Esmu nolēmis izbrūvēt alu ar pašvārītu iesalu un apiņiem. Pirms tam esmu taisījis trīs partijas no gatavās bundžas.
Apmēram cik daudz būtu nepieciešams normāls iesals, apiņi un raugs uz kādiem 20 litriem alu? Un, ja domāju to iegādāt Biržos vai kaut kur citur - cik tas varētu aptuveni izmaksāt? Recepte iesākumām būtu pavisam vienkārša.
Iesals, apiņi un raugs
[deleted]
Bišķi pāri 5 Ls, 5kg iesala, trīs paciņas rauga un pārdesmit grami granulēto apiņu.
[deleted]
Bet vai tiešām bija jātaisa jauna tēma ar tādiem bērnišķīgi naiviem jautājumiem, vai ta līdzīgas tēmas trūka... Kādreiz, kad bija laiks makšķerēt, dzīvojos arī zive.lv forumā, tur arī ik pa laikam uzradās kādi jokdari un sāka maukt jaunas tēmas ar nevainīgiem jautājumiem par to pašu, ko nopietni veči jau vairākus gadus pārrunā un komenti jau vairākos tūkstošos sniedzas... Tur admins gan zināja, kas ar to jādara...
[deleted]
Nesaprotu kas vainas jautājumam. Tad jau tev nav vietas arī katla pulēšanas tehnikas apspriešanai (pareizāk būtu būvniecības forumā). Un vispār nekam citam, jo uz visu var atrast atbildes amerikāņu forumos.
Tev taisnība - "līdzīgas" tēmas bija, bet man konkrētāk interesēja tieši cena un daudzums - īsi un kodolīgi. To tā īsti nevarēju atrast citos rakstos. Labi, nav ko taisnoties utt., sorry par foruma piefapošanu un, ja ļoti vēlies, tad var droši šo postu dzēst ārā. Centīšos laboties ;)
P.S. Paldies, Ati. :)
Atvaino, iekarsu, es jau pēc dabas tāds nemaz neesmu...
Ati kapēc uz 20L 3 paciņas rauga? Es lieku vienu paciņu... Pats tiko taisīju no Biržos pirktām izejvielām - uz 23L misas 5,5kg gaišā iesala, 0,5kg karameļu iesala, 20gr apiņu un 1 paciņa rauga man izmaksāja biki virs 3LVL!
Mana pašreizējā recepte ir: 3kg gaišā iesala, 2kg karameļu iesala, un biju domājis 60g apiņu gāzt klāt. Bet laikam tas ir tuč pa daudz? Ir doma likt klāt granulētos apiņus, kas nāk paciņā pa 30g. Kādu garšas īpatnību tieši dod karameļu iesals? Un vai uz aptuveni 20 litriem 5 kg iesala ir pietiekami?
Viena paciņa rauga ir aptuveni 12 g?
Ieliku vakar 180 l raudzējamās mantas un intereses pēc piemetu, cik ta bez darba un citiem sīkumiem tas man izmaksājis, visai tuvu aprēķinot iznāk ap 17 ls. Lielākās izmaksas sastādīja 15 kg pirktais iesals ieskaitot karameļiesalu, un 420 grami apiņi. Lai vēl samazinātu izmaksas varēja iztikt arī bez pirktā iesala 5,5 ls vērtībā, bet nu bija un izmantoju. Ko nevar ietaupīt, tie ir apiņi. Izmaksa 9,5 santīmi par litru laba alus, arī nav slikti. Visas akcīzes var iet uz apaļā ar 100 gudrajiem priekšgalā
Misas OG 16 Plato, izskatās ka neplānojot ir trāpīts uz to labo tumšo aromātisko Lāčplēša alus pusi, kuram es pats meklēju recepti. Izmantoju recepti ar sākuma iemaisīšanu un izturēšanu pie 40 C, varbūt tas kaut ko devis
Speciālist, tātad tu ar pusmucu vairs nečakarējies, vāri pilnas 200 l mucas? Kuru raugu tad beigās izvēlējies?
Tieši tā. Darbošanās daudzums praktiski tāds pats kā pusmucai, a rezultāta atšķirība sirdi silda. Es kā sāku ar brewferm lageri, tā neko nav mainījis. Regulāri iznāca no viena rauga vairāki vārījumi, nevaru iztērēt. Ja iznāk, tad priekš kam ko mainīt. Tagad laikam kādam brīdim alus pietiks un paspēs pat nobriest. Ja uznāks luste tad vasarā ieprovēšu ar augšraugu.
Artūr, neesmu es baigais speciālists un kāds gudrāks varētu pakomentēt, taču es lasīju, ka karameļiesalam nevajadzētu būt vairāk kā 10-20% no kopējās iesala massas. Ar 5kg iesala vajadzētu pietikt uz 20L.
Apiņu daudzums ir stingri atkarīgs no 2 faktoriem - no rūgtuma % (Alpha acid %, jābūt uz paciņas) + laika, cik ilgi apiņus vāra. Jebkurā gadījumā pilns internets ar kalkulatoriem -> http://www.grainandgrape.com.au/Calculators/hop_calc.htm Es pats vienmēr tēmēju uz IBU ~30 un man sanāk likt ~ 10gr 14% rūgto apiņu un 20gr 5% aromātisko apiņu.
Vispār ieteiktu tev palasīt šito grāmatu -> http://alus.ir.lv/forum/topic/gramata-how-to-brew-by-john-palmer
Paldies, grāmata noderēs. Un jā, karameļu iesalu samazināšu līdz 0.5 kg. Tad jau vēlāk uzrakstīšu, kas sanācis. :)
[deleted]
Radās muļķīgs jautājums. Vai IBU ir atkarīgs arī no šķidruma daudzuma, kurā tiek vārīti apiņi?
apiņi stādīšanai http://www.willingham-nurseries.co.uk/
Protams. IBU ir atkarīgs no missas tilpuma + apiņu daudzuma (rūgtuma %) + laika
[deleted]
precizēšu jautājumu. Vai IBU būs vienāds vai atšķirīgs zemāk minētajos gadījumos?
1) 20 litros tiek vārīti 25g apiņi 2) 2 litros tiek vārīti 25g apiņi, (tālāk atdzesēts, nofiltrēti apiņi) pieliets 18 litri ūdens.
[deleted]
IBU nebūs vienāds, jo jāņem vērā arī misas blīvums, kurā tiek vārīti apiņi
[deleted]
Tas sanāk, ja gribi ieekonomēt uz apiņiem :), tad tos jāvāra ūdenī, ne misā.
apiņos esošās vielas palīdz koagulēt olbaltumvielas, tāpēc tā gluži nav tad jau lielie brūži tā darītu, tiem jau viss uz santīmu izrēķināts, ka tik lētāk būtu..