• Pasākumi
  • Mājbrūvētāju 2014. gada septembra seminārs

Un sezona var sākties:

zenkis said:

Par sanāksmi- būšu ar jūnijā vārītu kviesi, "vainštefanera" raugs, bez sausās apinizācijas, pajēls, parūgts un pašam negaršo, bet ja štruntīgs noskaņojums vai karsti - iet iekšā labi.

Dainis said:
Man būs saisons, kas dažiem brīnumainā kārtā garšo; gadu vecs Simcoe Pale Ale un pēdējais Black IPA eksperiments

Ugis said:
ķiršu kviešinieks, milk stouts un garšīga ipa!

Ugis said:
ķiršu kviešinieks, milk stouts un garšīga ipa!

GirtsE said:
Man būs starteris - vieglais pirts alus, brūvēts pēc "Blome 2013" uzvarētāja Edgara receptes. Ceru arī paspēt uz pašu sākumu :)

Ogre said:
Kviesis ar samocītu ESB raugu un plaģiātisks gruits.

Skaidrs, Uģis nes dubultā. Man pretenziju nav :)

Kā solīts — saku, ka AndaL "Odzienas pēdējās vietas" kviesis bija tīri labs, brīnos, ka netika augstāk novērtēts!

Uģa 60 min IPAs klons ļoti patika, kārtīga klasiska IPA, ar visiem apiņu aromātiem, salduma un rūgtuma viļņiem pēcgaršā. MIlk stouts ļoti aromātisks; ķiršu kviešinieks pārāk neaizķēra.

Ogres gruitam likās labi sabalansētas visas sastāvdaļas, varēja just gan iesalu, gan apiņus, gan vaivariņus un pārējās sastāvdaļas. Pat ja gruit nav mans mīļākais stils, šis jāatzīst par ļoti kvalitatīvu darījumu.

Zeņķa meloņu kviesis, kad izvēdinājās atejas smarža, bija ļoti gards, ar kviešiem tik vajadzīgo asumu uz mēles. To kaut kā nespēj atkārtot mūsu reģiona lielražotāji, tāpēc man vietējie kvieši vienmēr liekas pliekani. Lai pamācās no zeņķa.

Daiņa saizons bija vienīgais, ko nespēju piebeigt un nācās izskalot. Simcoe PA smaržā bija ļoti laba, garšā bišķi apr šķidru. Black IPA OK, bet ir vieta uzlabojumiem.

Paldies visiem!

Sezonu sākām ar klusuma brīdi pieminot Sanitu un Andi. Gan jau kādreiz saorganizēsimies aizbraukt kādu puķi nolikt atdusas vietā. Paldies Smartinam par transporta pakalpojumiem un Kastrolim par termometru! Beigās jau arī mūsu pazudušais šoferis atradās. Par cik bijām trijatā, alu biju vairāk paņēmis lidzi, arī kolēģiem. Vai nu es tā ilgāk uzkavējos, vai tiešām alus bija pamaz, kaut kā ātri beidzās. Kā jau šādos pasākumos pienākas IPAs rullē. Uģim IPA bija laba, nav jau ko noliegt. Kā pie sezonas atklāšanas daudz šampji! Siltā vasariņa darījusi savu. Pat mani 2012. gada ābolīši no kratīšanās mašīnā bija kļuvuši par šampjiem. Atverot noskrēja puta kā kārtīgam šampim, bet pēc tam ārā gan nekāpa. Ar savu kviešinieku " Pēdējā vieta Odzienā" gribēju aktualizēt jautājumu par 2015. gada konkursu. Es par gaišo eilu. Kastrolim par zemo vērtējumu manam alum Odzienā vakar liku izdzert veselu pudeli, lai atcerās pavasari. Man patīk nobriedis alus. Labs bija vakar jautājums, ja jau šitā garšoja pēdējā vieta, tad kā garšoja pirmā? Paldies par interesantajiem aliem un jauko kompāniju! P.s. Par cik Rīgā reti, arī Labietī nebiju bijis labu laiku. Progress ir kārtīgi jūtams.

