Pēc ilgas saņemšanās šodien beidzot pamēģināju kaut ko uzbrūvēt. Kā galveno manuāli izmantoju to Palmera How to Brew grāmatu.
Sākumā uzkarsēju 5L ūdens līdz 75 grādi, iemaisīju 500g čehu gaišo iesalu. Pēc stundas nokāsu, pielēju vēl 5L ūdens, uzvāriju un izšķidināju 1,7kg čehu gaišo ekstraktu. Pieliku 50g rūgtos apiņus un stundu vāriju. Tad strauji atdzesēju un ielēju balonā, pielielēju klāt 10L novārīta ūdens. Pieliku raugu. Pēc 4 stundām hidrometrs jau jautri burbuļo un uzcēlusies pamatīga puta.

Visās receptēs un mājas brūvētāju lapās blīvumu mēra ar "specific gravity" skalu a man vīna veikalā iesmērēja hidrometru ar BLG skalu. Tad nu tagad netieku gudrs vai tas ir "Brix", jeb "Baume" skala. Katrā ziņā missa rāda "6", kas konvertējot (http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_applet.html) sanāk 1,043 (Baume), jeb 1,023 (Brix). Tagad netieku gudrs kurš ir īstais un vai galā man nesanāks bezalkoholiskais alus... :)

Pati missa pēc garšas ļoti rūgta ar spēcīgu apiņu garšu. Moš pārforsēju ar to vārīšanas ilgumu vai apiņu daudzumu? :)

• [deleted]

ar apinu daudzumu tu esi pārforsējis vairakkā divas reizes. Par tadu baume skalu dzirdu pirmo reizi un nekad nav gadiijies sastapt seit Latvijā blīvuma mērītājus ar sadu skalu. Visdrīzāk tev ir vai nu Brix vai Plato kas ir gandrīz viens un tas pats un tadā gadījumā pie radijuma 6 SG tev ir 1024.

• [deleted]

BLG laikam buus Ballinga skala kas arī principā ir ar nelielām novirzēm bet tas pats kas PLato

• [deleted]

cik esmu novērojis, tad vārot apini pēc garšas un smaržas jūt daudz stiprāk kā pēc nogatavināšanas

Jāni, tad saki, ka man 25g rūgto apiņu vajadzēja uz 20L? Tad leitis būs mani bik piečakarējis, šis teica, ka 50g vajag... Ja sākuma blīvums man ir tie 1024, tad beigās man tur būs ap 2% alc. ne? Toč bezalkoholiskais būs sanācis :))

pēc diennakts rūgšanas burbuļošana jau palikusi gausāka un hidrometrs rāda 2(BLG), jebšu 1008

• [deleted]

tiesi tā arī ir ka tu saki.Un vispar ka gan leitis var pateikt cik tev apiņi jaliek ja vins pat nezina ko tu taisies bruvet.Apinu daudzums ir atkarīgs arī no misas blīvuma.Turklat tev tas iesala sīrups no bundžas jau iespejams pats par sevi bija apinots. Sanaks ļoti viegls bet elligi rugts dzeramais

Nu leitis man teica, ka tā ekstrakta burka uz 20L un 50g apiņu, bet nu ok varbūt ar ka mēs īsti nesapratāmies...

Jāni, iesaki lūdzu, kādās proporcijās man jāpalielina iesals+ekstrakts vai jāsamazina ūdens, lai tur sanāktu kaut kas dzerams? Cik nu man tā saprašana, tad sākotnējo blīvumu vajadzētu dabūt ap 1040-1050? Vai tas ir tā vienkārši izrēķināms -> tagad man ir 1024, ja paņemu 2x vairāk izejvielas, vai 2x mazāk ūdens, tad būs ~1050, jeb tur vēl ir kāds koeficients apakšā?

Par rūgtajiem apiņiem ~ skaidrs, jāņem 2x mazāk -> 25g uz 20L

Katrā ziņā, ņemšu vērā ko Atis rakstīja, ka alus ir jāpudeļo pat ja pēc rūgšanas garšo pēc sātana ānusa! :)) Jo izliet jau var vienmēr. Un mani draugi pirms brūvēšdanas jau iesmēja, ka ja sanāks labs alus, tad dzersim pirms šņabja, ja sūdīgs, tad dzersim pēc...

