• Pasākumi
  • Mājas alus pasākums13.novembrī 18 AleHouse

Linarda ali likas loti labi!

Mani favorīti bija abi Aivo ali, Bērziņalus un Pekaiņa dzintara, kā arī Kastroļa/Zux aliņš (pale ale?). Vēl pamatīgi atmiņā iespiedās MārtiņaK medalus, nu drausmīgs padzēriens... bet nu skuķiem varētu patikt. :))

Kādam ir kāda bilde no vakardienas semināra? Atmetiet man uz meilu...

edgars said: kā arī Kastroļa/Zux aliņš (pale ale?).

kuru nummurinju tur kastrolis atstiepa?

Man liekas ka vidēji aritmētiski vis tas pats, kas vienmēr, tikai labākā kvalitātē. Atzīmētu: 1 medalu, jo kā medalam jāgaršo īsti jau neviens nezina iespējamas plašas variācijas! 2 cēsnika lageri, jo interesē kāds tas būs pēc būtu pēc mēneša! Rosina pašam izmēģināt atvārijuma metodi.

pekains said: Man liekas ka vidēji aritmētiski vis tas pats, kas vienmēr, tikai labākā kvalitātē. Atzīmētu: 1 medalu, jo kā medalam jāgaršo īsti jau neviens nezina iespējamas plašas variācijas! 2 cēsnika lageri, jo interesē kāds tas būs pēc būtu pēc mēneša! Rosina pašam izmēģināt atvārijuma metodi.

Cerība, ka Lido varētu šo jautājumu noskaidrot - kā jāgaršo medalum. Protams tas varbūt daļēji subjektīvs viedoklis būs, bet alus darītavas vadītāja ir ļoti pieredzējis aldaris, kuras viedoklī ir vērts ieklausīties.

pekains said: 2 cēsnika lageri, jo interesē kāds tas būs pēc būtu pēc mēneša! Rosina pašam izmēģināt atvārijuma metodi.

Kas tev liek domāt, ka tajā alus garšā bija kaut kāds sakars ar atvārījumu? Manuprāt tur bija kaut kāds defekts no raudzēšanas/vārīšanas. Bet jā, es arī gribētu pagaršot šo pašu alu pēc mēneša, interesē vai raugs to salkani sviestaino piegaršu apēdīs, jeb nē.

edgars said: Kas tev liek domāt, ka tajā alus garšā bija kaut kāds sakars ar atvārījumu?

Tāpēc ka literatūra saka - iesalainu garšu (kāda tur arī bija) lieliski var panākt ar atvārījuma metodi! To pašu par saviem aliem, ja nemaldos , teica arī #AndisL !

Beidzot pasākums kurā nebija vairāk kā vienu reizi jāpiestaigā pie bāra, bet tas jau pateicoties zemgales puses mājbrūvētājam ar lielo somu! :)) Arī pārējie nebija slinkojuši! Atmiņā palikušie ir : krēmīgais Bērziņalus (varu pačukstēt ka no fermentera viņš garšoja vispār lieliski); #cesnieks dekoktētais lāgeris (lai arī vēl pazaļš, bet ar potenciālu!); #Aivo, tas otrais, ar Centennial; Boks (vienkārši garšoja); #apo LDz (ja vēl gāzes vairāk būtu...); smaržīgais #MartinsK porteris; no #AndisL somas vislabāk garšoja "aprīļa" lāgers (ja vēl mazāk gāzes būtu ...)!

Nokavē akadēmiskās 15min un jau 11-tais alus iet ...

11. Linarda kviešu ar Hoegaarden raugu - labs, jo nav riebīgais koriandris 12. Linarda kviešu, tikai ar ķiršiem - Belgian Wit. Pat pēc ķiršiem garšoja. Ir OK 13. Imanta pirmais - pirmais no iesala. Bija Ok, cik atceros 14. Vēvelītis porteris lāgeris - itkā OK, bet kautkas tur nebija tīrs līdz galam 15. Bērziņalus - mīksts tumšais, tauta saka, ka varot izdzert spaini - paskat, Edgars kļuvis par tautas personifikāciju Man likās pārāk iesalains. 16. Mārtiņa vieglais porteris - itkā OK, bet kautkas tur nebija tīrs līdz galam (zinu, ka atkārtojos, bet tā ir ar tiem tumšajiem) 17. Vēvelītis Strong (7,8%) - baigi labs stiprais alus uz Beļģu pusi ar Centenial un Columbus apiņiem 18. Armanda (Apo) Latvijas dzintars - kautkāda piegarša bija, es teiktu, ka marles ... 19. Pekaina novembra nefiltrētais, arī Latvijas Dzintars, bet ar mazāku daudzumu skalojamā ūdens - ar īpatnēja piegarša bet tā OK 20. Aivo - EKG Pale Malt Citra - ļoti lapps alus 21. Aivo IPA - OK, bet prasīton niknāku apiņu daļu. 22. Mārtiņa K medalus - uz Iļģuciema medalus fona briesmīgi rūgts . Priekš savas klases labs - smuki sagāzēta limpenīte. 23. Jāņa Ri gaišais parastais - tāds arī bija, ne rūgtuma, ne iesala - ļoti neitrāls 24. Mārtiņa K - Beļģi sapratīs, 5,2%, samērā augļains, autors saka, ka nepareizi norūga - man patika, labs beļģis

