skābs, bet tas iespējams ir divu cēloņu summa - bija arī mazliet par augstu temperatūra 4 dienas nostādinot pirms pudeļošanas. Bet toreiz vēl neko nerubīju un vārīju pēc "receptes", kas bija Iļģuciema bukletiņā :) - tipa: "atšķaidīt, uzsildīt, piebert apiņus un beigās raugu. pēc 3 dienām var dzert."

es gan noturēju vairākas nedēļas, bet tas "piens" neparko nenogulsnēsies, kā raugs! Viebos, bet izdzēru

OK. Tad es mēģināšu to visu darīt kā grāmatās tikai ar daudz mazāku ūdens daudzumu. Nezinu tikai, kas pēc 1,5 stundas vārīšanas tur paliks pāri.. Varbūt, vārot pēc tam to ekstraktu kopā ar karameļiesalu, es varu pieliet ik pa laikam vēl klāt ūdeni, lai beigās tur nebūtu pliks katls?

Jā, tā var darīt. Tas ūdens kas iztvaiko ir sliktāks nekā tas ko tu pievieno. Protams ar nosacijumu ka tev būs labs ūdens ko pievienot. Vismaz es tā daru. Ja man pirmsvārīšanas misa ir 1050 tad arī pabeidzu es vārīšanu pie tāda paša blīvuma. pēdējās 15 minūtes gan es neko vairs neleju.

edgars said: Vakardien uzvārīju savu pirmo "all grain" aliņu pēc tavas "tērvetnieka klona" receptes!

Vai drikst uzzinat to Tervetes receptu?

Nu nezinu, nezinu, kā tad iļģuciems pie ekstrakta tiek, vai tad viņi lieko ūdeni neiztvaicē, lai tiktu pie koncentrāta? Tas pienbaltums un skābums drīzāk radās no pienskābajām bakterijām, varbūt jogurtu ēdi čāpstinādams? Arī esmu misu no tā iesala vārījis, olbaltumvielas nemaz neizkrīt tik daudz, samērā nedaudz...

Anatolik said: Vai drikst uzzinat to Tervetes receptu?

Kas jūs visi slimi esat ar to Tērvetnieka klonu!? Tak vārat savu alu un liekat Tērveti mierā... ja grib Tērvetnieku, tad aiziet un veikalā nopērk :))

Liels paldies! Jus tacu ari taisijat to klonu, bet nenacat veikala pirkt originalu. Laikam visiem patik ta garsa un izbruvet kaut ko lidzigu - nav tik slikti...

Tēvetnieka klons būs ja liksi pusi uz pusi pilsner iesalu ar minheni, raudzēsi kā lāgeri pie maksimāli zemas T, 7 - 8C.Un protams ja viss vārīšanas un raudzēšanas process tiks veikts pareizi(Misas oksidēšana, diacetils, rauga daudzums un pārējās lietas ko raksta grāmatās). Liekot tik daudz minheni jārēķinās ka nevar iztikt ar vienu Mash temperatūru.

kspc said: Nu nezinu, nezinu, kā tad iļģuciems pie ekstrakta tiek, vai tad viņi lieko ūdeni neiztvaicē, lai tiktu pie koncentrāta? Tas pienbaltums un skābums drīzāk radās no pienskābajām bakterijām, varbūt jogurtu ēdi čāpstinādams? Arī esmu misu no tā iesala vārījis, olbaltumvielas nemaz neizkrīt tik daudz, samērā nedaudz...

Nu pirmkārt, lai lieko ūdeni iztvaicētu, nav obligāti vārīt pie 100C°. Otrkār Iļģuciema virtuvē stāvējis neesmu, nu pie secinājuma nonācu tikai pieredzes rezultātā - a pieredze tāda ka, pēc 2 h vārīšanas, katlā riktīgs "sniegputenis". Nākošajās reizēs, samazinot vārīšanas ilgumu līdz 1h, būtisku samazinājumu pārslu daudzumā nimanīju.

Es vārīšanai iesalu ražotnē pirku nevis veikalā - plastmasas spainīšos pa 1,5kg. Varbūt uz veikaliem stikla burciņās viņi piegadā ko citu? nezinu...

Turklāt "pienbaltums" kā parādijās brīdī, kad iesalu iejauc ūdenī, tā arī nepazuda - nez vai tajās dažās minūtēs baktērijas varēja piedzīvot tādu demogrāfisko sprādzienu... tas ka skābums pēc tam varēja būt uz baktēriju rēķina - tas gan.