Paldies visiem, foršs pasākums!

Bija interesanti beidzot pagaršot, kādi vietējiem mājbrūvētājiem sanāk augļu ali.

Patika gandrīz viss, Uģa+Toma 60min garšīgs, Coronita bija super, pwp FG 1.020 Centennial "deserts", Simcoe PA, Ābolītis.

Ārā kāpšana tiešām globāla problēma. Pašam šķiet, ka tas tāpēc, ka turpinājis pudelēs rūgt vēl dziļāk dēļ karstuma. Negribās ticēt, ka tieši vasarā visiem infekcija uzrodas.

Cilvēku un alus nebija daudz. Tas nav slikti - var sadzirdēt arī sarunu no pretējā galda stūra. Bija patīkama dažādība - no pirts alus līdz mellajiem, no saisona līdz ipām. Tas arī labi. Ir nedaudz jūtama tendence - mājbrūvētāji mēģina klonēt Labieša receptes :) Paldies Labietim par siera uzkodām un Medvīna testu!

"Imitation is the highest form of flattery" :)

Garsigs bija Ogres gruits, aizmirsu gan piefikset sastavdalas, bet pats gribu ko lidzigu uzvarit, seviski ja sads sanak. Daiņa simcoe eils labs, bet melna ipa labaka! Alus tiesam soreiz atri beidzas, visi izslapushi pec vasaras.

Saskaitīju 14 cilvēkus, 16 alus un kādus 17-20L (AndisL tik ķeksēja no pagaldes ārā)

AndaL Coronita bija OK - nedaudz salda, gāzēta bet atspirdzinoša. Pēdējai vietai gan bija jūtams defekts. Abolītis bija neslikts augļu alus, bet tādus daudz nepadzersi.

Ģirta ķiršu Kviesis ar bija labs, kautgan nedaudz skābeni papliks.

Vairāki ali bija par siltu - gan Melone, gan Centennial arī mans 666 jau bija nedaudz par siltu palicis

Ogres Gruit un vaivariņu kviesis bija labi sanākuši, bet daudz tādu nepadzersi.

Uģa Milk Stout par daudz dedzinātā iesala piegaršas un nav balansa garšai. Varbūt jāpagatavina vēl.

60min IPA bija patīkama - beidzot normāls alus, tā teikt, bet tos visus apiņus līdz galam nejuta. Aromāts un garša bija, bet prasītos vairāk.

Mans saisons tika atstieps tikai lai pārliecinātos, vai man vienīgajam viņš nepatīk vai tādu ir vairāk, jo daži saka, ka baigi labais. Vismaz Jurim garšu kārpiņas ir kārtībā Black IPA bija mājās garšota no 0.33L pudelītēm - bija labāka. Iespējams, ka lielāks tilpums ilgāk gatavojas pudelē (40d vecs tikai). Par Simcoe pārsteigums, ka vispār kāda garša bija, jo gadu vecs.

• [deleted]

visvairaak patika Anda meksikanu Coronita, patika ari 60mIPA, Ogres gruits un kviešu ali.

Andi, pastāsti par savu Corončitu :), kā tu viņu taisīji?

