jautājumi un atbildes
- Edited
kastrolis
Vienu vasaru pudeļ-kaķojot izmēģināju 20 dažādas 3 apiņu kombinācijas, tur bija gan poļu granulas, gan citra, gan chinook, gan amarillo, gan columbus, gan northern brewer, gan franču aramis, utt.
Es šķiet nojaušu kāpēc kāpj ārā un atkārtoti uzsveru - labi nodzesēt, nostādināt. Es parasti izņemu no leduskastes, kas pieslēgta zibensligzdai, sagatavoju glāzi ar agroplēves dubulto oderi un nepļāpājot ar kaimiņu par nākamo ES prezidentūru iepildu kāroto. Kāda apiņu druska zobu higiēnistam paliek, bet galvenais mērķis - aromāt-garšas īpatnības izjust.
No veikala atnesta sakratīta Tērvetes pudele arī ir bijusi, ka kāpj nedaudz.
Atsevišķu topiku sidram neatradu, jautāšu tad šeit.
Pērn raudzējām ar MJ M02 sidra raugu, viss ļoti labi, norūga līdz FG1000, tā kā sidru gribējās dzidru, tad ar želatīnu nodzidrinājām. Nodzidrinājās perfekti, ir aizdomas, ka pat pārāk labi, jo pievienojām 6g cukuru uz litru, bet sidrs praktiski negāzējās. Arī tagad pēc gada glabāšanas, ok tiesa gan pagrabā, gāzīte ir knapi jūtama. Mums ir versija, ka dzidrināšanas procesā kopā ar želatīnu praktiski viss raugs arī ir palicis spaiņa dibenā.....
Šogad iepirkām Fermentis sidra raugu, lasu instrukcijā:
DOSAGE
- 20 to 30 g/hl for first fermentation
- 30 to 40 g/hl for prise de mousse
Tātad pie pudeļošanas pievienojam gan cukuru, gan papildus raugu? 10g uz 30litriem? pareizi saprotu? izklausās diezgan padaudz.....
http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2016/12/FT-SafciderEN.pdf
Tai pat laikā lasu, ka ābolu sulā atšķirībā no misas nav raugam nepieciešamās barības vielas....
ps. tā kā pērn sidrs sanāca visai baudāms pat neskatoties uz nepietiekamo karbonizāciju, tad šogad atvēzējāmies uz nedaudz lielāku apjomu un attiecīgi iegādājāmies lielo 500g rauga paciņu, ko gan visu mums nevajadzēs. Līdz ar to varam padalīties ar raugu. Atlīdzība graudā, naudā vai baudā (vai konsultācijā par sidra tēmu).
Ja patīk dzidrība, laiks domāt par uzgāzēšanu no balona?
- Edited
Sveiki!
Vai gatavojot sidru - ābolu sula ir jāuzvāra, jāvāra?
Pirmo sidru pirms diviem gadiem nācās izliet pec 6 mēnešu gatavināšanas!
Sidrs bija traki sagāzējies un sīvs! Liku klāt raugu pie svaigi spiestas ābolu sulas!
Pieraksti rāda ka no OG1042 izrūga līdz FG1000 pusotra mēneša laikā! Pie pudeļošanas secināju ka reaģē ar sodu, bet cerības sapudeļoju !
Cik esmu apskatījis vietējās vīna receptes, tad visi gaž klāt cukuru(kas noteikti sabojas visu garšu) Var tak vienkārši sulu novārīt līdz vajadzīgajam blīvumam lai būtu tie 11alko%
mēs uzkarsējām, līdz pirmajiem burbuļiem. tā ir drošāk.
Putošana = paaugstināta skābe? Pareizi izrūdzis neputo nemaz?
Es gribētu piekrist Ģirtam. Un arī #Jesus ir daļa taisnības, jo pareizi izrūdzis lambiks vai Berline Weiss putos ka traks!
Kāds pH cipars ir viduvējam, pareizi norūgušam sidram? Nelielu putošanu gan jau var novērot visam, kam ph zem 7 ?
^ tā gan nevajadzētu būt. tur jāskatās kāda anjonu aktivitātes tabula, no galvas nepateikšu.
Pēc sulas uzvārīšanas alus katlā, tas tagat izskatās ka no veikala, spīd un laistās!
Runājot pa sidru, cik iesakat likt cukuru g uz litru sagāzēšanai? 6g - ?
Neplānoju dzidrināt ar želatīnu, domāju likt 6g, ir sājūta ka sidram jābūt sagāzētam, bet ne pārgāzētam, nu varbūt 8g! Būs jāsadala vairākos variantos!
cien. kolēģi!
jau otram brūvējumam pēc kārtas ir viena un tā pati problēma, pirmkārt, apiņi dod izteiktu rūgtumu, bet nekādas citas nianses (vienā no brūvējumam netika žēlots Cascade + kaķošana, bet jūtams tikai rūgtums); otrkārt, baigi sit pēc rauga un sivuma. Man aizdomas, ka parāk vaji varīts un slikti burbuļoja + pie fermentācijas slikti nosedas raugs un pārāk daudz tā koncentrācija alū. Pie reizes, kā var lejot pudeles alu no ferment. tvērtnes to izfiltret lai pudeles netiek pa daudz rauga daļinu? paldies!
Labākais līdzeklis rauga izdabūšanai no alus - cold crash + želatīns (http://brulosophy.com/2015/01/05/the-gelatin-effect-exbeeriment-results/). Ieliec izrūgušo alu aukstā vietā (jo tuvāk 0 grādiem, jo labāk). Kad atdzisis - ielej 30ml verdošā ūdenī izšķīdinātu pustējkaroti žealtīna. Un atstāj aukstumā uz vēl pāris dienām. Būs ļoti dzidrs alus un raugu nevarēs nemaz just.
Ja ir iebildumi pret želatīnu - var vienkārši pāris dienas noturēt vēsumā - gan raugs izgulsnējas, gan kaķošanas apiņi nosēstas kompaktā slānī fermentera apakšā.
Par sīvumu runājot, kādu ūdeni izmanto ?
Par vesumu pameginashu. Par udeni runajot, pedejos divos bruvejumos bija Rimi udens bet tas dargakais kas cena tuvak Zakjumuizhai. Pirmajos bruvejumos bija tikai Venden.