Skābums varētu būt arī uz cukura rēķina kuru viņi gan jau ka gāž klāt tam ekstraktam.

labas dienas kungi!

nedaudz varbūt "off-topic" jo rakstiņš un jautājumi ir nevis par pirmo vai otro, bet par ceturto, piekto un sesto.

priekš slinkajiem iznesīšu jautājumus sākumā un redzamā vietā:

1) no kā alus paliek salds?

2) kā pieliet pareizo ūdens daudzumu?

3) cik daudz apiņus liekat pie alus?

pirmās 3 reizes taisīju aliņu no coopers ekstrakta bundžām ko var dabūt iekš akciza.net visu kā viņi saka:

atšķaidīt ekstraktu ar 20 litriem ūdens pievienot cukuru uzbērt raugu nedēļu gaidīt

sanāca aliņš. pat dzerams :) tiesa gan otrajā piegājienā es sāku prātot "kāpēc tieši 5 grami cukura uz pudeli jāber?" un piebēru 7 vai 8 gramus pārējiem iesācējiem kam līdzīgas domas - tā NEVAJAG darīt. pēc pudeļošanas aliņš pastāvēja nedēļu istabas temperatūrā lai sagāzētos un tagad jau trešo nedēļu pagrabā. 2 pudeles jau ir eksplodējušas un dzerot aliņu tam joprojām ir rauga garša.

ceturtajā reizē pamēģināju coopers bundžu aizvietot ar pie Jāņa nopērkamo leišu ekstraktu neņēmu vērā ieteikumus nelietot cukuru un rīkojos līdzīgi kā ar coopers bundžām: atšķaidīt ekstraktu ar 20 litriem ūdens pievienot cukuru vārīt kad sāk vārīties pievienot rūgtos apiņus pēc stundu ilgas vārīšanās pievienot smaržīgos apiņus vēl pēc 10 minūtēm strauji atdzesēt un caur sietu sapildīt fermentējamā traukā piebērt raugu nedēļu gaidīt

sākumā likās ka nu ir jālej ārā. es vēl nebiju salasījies ka tie apiņi jāiesien sieviešu zeķē un vienkārši iemetu tos katlā. pēc tam bija pilns katls ar tām baltajām stērpelēm no kurām sabijos. beigās tie apiņi tā sašķīda ka izgāja cauri sietiņam un alus fermentējamā traukā bija pretīgi zaļš! kamēr notika rūgšanas process es te salasījos ka nedēla ir pārāk mazs termiņš + lai raugs labāk nostājas trauka apakšā un ir dzidrāks aliņš fermentējamais trauks pirms pudeļošanas ir jānoliek vēsumā. tā arī darīju - 13 dienas rūgšana +22 grādos pēc tam vēl 4 dienas +10 grādos. beigās sanāca foršs dzidrs gaišais aliņš pareizā krāsā (ne zaļā) taču garšo un smaržo viņš traki dīvaini. nevis slikti, bet dīvaini. iepriekš neko tādu nebiju dzēris. smarž atgādina nevis alu, net marmelādi. tāda salda. garša arī sākumā ira salda. turklāt nevis pretīgi saldi, bet tāda forša patīkama garša. un kad nedaudz padzerās pēc tam ir tāda forša rūgtena apiņu pēcgarša. šeit nāk pirmais jautājums: 1) no kā alus paliek salds? šķiet darīju visu tāpat kā ar coopers bundžu. bet coopers bundžas nez kāpēc saldas nepaliek.

sagrābstijos šeit vairāk informācijas un nolēmu startēt piekto reizi. šoreiz nolēmu iestīpot klāt pie ekstrakta arī kādu graudu piesmaku/piegaršu kā arī salasījos ka 1.7 ekstrakta bundža ir jāšķaida 9 litros ūdens (iepriekš šķaidīju 20 litros un blīvumu cēlu ar cukuru). pie Jāņa piedāvājumā atradās tikai viena bundža ar ekstraktu, kam klāt piepirku kilogramu gaišā karameļu iesala. iepriekšējā reizē jau pamanīju ka ūdens diezgan daudz īzvārās. šoreiz es gribēju trāpīt lai sanāk 10 litri alus. ielēju burciņā vārītu ūdeni un piebēru raugu lai atdzīvojas ielēju katlā 15 litrus ūdens uzsildīju uz pus stundu iemērcu graudus izņēmu graudus, pievienoju ekstraktu un vārīju šoreiz es jau zināju kas tās par baltajām stērpelēm un ka apiņi ir jāpievieno pēc tam kad stērpeles jau parādījušās. kad jau bija pilns katls ar tām baltajām stērpelēm pievienoju zeķē iesietus rūgtos apiņus un vāru pēc 45 minūtēm pievienoju zeķē iesietus smaržīgos apiņus vēl pēc 15 minūtēm strauji atdzesēju un caur sietu sapildīju fermentējamā traukā kārtīgi sakratīju vermentējamo trauku lai bagātinātu misu ar skābekli pielēju atdzīvināto raugu 2 nedēļas gaidu (vēl joprojām fermentējamā traukā. burbuļo jau reti. ceturtdien laikam nesīšu uz pagrabu lai nogulstējas un sestdien vai svētdien pudeļošu)