Es piekritīšu, jauka sanāksme! Viedokļi, attieksmes... ka tik draudzīgi! Par alu ko brūvējam, būšu negrozāmi kritisks, jo man ķīmijas skolotājs skolā mācīja: "Paškritika laba lieta." Stipri viduvēji mums tie ali, ar retiem izņēmumiem. Manējie vispār zem kritikas. Tāpēc novēlu visiem dedzīgumu un nepārvaramu vēlmi darīt LABU ALU! 1. Coronade. Jūt kukurūzu, apiņi tikai rugtumā, laba puta, aromātā- sviedriņš, ādas jaka. Diezgan kodīgs uz mēles dēļ dīvain-rūgtuma. Citrusi un sveķi krietni vairāk prasās, ķermenis vidējs ar plusu, labs. 2. Wakatu Saison. Aromātā nekā no saison, garšā arī; tikai skābenums neitrāls- karstā laikā minerālūdens vietā pļumpētu. 3. 2012.g. ābolu, AndisL. Otrais uzmanības vērtais alus šai reizē. Aromātā- ābolu etiķītis mazliet, sidru atgādina drusku, patīkams. Garša patīk, kaut garšo nevis pēc āboliem, bet pēc serdēm; zāļains, rugtens, sausinošs maķenīt. 4. Pēdējā vieta Odzienā. Aromātā dīvaini saldens, iesalains, raugains. Garšā tiešām kaut kas no kvieša skābumiņa, pat zaļie āboli nedaudz, bet tikai pēc tam, kad pasaka, ka tas IR kviešu alus. Labs ķermenis. Nav emociju pēc iztukšošanas, piedod, Andi, uzburt nemāku. 5. Kviešu meloņu. Nekas tur nav. Ne no rauga, ne no iesala. Kad uzsilst kārtīgi, pat kaut kas no zaļābola aromātā parādās, ateju (diemžēl?) nejutu. Spēcīgi jādomā, ko es salaidu dēlī tik vienkāršā receptē. 6. Sierra Nevada. Aromāts un garša kā atšķaidītam alum ar ūdeni, prasās izteiksmīgumu. Vairāk zāļains, herbāls nekā kas cits. Daini, kur IR APIŅI? 7. Ogre vaivariņu alus. Par aromātu es apstulbu, graudu sarakstā kūpinātā iesala nav, aromātā- desa (ne kūpinātais). Garšā- kaut kas no labiešu zāļūdens, ķermeņa nav. Drusku pēc kvieša pēcgaršā. 8. Uģa 60 minūšu. Pirmais uzmanības vērtais šai reizē. Aromāts labs, priekš mājbrūvētāja- laba intensitāte degunam. Man vairāk citrusīgais lien ārā, apinizācija jauka- labs sākums un beigas, man pietrūkst viducī. Kaut pašam ar šo problēmas. Priekš 67C iejavas- labs ķermenis. Par IPA to nenosautu, pārāk man šis stils tuvs, lai tā vieglprātīgi... 9. Uģis, ķiršu. Krāsa feina, garša- skābens kompots, atsvaidzinošs. Nekas īpašs. 10. Viena misa (S-04). Tur nav tas DMS vai kā tur to sauc? Vienkārs, pārāk. 11. Viena misa (S-33). Šitas sausāks, uzreiz var just, ka citāds kā iepriekšējais.Defektus nesataustīju. Alus ūdens ar sausu pēcgaršu. 12. PWP, Centennial. Aromātā drusku etiķais (acid), ogains. Ķermenis- kaut kas starp biezu alu un gāzētu ūdeni. Saldums-forši, bet kaut kas pietrūkst. 13. Gruit, Ogre. Dīvains, labs, kaut kas garšvielains. Ja plānots ar asumiņu, tad ļoti pieticīgi patīkami, pasauss pēcgaršā. 14. Milk stout, Uģis. Aromātā foršs, kafijots. Bet tikko uz mēles- no stouta tur nekā, tumšais eils ar šokolādīgu piegaršu, paplāns ķermenī. Man šķiet, ka pietrūkst bagātīgas iesalainības kā ietvaram i apiņu, i tumšā iesala rūgtumiņam. 15. Daiņa blackIPA... Trešais uzmanības vērtais šai reizē. Aromātā apiņi izpaužas mazāk kā garšā, ķermenis pa īsu, bet foršs, ar potenciālu. Kopsavilkums: Uģa 60min, AndaL 2012.g. ābolu un Daiņa melnIPA man patika vislabāk. Ar cerībām uz vairāk labiem paraudziņiem skatos nākamās sanāksmes virzienā.

Ak jā, man pietrūka tikai vienas lietas- dzirdēt visas sarunas, visos galda nostūros. Bet tas tik tā, būtu patīkami.

