• [deleted]

Alfa skābju daudzums ir viena no būtiskākajām lietām, kas raksturo apiņus, un Jānim noteikti ir zināms, ka alfa skābes nosaka katrai ražai, jo vienas šķirnes apiņiem to daudzums var atšķirties no ražas gada, augšanas vietas, u.c. (atšķirība var būt diezgan liela). Es izmantoju English Fuggles 4.5%AA.

Tas, ko, Edgar, gribēju pateikt ir, ka nevajag pirms laika satraukties, kad būs gatavs, tad redzēsi ir pa daudz apiņu vai nē.

Edgar, tas lētis jau tāds viltīgs- biznesmens. Kādi tie apiņi bija, vai presēti vai apaļas galviņas? Viņš jau man ar vasarā tos pērnos apiņus- nepresētas galviņas iesmērēja, nezinu cik tiem AA bija, bet kļūdu-maldu ceļā konstatēju- ne tuvu 14 %...

• [deleted]

Andri, Tu gadijumā neesi jurists? Leišu rūgtie ir Magnum 12-14% un grozies kā gribi.Tās atšķirības starp ražām nav tik dramatiskas nemaz. Ja parēķina Edgara brūvējuma IBU un plus to ka viņam rūgtie apiņi vispār nebija jaliek, jo viņš izmantoja jau apiņoto iesala ekstraktu. Runaju no pieredzes,jo arī pasam ir gadījies parforsēt ar leišu rūgtajiem un man tās GU: BU attiecības netuvu nebija kā Edgaram.Ja edgars būtu vienkarsi gribejis izkratīt sirdi tad drosi vien būtu griezies pie ģimenes vai draugiem. Bet viņs velejas tehnisku padomu ,nevis sirdsmierinajumu. Vot ta...ka vienmēr nenocietos neatbildejis ,kaut arī laikam turpmak visiem teikšu ka viss ir super,lai ka arī nebrūvētu. Pats ar vairs neliksos zinis par savu brūvējumu receptēm.

mieru kungi mieru! :)

kspc apiņi man bija presētie, šķiet, ka no vakuma pakas. Aromāts ar bija ļoti spēcīgs :) Šķiet ka ekstrakts bija bez apiņiem, bet vienalga, ar to manu apiņu dozu pie 14% man IBU ir ap 100, kas ir 2-3 vairāk nekā vajadzētu :) Bet nu ārā jau neliešu, salies pudelēs, tad manīs kas tur sanāks.

Jāni, man kā iesācējam tavi padomi ir nenovērtējami, jo reizēm izlasot 5x grāmatu, jeb kādu rakstu tā arī netop skaidrs, kas ar to visu domāts. Tā kā tas būtu liels zaudējums, ja tu savas zināšanas turētu pie sevis ;)

• [deleted]

kspc, varbūt leitis arī nemeloja, jo cik esmu lasījis, tas rūgtie apiņi ir jau sākot ar 7%AA (16.6%AA ir lielākais, ko esmu redzējis). Savukārt aromātiskiem apiņiem AA daudzums pamatā ir līdz 6.5%, kaut gan ir arī tādi aromātiskie, kam ir 9%AA un vairāk. Tad vēl ir universālie, kas paredzēti gan tam, gan tam un tiem AA daudzums pamatā ir no 6% līdz 15.8%. Magnum (laikam vācu apiņu šķirne) skaitās rūgtie apiņi ar 11-14.5%AA.

Par IBU praktiski neko nezinu, cik saprotu, tad tam vajadzētu būt +- 25IBU (gaišajiem aliem) Ko nozīmē apiņotajiem iesala ekstraktiem (1.7kg bundžas) norādītais rūgtums, piem., 420IBU?