šeit nāk nākošais jautājums: 2) kā pieliet pareizo ūdens daudzumu? neskatoties uz to ka es sākumā paņēmu 15 litrus ūdens man fermentējamā traukā ielika tikai 8 litri misas un pēc atdzīvinātā rauga pievienošanas pacēlās uz 9 litri.

sestajā piegājienā jau nolēmu startēt tikai ar graudiem. domāju iesākumam jāuztaisa 20 litri visvienkārsākais gaišais aliņš ar vienkāršo mērcēšanas metod 60 minūtes pie 65 grādiem. darīju kā jau te pamācībās rakstīts: ielēju burciņā vārītu ūdeni un piebēru raugu lai atdzīvojas uzsildīju 15 litrus ūdzns līdz 70 grādiem pārlēju ūdeni filtrējamā traukā piebēru iemaisīju iesalu sasedzu filtrējamo trauku ar pufaikām un noturēju 60 minūtes pa to laiku uzliku sildīties pārējo ūdeni. pamācībās rakstīts 20 litri, bet es ņemot vērā iepriekšējo pieredzi uzliku sildīties 25 litrus :) sāku tecināt misu un nedaudz ietecinu arī klāt pie rehidrētā rauga lai tam ir ko ēst notecināju misu pamazām pievienojot līdz 80 grādiem uzsildīto ūdeni (sākumā tecēja firši brūns šķidrums, bet uz beigām jau galīgi bāls gandrīz caurspīdīgs) beigās man vārāmajā katlā sanāca nedaudz virs 30 litriem misas. liku vārīties līdz parādās baltās stērpeles pēc baltajām stērpelēm pievienoju zeķē iesietus rūgtos apiņus pēc 45 minūtēm vārīšanas pievienoju zeķē iesietus smaržīgos apiņus vēl pēc 15 minūtēm atdzesēju un caur sietiņu saleju fermentējamā traukā tad atkal caur sietuņu atpakaļ vārāmajā katlā lai kārtīgāk atfiltrētu baltās stērpeles un pēc tam vēl pāris reizes no trauka traukā lai bagātinātu misu ar skābekli pievienoju atdzīvināto raugu un nedaudz iemaisu 2 nedēļas gaidu (vēl joprijām fermentējamā traukā. svētdien tik vārīju)

un te jautājums par apiņu daudzumu: 3) cik daudz apiņus liekat pie alus? Palmera grāmatā atradu ka gaišajiem aliņiem parasti ira ap 15 IBU, bet tumšākiem un stiprākiem aliņiem ir 40 - 45 IBU. sāku skaitīt, novilku to beershmith programmu un man sanāca ka lai dabūtu tos 15 IBU man ir jāpieliek tikai 5 grami rūgtie un 5 grami smaržīgie apiņi. vai tiešām ar tik maz apiņiem sanāks aliņš? ja apiņi reizē kalpo arī kā konservants un aizsargā aliņu no sabojāšanās - vai man tas aliņš pārāk ātri nesaskābs? sāku skaitīt iepriekšējam aliņam tos IBu - sanāca ka tam ira nedaudz virs 80. tāds vispār būs dzerams? te lasīju kā viens piebēra 50 gramus rūgto apiņu un līdz ar to savārīja kādus 150 IBU rūgru apiņu. vai kāds to aliņu pēc tam arī dzēra?

paldies pacietīgaiem par sacerējuma izlasīšanu! lūdzu komentārus, priekšlikumus, ieteikumus......

janis said: Tēvetnieka klons būs ja liksi pusi uz pusi pilsner iesalu ar minheni, raudzēsi kā lāgeri pie maksimāli zemas T, 7 - 8C.Un protams ja viss vārīšanas un raudzēšanas process tiks veikts pareizi(Misas oksidēšana, diacetils, rauga daudzums un pārējās lietas ko raksta grāmatās). Liekot tik daudz minheni jārēķinās ka nevar iztikt ar vienu Mash temperatūru.

Jāni, kas ar to Minheni un pauzēm, kāpēc Minhene nevar iztikt ar vienu pauzi?

