Ieraksti te ūdens ķīmisko sastāvu, ja pudele saglabājusies.

Man izteikts apiņu rūgtums ir pēdējam vārijumam, kur Session IPA mēģināju taisīt - 4.5% alum piespēru kaķī 6g/L enigma / Vic Secret, kuriem alfa ap 15. Nekaķotais garšo visai iesalaini. Laikam jāseko principam - cik grādi, tik grami uz litra kaķī.

Vari iemest recepti ? Raugs arī svarīgs - daži sliktāk nogulsnējas.

• Alex replied to this.

BOD oki. Udens sastavu iemetishu sheit un recepti ari. Man pagaidam visur iet tikai Safale 05, varbut maldos ar nosaukumu bet rozaa pacinja 🙂

Ja, ir istais, tas ir popularakais sausais raugs un izgulsnejas labi. Sivumam nevajadzetu but. Ja nav iespeja ledusskapi nostadinat, der ari ara izlikt uz paris diennaktim, naktis gana vesas. Vai ledus udens pelde, un Zelca ieteiktais zelantins ari uzlabo rezultatus.
        Apinu zalaino rugtumu es norakstu uz sliktu, nepareizi glabatu apinu partiju, man ari ta sanacis vairakkart, ar identisku procesu ka citiem apinotiem aliem, ta ka man citu ideju nav. Izteikti nedzerami bijusi pedejais ar Centennial, pirms tam ar Mandarina Bavaria. Un viena NE Session IPA ari bija zalaina, kur pirmo dryhop jau liku pirmaja diena columbus/chinook, varbut skirnes ipatniba (lai gan citreiz normali ar siem apiniem viss sanak) vai ari parak ilgais laiks apiniem ar alu.

Man ar bija riebīgs Centenial, Columbus, Mandarina un Eldorado, bet ir iespējams arī samest pa daudz, kā jau minēju, jo citi ali ar Enigma un Vic Secret apiņiem labi sanāca (tā pati partija).

Kopš nekaķoto arī pārleju uz otreizējo un noturu nedēļu, man ir problēma ar sagāzēšanos - raugs pārāk labi nosēžas arī istabas temp. un tik pēc 14 sāk normāla gāze partādīties. Kaķotie gan pēc 5d jau ir sagāzējušies.

BOD Nu nu , es kādreiz testerīšus garšoju 5-7 dienā, tad 14 dienā un tad sapratu ka nav jāgaršo tos ik pa brīdim, sāku lietot 21 dienā- tad alus ir gatavs lietošanai un nav īpašas jēgas provēt to "starpstadījās"- 3 nedēļas pudelē un Āmen.

ir gan jāgaršo. Turklāt es parasti uz rauga noturu 10-14d + otreizējā 7d, tā ka nedēļa pudelē ir ~mēnesis no vārdienas

BOD mana klasika ir 2+ 3 nedēļas ar us - 05.

BOD Ko tu iegūsti nogaršojot alu pirms "termiņa"- tas neko neizsaka, bieži tikai maldina!!!??

un kā tu zini, kad konkrētam alum ir termiņš ?!

Kolegjis ludzis kimisko sastavu udenim. Re
                      image 1508681251093150931882.jpeg

• Alex replied to this.

Alex receptes bija 6/3 udens iejavoshana/skaloshana, 2 kg Maris Otter, Cascade 21 varot, zero hop 7 gr un sausa fermentejot 7 gr. Gala alus tilpums 5 litri. Javoju stundu cepeshkr. Uz 65 gradiem. Stundu varu. 3 nedeljas fermentejas. 1 nedelju pudeles pagaidam.

Šis ūdens nav labs gaišiem aliem. Labāk mangaļus pamēģini, ja izmanto pudeļu ūdeni.

paldies, svētdien uzbliezu fikso recepti ar Pale ale iesalu un izmantoju Zaķumuižas ūdeni, bet pamēģināšu mangaļus.

Ja tie ir kopējie apiņu apjomu, nevis g/L, tad tas nekas liels nav.

Parasti gan ir otrādāk - 3L iejavošana un 6L skalošana. Un ar kopējo ūdens daudzumu 9L sanāk 5-6L uz fermenteri, bet 2kg ieasala, pie tāda apjoma velk uz 10-9% alu ... Kautkas tur nav tīrs.

Vajag sīkāku recepti, lai ko vairāk pateiktu (kurās min apiņi liktu, kādam apjomam utt.)

Labi. Kur tur ir tā fiška ar iejavošanas/skalošanas proporciju? Atkal brūvēju un šoreiz bija tūvu ''"čainiku" receptei, vienīgi iejavoju 5 l un skaloju ar 3. Pagaršoju drabiņas pēc 3 litriem, cukura vispār vairāk nav, līdz ar to, ja vēl litrus 2 skalošanai, tad...ko vēl tur izskalot? Par apiņiem tajā IPA tipa receptē ar Otter iesalu, pirma porcija bija kā uzreiz kad saka varīties misa, tad 7 zero hop un vēl 7 pēc 2 nedeļam fermentāciajs īstabas temperaturā

BeerSmith standarta graudu/ūdens attiecība iejavojot ir 1:2.6, tātad, uz 2kg iesala vajadzēs 5l ūdens. No tā 2L paliks iesalā. Skalojamais atkarīgs no tā, cik taisies uzvārīt. Ja pielej 3L skalojamā, tad beigās būs 5L.

Ja uz 5L iemauci 21g Cascade sākumā, tad tur 70-80IBU sanāk un nav brīnums, ka zāļains un rūgts

Paldies par skaidrojumiem. Viss piefiksēts un tālāk tiks izmēģināts. Tad paņemšu Mangaļu ūdeni, pirms saliešanas pudeles paturēšu pāris diennakts lodžijā, pamēģināšu citas iejavas/skalošanas proporciju un varbūt kāds var ieteikt labu pārbaudītu apiņu proporciju? Tagad man atvērtas paciņas Magnum un Cascade.

• BOD replied to this.

Kādu kripatu Magnum vari sākumā pielikt un tad Cascade vidū un beigās.
                                      Kopējo IBU sākumā mēģini ap 25 un tad skaties gribās vairāk vai mazāk.
                                      Sadali šos 25 IBU uz pusēm. Puse no Magnum un puse no Cascade. lai gan pie tāda apjoma es ar Magnumu vispār neķengātos un tikai Cascade liktu. Magnums iedos tikai rūgtumu. To pie lieliem apjomiem var lietot, lai ietaupītu aromātiskos apiņus.
                                      IBU kalkulators:
                                      https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

• Alex replied to this.

Alex Kāds tev beigu apjoms pēc dzesēšanas sanāk ? 6L ?

Un jautājums, kādu alu tu gribi.

Pie maziem apjomiem Magnum nav jēga lietot, kā jau minēja

• Alex replied to this.