• [deleted]

Nu 'sitās 1,7 kg bundzas jau parasti nak apiņotas. 420 IBU nozīmē ka tajā bondzelē ir 420 Starptautiskas Rūgtuma Vienības (international biterness units). Nu vo...ja 1,7 kg bundžā ir 420 vienības tad atšķaidot ar noteiktu daudzumu ūdens iegūstam noteiktu daudumu rūgtuma vienību. Atvainojos visiem ja reizēm medzu uzvilkties un kļūt uzstājīgs, bet negaranteju ka tas nenotiks arī turpmāk.:)

6 days later

domāju tuvākajās dienās sapudeļot savu brūvējumu, tad nu radās jautājums, cik daudz uz 0.5L pudeli cukuru likt? Un kā viņu pareizi ir likt lai neievazātu kaut kādu lieku baktēriju aliņā?

• [deleted]

apmeeram 6 grami cukura uz litru ja ir pilnigi izruudzis ( ja nenaak vairs burbuli). Kopeejo cukura daudzumu ar nelielu daudzumu uudens katlinjaa izkause un pielej klaat pudelojamajam alum.Vispirms panem tiiru(sterilu) spaini un ielej tajaa to izkarseeto cukura siirupu, tad tajaa spainii paarsuuknee ar trubinu savu izruuguso alu, raugus un biezumus atstaajot neskartus un nesaskalinaatus vecajaa spainii. Tad no sii te jaunaa spaina arii veic pildiisanu pa buteleem. Dari to ar trubinu. Veelams ir dabuut speciaalo pildiisanas trubinu ar speciaalo galu. Visaa sajaa darbaa maksimaali izvairies no alus saskalinaashanas un putoshanaas, jo veelams lai minimaali pakertu liidzi tajaa aluu gaisu. Taa daru es un visdriizaak taa arii turpinaashu dariit , kameer man neieteiks kaadu labaaku metodi. Var jau arii beert to cukuru neizshkiidinaatu atsevishki katraa pudelee un tad nav vajadziigs tas otrais spainis, bet tad ir jautaajums par sterilitaati. Turklaat tad ir iespeeja ka tas cukurs neizshkiist.

FG 1018, pēc aprēķiniem tā ap 3,5-4% varētu būt, garša laba, taču pēcgaršā apiņi pāri visam. Bet nu, neskatoties uz izteikto rūgtumu, šitas ārā netiks izliets. :) Nebija man cita trauka kur pārliet, tamdēļ maucu cukuru pa tiešo pudelē. Visu dezinficēju izņemot cukuru, cerams ka garšu nesamaitās. Tagad nedēļu lai stāv istabā, tad plāns ir sūtīt uz pagrabu.

• [deleted]

Nu iespeeja ka tas cukurs vareetu kaut ko samaitaat ir nieciiga.

14 days later

Tagad es saprotu kamdēļ nav iespējams pārbaudīt cik ilgi to mājas alu var uzglabāt... pagājušas tikai nepilnas piecas nedēļas kopš brūvēju a puses jau vairs nav :)) Alus tiešām sanācis labs, ja novāktu drusku to pārforsēto apiņu pēcgaršu, tad kopumā tāds spēcīgs aromāts un garša ar pilna/bagātīga. Katrā ziņā rezultāts ir pārsitis manas cerības :)

Vakardien uztaisīju savu otro vārījumu, šoreiz tīri no iļģuciema iesala ekstrakta. Pieliku 20g rūgto 14.9% apiņu uz 35min un 10g 6.2% aromātiskos uz 5min. OG 1054. Tad jau manīs kas tur sanāks... Nākošo gan vārīšu no graudiem, iesalu jau biržos paņēmu.

• [deleted]

Nu vo...par vienu trako brūvētāju vairāk.Tas priecē.

6 days later

Jāni, tā izskatās :))

Vakardien uzvārīju savu pirmo "all grain" aliņu pēc tavas "tērvetnieka klona" receptes! Protams, kā jau pirmajā reizē, neiztika bez visādām sīkāk lažām ar temperatūrām (50 vietā sanāca 54, 58 vietā sanāca 56), bet nu tas viss ir pieredzes jautājums, kamēr roku piešaus. Ceru, ka gala rezultātu tas būtiski neietekmēs... OG 1068 sanāca

8 days later

edgars said: Vakardien uztaisīju savu otro vārījumu, šoreiz tīri no iļģuciema iesala ekstrakta. Pieliku 20g rūgto 14.9% apiņu uz 35min un 10g 6.2% aromātiskos uz 5min. OG 1054. Tad jau manīs kas tur sanāks... Nākošo gan vārīšu no graudiem, iesalu jau biržos paņēmu.

