesmu Grindexa aģents). Pārbaudīts un pietiek ar 2 kapsulām. Galvenais darīt to pirms, pēc vai dropes laikā, nevis nākamajā rītā.
^^^ Ar Piebalgas ražojumiem man ar bijusi tāda pieredze, ka pēc, šķiet, parasta piektdienas vakara apjoma otrā rītā ir jāmirst nost. Ar pohām vispār mokos ļoti reti.
Ir taada lieta ar Piebalgas. Nezinu ko vinji tur liek klaat. Stabilizatorus mosh?
Par pasbruuveetajiem - vienreiz iedomaajos, a nav taa, ka dziljaak izruugusie sausaakie ali, kaut arii ar lielaaku abv, nedod tik lielu pohu, kaa tie, kam nefermenteejamie cukuri vairaak, attieciigi saldaaki?
Mans subjektīvais - Piebalgai kā reiz ir vairāk nefermentējamo cukuru. Labu laiku nav dzerts, bet īpašu pohu netiku novērojis.