Man ar Nr.22 figurē Vēveļu Stiprā Zemene - bija OK. 25. - laikam uzrakstīts, ka smuks alus ... 26. - Iesalains, gāzēts, bet OK 27. Dainis IPA - pats nedzēru un neatceros, ko citi teica 28. Linarda (laikam) IPA 5.3% 18.10.12. - ahūni laba 28. Ģirta parastais - nevaru saburtot, ko uzrakstīju 29. neko nevaru saburtot 30. tālāk nepierakstīju. Laikam mans SMaSH bija - šķiet ka Linards teica, ka ir labs.

Vislabākie bija Nr.28, Nr.24, Nr.20, Nr.17, Nr.11

Šitādā mikslī labākie ali ir tie, kas ar kaut ko spēj vai paspēj izcelties/atšķirties :)

Man patika AndaL rabarbernieks un Anda tumšais.

Bet visi pārējie bija arī stipri labi dzerami. Tādi riktīgi riebīgi vispār neviens nebija...

Kopējais mājdarītāju alus kvalitātes līmenis ir krietni uzlabojies! Par to arī prieks ;)

salasījos literatūru un saklausījos cesnieka čehijas stāstus.

Nu ok. Kamēr kāds nesaņemsies un neuztaisīs to pašu alu ar atvārījumu un bez un neiedos man notestēt abus blakus es turpināšu uz šo metodi skatīties ar zināmu skepsi :)) Varbūt pašam vien būs jāsaņemas un 5L metodē reiz tas jāizdara...

A skeptisks es esmu tapēc, ka manipulējot ar vienām un tām pašām izejvielām dažreiz man alus sanāk iesalaināks, dažreiz mazak iesalains, tamdēļ man tas apgalvojums ka "Tāpēc ka literatūra saka - iesalainu garšu (kāda tur arī bija) lieliski var panākt ar atvārījuma metodi! To pašu par saviem aliem, ja nemaldos , teica arī #AndisL !" liekas aiz matiem pievilkta. Pieber labāk minheni vai melanoidin un būs tev iesalainums ar garantiju. Ok, varbūt rūpnieciski, kur ir iespējasm atkārtot vienu un to pašu garšu nebeidzamu reižu skaitu ir iespējams iegūt kaut kādas kontrolētas nianses uztaisot atvārījumu, bet pie tādas garšas peldēšanas, kāda ir mums, manuprāt taisīt atvārījumu lai būtu iesalaināka garša neiztur kritiku. Ja mēs to definējam no citas puses - taisu atvārījumu, tamdēļ ka man patīk čakarēties, interesē izmēģināt citas metodes un tas ir mans hobijs, tad es pilnībā esmu par. :)

Bet nu šis ir tāds mans subjektīvs viedoklis, bez nopietna pamata, varbūt pēc pāris gadiem es domāšu savādāk. ;)

Pasākums ļoti jauks! Paldies Gordonam par uzņemšanu! Jauks krodziņš. Alus arī bija labs. Es gan neatceros, ka būtu kaut ko runājis par atvārīšanu? Es šad tad mēdzu atvārīt. Alus ir savādāks, bet vai labāks? Pilnīgi piekrītu Edgaram par garšas peldēšanu. Es arī nekad necenšos 100% atkārtot vārījumu. Man tikai aptuveni viņi ir vienādi. Kaut vai tādēļ, ka nevaru nodrošināt vienādu temperatūras režīmu rūgšanas laikā.

Arī paši Vācieši atdzīst, ka atvārījuma tehnika mūsdienās nav nekas super truper. Atvārījums - klasiskā metode ar vecajiem iesaliem. Mēs lietojm modificētas ( uzlabotas ) iesalu šķirnes, kam vairs atvārījums nav tik aktuāls - es saprotu ka iesalainuma garša slēpjas 75 C pauzē. Čehi lieto atvārījuma tehniku ļoti daudz, bet viņi daudz ko dara klasiskā stilā. Vis viņu alus ir viena liela klasika.

Ā, atcerējos sarunu par nākamo pasākumu, nav iebildumi par 04.12. ?

Linard, runa par Blomi bija, 4-5. maijs. Nākamais pasākums ir 11.decembrī

Jā, jā Ati, par Blomi viss skaidrs! Mēs vnk. ar Edgaru apspriedām nākamo pasākumu Ale House... man nevisai iet kopā ar darba grafiku pašreizējais formāts (otrā otrdiena), tāpēc es reibuma iespaidā saņēmis drosmi, centos Edgaru pierunāt mainīt laikus (bez fiziskas iespaidošanas!!!)

Otrdiena vēsturiski ir tādēļ, ka Folkklubā otrdienā bija visklusākais. Līdz ar to var mainīt. Man, teiksim, neder ne pirmdiena, ne trešdiena, līdz ar to pret otrdienu galīgi nav iebildumu.