Katram jātaisa tāds kāds garšo. Ir iespējams sataisīt vispār bez apiņiem arī. Man, piemēram, garšo IPAs un DIPAs, tādēļ uzskatu, ka 150 IBU nav ne vainas. Var arī mierīgi vairāk, problēma tikai, ka tas ir sarežģīti. Max uz 16 litriem, ko esmu bēris, ir virs 100g apiņu virs 6% alfas, pusei alfa bija padsmitos, nezinu cik tas IBU. Man patīk.

Frāze - "alum parasti ir" ir samērā nelaba. Ir dafiga alus veidu un katram savādākas garšas īpašības. Tas tāpat kā teikt - parasti jogurts ir ar zemenēm.

Neskaties uz apiņiem kā konservantiem. Varbūt agrāk tas bija svarīgi, bet tagad tā ir tikai pozitīva blakne. Mūsdienās pieejami dažādi līdzekļi dezinfekcijai un arī bez apiņiem nesaskābs.

alusvedejs said: 1) no kā alus paliek salds? 2) kā pieliet pareizo ūdens daudzumu? 3) cik daudz apiņus liekat pie alus?

1) saldums atkarīgs no tā, kādā temperatūrā iesals ir pārcukurots, kāds raugs ir izmantots, iespējams arī kāds iesals ir izmantots

2)mana formula ir apmēram tāda - vēlamais alus daudzums + iesala svaram ekvivalents ūdens daudzums + ūdens daudzums, kas parasti manā katlā iztvaiko 60min (piem. izmantojot 5kg iesala, man iztvaiko ~4L, gribu 28L alus = 28L+5L+4L)

3)Apiņu daudzums atkarīgs no vēlamajiem IBU, ko gribi panākt un no apiņu šķirnes. Es parasti tēmēju robežās 25-35IBU, bet esmu taisījis arī 120IBU IPA, kas arī garšo lieliski. Viss jau ir atkarīgs kādu rezultātu grib panākt, ja grib knapi jaušamu rūgtumu, tad jātur zem 25IBU, ja grib izteiktu rūgtumu, tad virs 30IBU, ja grib tā lai acis sprāgst ārā un mēlei āda noiet, tad virs 100IBU :))

alusvedejs said: liku vārīties līdz parādās baltās stērpeles pēc baltajām stērpelēm pievienoju zeķē iesietus rūgtos apiņus

Kā šito saprast? Tu vāri līdz parādās baltās plēksnes un tikai tad liec klāt apiņus? Parasti jau pirmos apiņus pievieno uzreiz, kad sāk vārīties (dažreiz pat pie tecināšanas).

tieši tā. es vāru bez apiņiem kamēr uzskrien putas un parādās tās baltās plēksnes. tad beru klāt apiņus.

es tā daru tāpēc ka Palmers savā grāmatā to ir ieteicis:

7.2 The "Hot Break"

A foam will start to rise and form a smooth surface. This is good. If the foam suddenly billows over the side, this is a boil-over (Bad). If it looks like it is going to boil over, either lower the heat or spray the surface with water from a spray bottle. The foam is caused by proteins in the wort that coagulate due to the rolling action of the boil. The wort will continue to foam until the protein clumps get heavy enough to sink back into the pot. You will see particles floating around in the wort. It may look like Egg Drop Soup. This is called the Hot break and may take 5-20 minutes to occur, depending on the amount of protein in your extract. Often the first hop addition triggers a great deal of foaming, especially if hop pellets are used. I recommend waiting until the Hot break occurs before doing your first Hop addition and timing the hour. The extra boiling time won't hurt.

Tas, ka vārīšanās sākumā pieberot granulas putas iet pa gaisu, tas tiesa, bet es neredzu jēgu tērēt laiku un gaidīt 20min pirms likt pirmos apiņus. Bet tas protams ir tikai man subjektīvais viedoklis :)

Bet tas labi, ka tu lasi grāmatas ;)

Uz jautājumu cik pievienot apiņus ir jāizmanto IBU kalkulatori ar kuriem pilns internets. Iegooglē!

hehe

izrādās Jānis kurš citiem iesaka lasīt grāmatas pats ira slinks uz lasīšanu un netiek tālāk par speciāli priekš slinkajiem iznestajiem jautājumiem sacerējuma augšgalā

:)

Man jau nemaz prātā nebija mēģināt atbildēt uz visiem taviem jautājumiem. Izvēlējos tikai muļķīgāko:)))

Jāni, tev tiešām derētu pārlasīt augstāk rakstīto, nevis tikai pirmos 3 teikumus! :)) Tie tā kā nebija tik daudz jautājumi, cik spriedelējumi un secinājumi no pieredzes par un ap šiem 3 jautājumiem...