60min jau normāla IPA pēc visiem parametriem. Bet prasās vairāk, tas gan.

un Siera Nevadai apiņi pa gadu pačabējuši, kautgan arī sākumā ne pārāk juta

zenkis said:

7. Ogre vaivariņu alus. Par aromātu es apstulbu, graudu sarakstā kūpinātā iesala nav, aromātā- desa (ne kūpinātais). Garšā- kaut kas no labiešu zāļūdens, ķermeņa nav. Drusku pēc kvieša pēcgaršā.

Hehe, vairāk raudziņš trāpījās. Tāda, lūk, ir samocīta rauga izpausme šoreiz. Manā nāsī citas asociācijas tam smaķelim.

Es arī esmu ļoti paškritisks. Uz pasaules zīmolu fona pieņemu kritiku, bet nu būsim reāli. Juris cienāja ar divus gadus vecu Tērvetes alu. Man arī pagrabā stāv vairāki LV komerciālie ali. Nu kaut kā neesmu pavicies slāpes remdēt ar šiem ražojumiem, bet ne būt neapgalvoju, ka mani brūvējumi ir labāki, bet man kaut kā labāk patīk dzert savu darīto alu. Kā teica Imants Ziedonis " Es esmu par vieglumu". Ir jau mani ali garlaicīgi, nav nekādi spridzekļi, bet man patīk maratons. No rīta pamosties bez galvassāpēm un sliktas pašsajūtas. Visi mani sausās apiņošanas mēģinājumi sekundārajā fermenterī ir cietuši neveiksmes. Bez apiņošanas alus ir labs, nekādu infekcijas pazīmju, bet kaķotajiem pudeli var ielikt kausā, izkāps ārā viss līdz pēdējai lāsītei. Ābolītis. 35 litri misa+ 20 litri uzkarsēta līdz 80C ābolu sula. Es sidriem tūlīt pēc ābolu sulas izspiešanas pielieku sasmalcinātas sulfītu tabletes, tad diennakti noturu lai izvēdinās. Teorētiski savvaļas raugiem vajadzētu aiziet bojā, ābolu sula tik ļoti neoksidējās un saglabājas dzidra. Varbūt tad varēs sajust ko vairāk par ābolu serdēm. Coronita. Receptes nav, jo termometrs rādīja nepareizi. Nāksies vien pašiem eksperimentēt ar temperatūrām. Nedomāju, ka būs tāda interese. Mājās pasniedzu šo alu klasiski ar laimu. Tāpat šobrīd var pievienot rudens avenes, dzērvenes, deserta pīlādžus nu viss kas pieejams un patīk. Kokteiļu cienītājiem. Mērķis bija radīt visai neitrālu alu, kuru lietot ar ogām lai izbaudītu gan alu, gan ogu aromātu un garšu. Ar līdz šim maniem radītajiem ogu aliem šādu mērķi sasniegt neizdevās. Sanāca asi un vairāk uz sidriem vilka, nekā uz alu. Šeit iespēja pašam regulēt, nevis paļauties uz raugu. Iesali: Pilsner 60%, Minhene 17%, Kukurūza 6%, Basmati rīsi 17%. Sākumā novāra rīsus 20 min lielākā ūdens daudzumā kā parasti, nu tādu zupiņu. Apiņi: Cascade 60min,30 min. Citra 60min, 30min, 15min, 1min. IBU: 18.32

zenkis said: 10. Viena misa (S-04). Tur nav tas DMS vai kā tur to sauc? Vienkārs, pārāk.

Šo recepti esmu vārijis jau divreiz - abas reizes bija šī īpatnējā garša. Manuprāts tā garšo Vīnes iesals.

Cerams, ka etiķešu bums turpināsies, vismaz paņemot kādu no entajām atvērtajām pudelēm var izlasīt kas par saturu un kurš autors

+ ka Imanta nebija ;)

Write a Reply...