• [deleted]

es rakstīšu galonos paundos un tu pats parrēkini. Tatad ja tu gribi dabut 1050 blīvumu 20 litrus (5galonus) tas nozīme ka kopeja summa ir 5galoni reiz 1050 kur 1000 atmetam. tatad 5 reiz 50 ir 250. Viens paunds gaiša iesala dot 24 nosacītās vienības. Tatad 250 dalam uz 24 un dabonam 10,4 paundus gaišā iesala tev vajag uz 20 litriem misas. tatad apmēram 4,5 kg,bet noreķinot iesala mercesanas nepilnibas bus visi 5 kg.Un tas pie nosacijuma ka iesala mercēsana notiek pie neaugstak ka 67C gradiem. Ekstrakta sīrupa skaitlis varetu but augstags neka graudu iesalam (24) un tas ir 40. tatad dalam tos pašus 250 uz 40 un dabonam 6,25 paundi kas ir 2,5 kg ekstrakta sīrupa no bundžām. Tu pieliki tikai 1,7 kg . un uz bundzas bija noteikti rakstits cik vel tur jaliekklat cukurs lai dabūtu velamo blīvumu. Varbūt tev ta etiķete nokritusi. Tie 500 grami pilsneriesala tev neko nedeva jo tu iemaisīji pie 75 gradiem un šada T nedod rūgstošus cukurus, tikai saldumu kurs neizrugst un arī tas daudzums jau bija niecīgs . Parasti ja gatavo no iesala ekstrakta tad medz jau likt arī graudu iesalu, bet ne jau gaišo,jo tu jau to izmanto tikai ka garsvielu un tad nu labāk izvelēties kadu karameļiesalu vai grauzdeto vai kaut ko specifiskaku.Runajot par apiņiem tad es parasti izmantoju interneta pieejamos kalkulatorus.Iegugle hop bittering calculation

• [deleted]

Arvienvardsakot izšķīdini un piegaz klāt vel vienu ekstrakta bundžu tam jau esosajam brūvejumam un lauj rugt talāk. Rugtumu gan prom nedabusi. Tad tad viss ir jasašķaida ar vel 20 litriem ūdens un vel divām bundzam ekstrakta.Vari sadalīt to visu uz diviem spaiņiem ja nav tik liela trauka. Raugs ka reizi būs forsi iedzīvojies. Ja tu vel izmercetu 70 grados kadus paris kg karameliesala un piegaztu klat nolejumu tam bruvejumam tad es esmu parliecinats ka sņabi jums nevajadzes vispar ne pirms ne pec.

Piegāzu klāt 1,5kg Iļģuciema iesala ekstraktu izšķīdinātu 1L ūdens. Izskatās, ka iedarbināju atombumbu, jo jau pēc 15min gāze nāk ārā vienkārši nonstopā. Gan jau naktī pa hidroslēdzi izspļaus kaut ko laukā... :)

Starp citu iesalu pirku viņu veikaliņā, kas uz Daugavgrīvas ielas, pie rūpnīcas. 3Ls 1,5kg bundža.

Bez tam tur tagad parādījies arī izlejamais nefiltrētais alus. Teica, ka vedot no leišiem. Salej turpat uz vietas 2Ls par 2L pudeli. Pamēģināju. Man garšo.

ar 1,5kg iesala uz 20 l teorētiski beigās dabūsi klāt ~3,75 grādus, reāli - mazāk, jo pilnīgi viss neizrūgs un tur bez cukuriem ir arī nedaudz ūdens. Reāli - kādus 2,5-3%

• [deleted]

nesatraucies par apiņu daudzumu, rūgtums iet mazumā. Es liku 100g uz 20litriem, kad samaisīju visu, tas bij diezgan rūgts, bet, kad pudeļoju, bij OK.

• [deleted]

Nu ja stundu vāra 20 litros 100g. apiņu ar Alfa skabes %14, tad IBU būs kadi 150.Tas ir apmeram 5 reizes par daudz. Sit man nost, bet neticu ka pie šadas receptes viss bija okei. Tad ir japarraksta visas brūvēsanas formulas kas ir izveidotas iepriekšejos 200 gados.

• [deleted]

par AA procentiem iepriekš runa negāja. tika minētie rūgtie apiņi tikai, bet visi apiņi ir rūgti.

• [deleted]

Vai esi pazīstams ar jēdzienu kazuistika?

a cik tiem leišu rūgtajiem apiņiem ir tas %?

• [deleted]

zinu, ko tas nozīmē.

Es nezinu, lūdzu apgaismojiet, vai tas no horvātu valodas???

• [deleted]

leišu rugtie apiņi ir Magnum 14%AA. Kazuistika ir spēlešanās ar vardiem pazaudējot būtību. Morfoliģiskais šahs.