Svētdien sapudeļoju šito brīnumu. FG1020 Tāds diezgan pliekans un bez aromāta sanācis, bet nu ceru, ka pudelē varbūt garša bik uzlabosies. Katrā ziņā slēdziens ir viens - no plika Iļģuciema ekstrakta nekas prātīgs nesanāk... :)

7 days later
                              • [deleted]

šodien sapudeļoju no plika Iļģuciema iesala ekstrakta taisīto, sanāca krietni labāks par cerēto (biju mēģinājis arī iepriekš). Es pliku iesalu mazliet katlā pacepu. :)

6 days later

Manējais, ko taisīju no plika Iļģuciema ekstrakta pēc 2 nedēļām pudelēs ir ievērojami uzlabojies. Nav vairs pēc veca kvasa, parādījies aromāts un patīkama garša! Nākas atzīt, ka pirms tam par agru norakstīju to brūvējumu, pašlaik varu droši apgalvot, ka no tā ekstrakta pilnīgi noteikti var mēģināt kaut ko gatavot.

a year later

Esmu sapircis izejvielas priekš sava pirmā partial mash brūvējuma un kā vienmēr ir vairāki jautājumi. :) Grāmatās rakstīts, ka pirmais etaps ir graudu mērcēšana pusstundu 150-170 grādos (F). Recepšu piemēros minēts, ka jāmērcē 3 galonos ūdens. Tā kā man nav tik liela katla, vai būtu pieļaujams, ja es to savu kilogramu karameļiesala mērcētu 4 litros? Tālāk teikts, ka pēc graudu izņemšanas masai ir jāpievieno iesala ekstrakts un jāvāra līdz sāk vārīties. Vai būtu pieļaujams to manu Iļģuciema ekstraktu uzreiz liet iekšā lielajā fermentācijas traukā un pēc tam līdzīgi kā ar gatavajiem konserviem vienkārši pieliet klāt kādus 3 litrus vāroša ūdens un kārtīgi to visu samaisīt? Pēc tam tai masai liet klāt karameļiesala novārījumu un vēl atsevišķā mazā katliņa uztaisīt apiņu tēju un arī to gāzt iekšā lielajā spainī klāt jau esošajam ekstraktam un karamelei. Beigās vienkārši pievienot aukstu ūdeni un visbeidzot raugu. Vai šādi daroties iznākums būtu tas pats, kas visu to (graudus, ekstraktu, apiņus) vārot vienā lielā katlā?

ekstraktu vēl varētu gāzt pa taisno, tikai tad karstā ūdenī, lai vieglāk izššidināt. bet labāk apiņus vārīt tai misā, ko iegūsi no karameļiesala - lai koagulētos olbaltumvielas.

Koceens said: Vai būtu pieļaujams to manu Iļģuciema ekstraktu uzreiz liet iekšā lielajā fermentācijas traukā un pēc tam līdzīgi kā ar gatavajiem konserviem vienkārši pieliet klāt kādus 3 litrus vāroša ūdens un kārtīgi to visu samaisīt?

Neieteiktu to darīt! Iļģuciema ekstrakts nav vārīts - tas nozīmē, ka olbaltumvielas tur vēl sēž iekšā. Man pirmajā reizē (bez vārīšanas. Pasildīju kādos 80 grādos ar apiņiem 30 min un lēju fermentēties) sanāca tāds pienains aliņš, pat ne duļķains (a la nefiltrētais) - ritīgs mēsls.

Nākamreiz, kad vārīju 1-2 h kopā ar apiņiem, intensīvi nogulsnējas olbaltumvielu pārslas un alus sanāca smuki dzidrs!

Arvīd - kā garšoja tas duļķainais?