Lai arī ar tādu kā nokavēšanos, bet arī es pāris vārdos par pieredzi no degustēšanas un vērtēšanas. Man tas bija pirmais tāda veida pasākums, jo Kuplas pavasara salidojumi dažādu iemeslu pēc ir gājuši garām.
Sevi pie baigajiem čāpstinātājiem nepieskaitu, drīzāk devos uz pasākumu ar uzstādījumu sev, vērtēt tikai pēc subjektīvām garšas sajūtām un, ņemot vērā nelielo komerciālo pieredzi, no komercializējamības viedokļa.
Pēc rezultātu savilkšanas kopā, jūtos gana precīzi vidējā degustētāja rādītājos trāpījis, jo mani top 5 sakrīt ar vidējiem top 5, pie tam arī nobīdes nav pārāk lielas :)
Bet daži komentāri, ko varbūt ņemt vērā nākotnē gan žūrijai, gan arī pašiem konkursantiem,
1. Biju pārsteigts par lielo daudzumu alus, kas bija sliktas kvalitātes - vismaz 3 bija pat tādi, kur jau smarža pat rādīja, ka būs grūti dabūt iekšā :) Ikmēneša Kuplas pasākumos tik daudz sliktu alu garšots nav, tāpēc saprotams, kāpēc šoreiz tā. Bieži vien tajos pasākumos cilvēks arī atnes to slikto alu, bet jau ar vārdiem, lai pagaršo un pasaka, kas par defektu. Šķiet, konkursa mērķis tāds nav. Nav jau ļoti apgrūtinoši arī pagaršot tos alus, bet nesaprotu dalības motivāciju, ja skaidrs, ka ir sanācis ar defektu (pieļauju gan variantu, ka ka tiem pavisam sliktajiem, kaut kāds "sūds" jau bija iekšā sākumā, bet lēnām darījis savu darbu un sadarījis, lai gan iespējamība maza, jo visu laiku alus esot turēts ledusskapī)
2. Uzskatu, ka nevajag mēģināt kaut ko slēpt un neatklāt kas ir iekšā. Neticu, ka Aldaris (Valdis) kaut ko zags no tām idejām, jo man liekas, ka viņam pašam galvā vairāk ideju, kā daudzās mūsu galvās un ne viss tiek izmēģināts. Varbūt nevajag rakstīt visu, bet pie vērtēšanas daži paraugi man sagādāja problēmas, nespējot novērtēt, vai tas ir efekts vai defekts: dažas garšas bija interesantas, bet tik iepriekš negaršotas, ka nevarēja saprast vai to rada kāda no sastāvdaļām vai tas ir kāda defektīva procesa pats sākums vislabākajā tā stadijā. Piemēram, šoreiz bija ļoti interesants paraugs ar smaržu un garšu, kas man vilka uz nātrēm. Ļoti interesanti, bet bez papildus informācijas par apiņiem un raugiem nebija pārliecības, ka tas tomēr nav kāda defekta sākums, jo šo pašu garšu ne tik izteiksmīgi gan, sajutu citā paraugā.
3. Visticamāk tomēr pašiem konkursantiem jāspēj izvērtēt savi sniegumi un jāiesniedz 1 paraugs (tas, kurš nu ir labākais arī paša vērtējumā).
4. Ņemot vērā, ka tas bija tumšo alu konkurss, kur daži eksemplāri bija pie augšējās robežas arī alko, likās, ka daudzi ali bija pazaļi un grūti vērtējami. Bet vismaz 1 alus (no top10 cik atceros) bija tāds, ka uz 99% saku, ka viņš jau bija labi gatavināts un ne uz konkursu. Nezinu gan, vai bija aizliegums ar tādiem piedalīties, bet tomēr arī citi paraugi iespējams izskatītos labāk pēc kāda laika.
5. Biju sagaidījis, ka būs daudz vairāk stoutveidīgo, bet tāds bija tikai viens. Liels daudzums bija porterveidīgie, pie tam pasaldi (iespējams, arī pazaļi vispār un pastāvot arī tas saldums ietu mazumā)
6. Uz fināla degustāciju (pirms tam pagaršoti 21 alus) man jau bija tā, ka likās par daudz vienai dienai (nepārprast, šmiga noķerta nebija, bet ūdens vairs nelīda iekšā + finālā tomēr alus līmenis bija līdzīgāks, tāpēc izvērtēt bija grūtāk, kurš rangojams virs kura)
7. Es nezinu, vai ir iespējams kaut kā uztaisīt vērtējumus, lai katrs kaut ko sadzird par savu eksemplāru, bet viegli tas nebūtu. Vienīgo variantu redzu, kad priekšsacīkstēs, katrs no žūrijas kaut ko uzraksta, kā vērtē, un tad šo info rupji un bez labošanas saraksta kopā uz lapiņas un nosūta, bet nu tad jāsamazina arī paraugu skaits (katrs pa vienam eksemplāram + pieejam kritiski un defektus nesniedzam iekšā, jo tas tomēr konkurss).
Sajūtas saka, ka no komercializācijas viedokļa šīsreizes paraugi tomēr atpaliks no Laumiņas skūpsta varējuma un ne tikai tāpēc, ka tumšajiem aliem mazāk cienītāju. Redzēs, kas sanāks Aldara bunduļos vārot.
Sorry, ja sanāca snobiski, jo pats jau mazos katlos sen neesmu vārījis un eksperimentējis arī, tāpēc kāds droši var teikt, uzvāri pats labāku un tad te muldi :)
P.S. Būs atpakaļ jāsaliek mazā iekārtiņa, jo lēmums, ka vajag kaut ko lielāku, tāpēc jāizdala visi mazie pričendāļi, tomēr bija kļūdains no prieka gūšanas viedokļa :)