Kā tiek panākts tas ka alum veidojas patīkama maizes pēcgarša? manam tāda nav :)
Maizes pēcgarša alū
Man tieši tumšajos izdodas panākt rupjmaizes pēcgaršu. Maizes pēcgarša vislabāk jūtama eiloss, kas tika raudzēti ar S-04 un US-05. Kā nosacījums- uz 25l spannīti jābūt 100-200g dedzinātajam iesalam un ap 1kg karameļu iesalam EBC 350.
Varbūt ir kāds no komerciālajiem piemēriem, lai var labāk saprast, par kāda veida pēcgaršu ir runa?
Edit: Iespējams, ka Biscuit iesals ir tas, ko Tu meklē. Nedaudz neortodoksālāks variants, bet gan ar citu maizes garšu, ir lietot miltus :)
Nu es piemeram maizes garšu sajutu Aldara mājas. Tur nav ne melna iesala ne karamele. Man tašķīet ka tas vairak ir neliela diacetila kombinacija ar apini un minheni
Apgrauzdē rupmaizi un saber fermenterī. Esmu mēģinājis tumšajam un maizes garšu verēja just. Es atlēju tikko norūgušu alu 5L bačokā un noturēju dažas dienas ar grauzdiņiem. Būs jāpameklē krājumos nogaršot, kāda pudele varbūt palikusi.
Pašu maizi es neieteiktu lietot, jo esmu eksperimentējis ar alus dzēriena taisīšanu no maizes un ieguvis tikai staipīgu, glumīgu, pretīgu šķidrumu. Tā mūsdienu maize ar daudz visādiem liekiem elemetiem piesārņota.
Ta jau paņem rudzu iesalu un piešaun klāt.
janis said: Nu es piemeram maizes garšu sajutu Aldara mājas. Tur nav ne melna iesala ne karamele. Man tašķīet ka tas vairak ir neliela diacetila kombinacija ar apini un minheni
Ir tur karameļiesals ;)
Kā tu zini? Ne garša ne krāsa par to neliecina.
janis said: Kā tu zini? Ne garša ne krāsa par to neliecina.
Jo pats viņu brūvēju
Tu strādā Aldarī?
janis said: Tu strādā Aldarī?
Uz doto momentu nē, ar studijām nevaru apvienot, bet tikko vēl strādāju
tad ko, arī mājas alum neatļāvās Aldaris Minheni, bet izbrauca ar pilzeni to nedaudz iekrāsojot?
Ir arī Minhene
arvis said: Kā tiek panākts tas ka alum veidojas patīkama maizes pēcgarša? manam tāda nav :)
Es nezinu, bet nesen, pēc ilgāka laika lāgerīti malkojot "Paulaner Munchen Hell" iedomājos, cik jauka iejavas, cepumīga, mīklaina pēcgarša. Prātā ienāca doma, ka tas noteikti ļoti labs lāger tipa raugs, kas savienojumā ar minhenes un papildiesaliem veido šo akcentu. Primārāks pat šķiet raugs. Otra doma, kad taisīju boku, veicu tā saucamo dekokciju - to iejavas daļu, kuru pārliek uz vārīšanu, iesaku pēc iespējas izspiest no sulas, lai sausāka- tad drusku pie katla sāk piedegt apakšā, tā teikt apgrauzdē/apcep iejavu - tas varētu dot šo maizes efektu, protams, tandēmā ar minheni, karameli, biskvītu un aromatic. Tās manas domas, uzsvars uz ieraksta pirmo frāzi.
Nez vai. Jo Minhenes Hell izmanto vācu pilzenes iesalu tikai. Internets saka, ka Paulaner darītavā ražotajam Hacker Pschorr Hell arī 100% pilzenieks.
Droši vien, ka tas rauga efekts.
Kāds šos ir provējis likt klāt? http://www.sianaukseni.lv/rudzu_iesals.htm
Sarunāju mazliet provei!
Rudzu iesalu esmu lietojis. 20% saisonu taisīju un vēl dažos alos pa saujai. Ja padomā ir maizes garšu dabūt, domāju būsi vīlies. Pirku gan vienkārši pie Raivo kā iesalu nevis kā maizei piedevu.