• [deleted]

Raudzēju 2 nedēļas. Varbūt, ka viss ir kārtībā. satraukumu radīja fakts, ka raugs, kas no mucas apakšas bija ieliets burkā kopā ar tīru ūdeni, nebija pa 12h ledusskapī nogulsnējies. Nogulsnējušies bija tikai netīrumi. Iepriekš viss bija smuki apakšā tā, ka varēja to ūdeni no augšas noliet.

• [deleted]

tiko biju brenguļu alusdarītavā un uzprasijos ieiet cehā , kas man arī tika negribīgi ļauts. Koroče brenguļu gaišā recepte - gaišais vikingmalt unn viss. apiņus paši izdomāsiet pēc vēlamā IBU.Mash T- iejauc pie 50C, tad ceļ līdz 62C uz 20 min, tad ceļ uz 70C uz 20 min , tad pie 78 notecina. Blīvums 16 plato. Nu tas ir tas ko viņi man pateica. Noraudzē ap nedēļu un nogatavina pie +4C 3 nedēļas. Konisko fermenteru viņiem nav un raugu viņi nosmeļ no augšas 3. dienā. Attiecīgi atvērtā raudzēšana. Raugu viņi ņemot Rīgā institūtā. Tas laikam nozīmē ka kaut kādā mikrobioloģijas institūtā. Un vēl kas dīvaini - viņi neko nedara ar ūdens Ph, pat nesaprata ko es īsti jautāju. Ņem no arteziskā urbuma un viss, tikai atdzelžo. Vēl man pašam tāds secinājums ka laikam lielākā daļa alusdarītavu izmanto raugu ar vāju nogulsnēšanās spēju, lai labāk un ātrāk nogatavinātu. Visiem nefiltrētie baigais duļķis. Paņēmu Valmiermuižā nefiltrēto. a šis pēc sūdaina rauga smird. Nav dzerams.

• [deleted]

Jāni, nu tevi Brenguļos nākošreiz ar mietiem sagaidīs, tumšajam recepti neizdevās izokšķerēt?

būs nākamajā vārījumā jāpaprovē :) vienīgi nez cik ilgā laikā var pacelt to temperatūru? par cik es ar apliešanu strādāju, tad laikam jāmēģina 30min uz 50, 30min uz 62, 30min uz 70...

• [deleted]

Jāni, aizsūtīsim tevi uz Tērveti, uzprasies arī tur pašiverēt alus cehā...

• [deleted]

Nezinu vai recepti vajag dramatizēt, nezinu vai darītavā tagad visi raud par publiskošanu. Nav jau tas nekāds izšķirošais faktors, mājās nevar atkārtot precīzi to, ko uz industriālas sistēmas un otrādi. Turklāt neviens taču naudu nepelnīs, pārdodot Brenguļa klonu. Visā pasaulē taču arī publicē slavenu alu receptes, gan noskatītas, gan klonētas, neviens no tā nebankrotē.

Protams, ja visa alusdarītavas būtība balstās tika un vienīgi uz slepenu recepti, tad varbūt, bet raugoties uz to, ka Jānis viņu uzzināja, laikam šis nav tas gadījums :). Turklāt ūdens sastāvs ar visu pH tā arī palika noslēpums. :)

Arī, manuprāt, tai receptei nav tik liela nozīme, tikai nākamreiz, kad kāds gribēs paskatīties, kā top Brenguļu alus, viņs vienkārši var tikt pasūtīts. Ņemot vērā, ka Tu pats teici, ka viņi visai negribīgi rādīja.

• [deleted]

Ja citiem vairs nerādīs, tas, protams, nav labi. Bet nu gan jau Jānis jau neapsolīja to visu kā noslēpumu glabāt.

Var jau, protams, Oskaru palūgt, lai ciparus ar zvaigznītēm aizklāj, visi, kas gribēja, recepti gan jau paskatījās un vajadzības gadījumā zin, kam uzprasīt.

• [deleted]

liekas visi vietējie ražotāji, kas nāk no krievu laikiem ražo vienādi, tāpēc neko unikālu pie viņiem neatrast, 5 gadus atpakaļ lietuvā rūpnīcā tūristiem stāstīja kā ražo alu vari fotogrāfēt, filmēt. Jāņa x faili ir stipri līdzīgi leišu tehnologu stāstītajam:

Iejavošanas laikā notiek šādas iejavošanas pauzes: 1. Olbaltumvielu pauze. Stadijas temperatūra - 50-55C. Šinī stadijā olbaltumvielas sadalās par aminoskābēm. Stadijas ilgums - 20-40 minūtes. Samēra ilga olbaltumvielu pauze padara alu tukšu, cietu un ar neilgu uzglabāšanas termiņu. 2. Maltozes pauze. Stadijas temperatūra - 60-65C. Šinī temperatūra ir optimāla -amilāzes darbībai. Stadijas ilgums - 20-30 minūtes. 3. Dekstrīnu pauze. Stadijas temperatūra - 70-72C. Šinī stadijā aktīvi darbojas -amilāze, jo temperatūra ir optimāla tā darbībai. Stadijas ilgums – 20-30 minūtes. Cietes pārcukurošanas pārbaudi izdara ar irbulīša palīdzību, izpilinot iejavas pilienu uz baltas flīzes un blakus izpilinot pilienu joda šķīdumu un pēc tam pilienus sajauc. Ja krāsa neizmainās, tad notikusi pilnīga pārcukurošanās, bet ja pilieni iekrāsojas zilā krāsā, tad pārcukurošanās nav notikusi.

• [deleted]

Spriežot pēc brenguļa apraksta, unikālums ir ūdenī un iesala proporcijās.

• [deleted]

nav tur nekādu iesala proporciju, viens iesals. Kas attiecas uz tumšo tad viņi teica ka liek vēl klāt leišu karameļiesalu, značit tumšajam divi iesali. Es nedomāju ka unikalitāte ir ūdens sastāvā, bet gan rauga izvēlē. Nekas no mana sniegtās informācijas netika pasniegts kā noslēpums. Negribīgi ar mani runāja tapēc ka bija baigi aizņemtie darbos. Es domāju ka ir sacelts lieks troksnis ap maniem Xfailiem.

4 days later

Nu tad mans pirmais (ne no bundžas) vārījums ir gatavs. Pašam liels prieks, jo garšo labi - tāds labi rūgts. Tikai vienu kļūdu laikam gan esmu pieļāvis - pieliku drusku pa daudz apiņu un vārīju tos arī nedaudz pa ilgu, sanācis tāds diezgan apiņais.

Alus.JPG

2 years later

vai es pareizi sprotu, ka apiņu aromāts ar laiku pazūd? Piemēram, man bija labs tumašais alus ar lielisku aromātu. Šobrīd alus ir labs, bet apiņu aromāts vairs nav (pč 2-3 mēnešiem).

Kā to saglabāt, ja var?

Tieši tā. Un ne tikai aromāts, arī rūgtums iet mazumā ar laiku. Risinājuma īsti nav, liec vairāk apiņu, varbūt ilgāk turēsies :)

Šajā topicā feini Jāņa X faili par Brenguli, tā recepti (izskatās ticami) un kā no grāmatas Pekaiņa leišu tehnoloģijas izklāsts ;)

Iznesu citā topicā brenguļu recepti, gan jau būs interesenti

7 years later

Čau.

Var būt kāds var ieteikt kādu alus izejvielu veikalu Viļņa?

Write a Reply...