es ar domāju ka augsta rūgšanas temperatūra, fūzeļi var būt paģiru iemesls. vēl vairumam cilvēku iemesls ir raugs. varat neticēt ka viņš organismā izdzīvo, bet paģiras tas ietekmē. tāpat kā cukurs kopā ar alkoholu. no plikas kūkas protams pohas nebūs, bet piekožot vīnam pastiprinās efektu.

Kautkur tieši bija zinātniski aprakstīts, ka raugā ir B vitamīns, kas palīdz sašķelt vai izvadīt alkoholu no organisma un no nefiltrētā vajadzētu būt mazākām pohām.

Bet ir biedri, kas atstāsta stāstiņu par ''dzīvo dievu'' šajā sakarā

Linard, tik liels dzērājs neesmu, tiešām varētu nezināt, kas ir pohas :) Nu labi, teiksim slikta pašsajūta nākamajā dienā. Taisnība jau ir, kaut kāda inde tur ir iekšā. Jānes uz analīzēm.

Neviens no te minētajiem iemesliem man nav, raudzēts ne augstā T, nav augsts beigu blīvums, stiprums 5,2%

Šajā pašā topikā esmu jau minējis, ka līdzīga slikta pašsajūta bija pēc alus, kas ar maizes raugu raudzēts. Bet vēl pēc 2 nedēļu gatavināšanas viss bij ok, pat jūs cienāju ;)

Pēc lieliskās Malduguns jubilejas Takā, kur iebaudīju nedaudz vairāk kā parasti (un tas savukārt radīja pārliecību, ka var vēl un vēl, beigās savācās kādas 10 Sānslīdes / Pilota naktis), biju pārsteigts nākamā dienā, ka sekas praktiski nav. Malduguniešu alum acīmredzot ir minimāls fūzeļu apjoms.

Poha ir subjektīvs mainīgais. Gadījās reiz noķert pamatīgu drebuli no rīta, kad izdzēru 5 Lielvārdes kviešus. Sūda piecpaka kautkāda, bet pamatīga poha (saindēšanās) sanāca. Ļoti nenoteikts mainīgai, kas katru var piemeklēt pāris reizes gadā.

10 mēnešus nuturētajai Pilota Naktij jau vajadzētu būt OK ;)

Alko sabrukšanas produkti jau pohu veidā izpauzas aknās, kuras ir mūsu asins filtrs. Oglīte jau tikai absorbē to kas zarnās un vel nav nonācis asinīs. Es esmu izmeģinājis loti daudz visadas sentēvu un " rīgasBarmenu" metodes un nekas nelīdz. Līdz tikai komfortabli apstakļi kas mazina ciešanas - peldēšanās, pastaiga svaiga gaisā, riteņbraukšana, gulēšana dienas vidū uz dīvāna pie televizora, kapostu sula. Īsak sakot jebkas kas novirza uzmanību no pārliekas koncentrēšanās uz savam pohām, bet alko sabruksanas produktu izvadīšanai vajag laiku un daudz skidruma.

12 days later

MartinsK said: A man viens tāds tagad uzbrūvēts, no kura stabili ir pohas jau no 0,5L un ne man vienam tā :) No vārīšanas dienas jau 6 nedēļas. Alus vienkāršs 96% pilzene, 4% karamele. Raugs US-05. Raudzēts pie 21C nedēļu, tad kādos 18C vēl nedēļu nostāvējis. Sapudeļots, nedēļu pie 20C, tad uz 12C. Viss kā parasti. Vot ej nu tiec gudrs. Protams ticu, ka pēc nedēļas vai divām viss būs ok, bet jautājums paliek, kapēc šoreiz tā varētu būt sanācis?

Izliku pudeles uz nedēļu siltumā, ar domu, lai raugs aktivizējas un apēd liekās drazas. Tagad viss ok. Pohu nav

Tagad pohas ir raugam. Nabaga raugs.

MartinsK said: Izliku pudeles uz nedēļu siltumā, ar domu, lai raugs aktivizējas un apēd liekās drazas. Tagad viss ok. Pohu nav

Man vienreiz bija līdz;igi, bet tur, šķiet, vaina bija iesala malšanā. Par mitru iesals bija un drupinot, graudu apvalki bija lielai daļai saglabājušies veseli. Tāpēc arī procesā ļoti daudz slikto vielu no tiem sasūcās misā. Arī stiprums alum bija uz pusi mazāks. Tiesa pēc 2 papildus nedēļām gatavojoties visas problēmas pazuda.

Juri, Tu kaut ko nejauc!? Šeit visi kas paši maļ iesalu to tik vien cenšās panākt lai mizas paliktu pēc iespējas veselākas. Mizas ietekmē misas filtrēšanos, nevis paģiras! :)

Linards said: Juri, Tu kaut ko nejauc!? Šeit visi kas paši maļ iesalu to tik vien cenšās panākt lai mizas paliktu pēc iespējas veselākas. Mizas ietekmē misas filtrēšanos, nevis paģiras! :)

Kopumā tā ir! Bet mal kā gribi, tāpat visi garudi nepaliek veseli. Lielākā daļa kaut vai miza ieplīst vai pārplīst un grauda vidus paveras vai kāds gabaliņš izkrīt. Bet man toreiz var teikt ka gandrīz visi iesala graudi bija veseli (iekšpusē apvalkam saspaidīti, bet izsūkt ūdens labumu varēja tikai "filtrējot" caur mizu. Tāpēc arī grādi bija tikai 2,9 un arī garša bija jūtama gandrīz kā nevārītam alum.... Bet varbūt tev taisnība un iemesls ir cits.

Ar nevārīta alus garšu domāta misas garš? Tā jau ir salda, bet ja kārtīgi nepārcukurojās, tad jau nevajadzēja būt saldam - kkāds cietes uzlējums ;)

Te bija deklarācijas, ka eili jādzerot svaigi. Nu tad jau vairumam biedru jābūt tiešām smagi. Cik novērots, pēc noguldītiem tomēr ir labāk. Apinis berzē rokas A skābētu kāpostu suliņa rullē vienmēr

IPAs un APAs jādzer svaigas, jo apiņi pačib ar laiku.

No eiliem galva nav sāpējusi, no lāgeriem gan.

skābus kāpostus un to sulu iespējams iegūt tikai pašam skābējot. itkā esot arī viena dimdiņkāpostu variācija, bet neesmu saticis. tirgus produktu labāk nelietot, pēdējo 5 gadu laikā esmu nedaudz info iekrājis... būtu bijis kur nopirkt nebūtu sācis pats skābēt, naudas ziņā neatmaksājas.

Dainis said: Ar nevārīta alus garšu domāta misas garš? Tā jau ir salda, bet ja kārtīgi nepārcukurojās, tad jau nevajadzēja būt saldam - kkāds cietes uzlējums ;)

Nē es te domāju - "lauku alu", kurš jau norūdzis, bet pirms tam nav bijis vārīts. Rezultātā tā tāda kā dūmu vai tamlīdzīga garša.

Dūmu garša parasti nāk no paštaisītā iesala, kurš tiek kaltēts pirtsaugšā uz režģa. Netīši, bet iesals arī kūpinās. Lietojot kūpinātu iesalu arī kubuls un muca diezgan pamatīgi pievelkas ar dūmu aromātu. Pieņemu, ka ja arī izmantot nekūpinātu iesalu - koks iedos nelielu dūmu noti misai.

šķiet, ka tos kublus tradicionāli dezinficēja ar uguni - no tā jau ar var garša rasties

Neesmu redzējis. Pastāsti vairāk ko un kā dedzina utt.