• [deleted]

Javiñu izjauci? Kaitnieks tāds!

Jawiņu nezijaucu. Tie krājumi. Domāju, ka latgalītē ar var dabūt.

un kur tad gatavo dzirnavu bilde?

9 days later
        • [deleted]

Kas būs, ja iesalu pirms vārīšanas nesamalt? Malšana/placināšana ir ļoti svarīga?

Ja iesalu nemalsi tad dabūsi laukā mazāku ekstrakta daudzumu. Kas būs ja kafiju nemalsi?!

• [deleted]

Kā tur ir, ja taisa dzirnavas, varbūt labāk taisīt ar neasiem zobiem, lai graudiem čaumalas paliek veselas?

• [deleted]

Par cik procentiem aptuveni? Kādas vispār atsauksmes par tiem graudu dzirnaviņām, kuras ir līdzīgas vecajiem gaļas maļamajiem?

manējam placinātājam vispār ruļļiem nav nekādu zobu. Virsma protams nav galīgi gluda, ir tādas kā poras, bet tas vairāk domāts lai ievilktu labāk iesalu ruļļos. Čaulas paliek veselas. Varbūt ka kāds kam nav dzirnavu var izmantot piestu. Par tiem procentiem es domājo neeksistē nekādu matemātisku aprēķinu. Pārbaudi uz neliela apjoma ar eksperimenta palīdzību. Jas jau varētu nemalt tad jau neviens arī to nedarītu.

• [deleted]

Tur jau tā lieta, ja mazajiem amatieru ruļļiem nebūtu to zobu, ja kā tradicionāli, otru rulli piedzen ar graudu nevis zobratu palīdzību, nekādus graudus vispār nevilktu iekšā, lielajiem ruļļiem sanāk, ka tā šķirba samazinās daudz lēzenāk, tā ka grauds tiek pamazām ievilināts šķirbā, līdz tam vairs nav kur sprukt.

Nu vo! Dzirnavas jātaisa ar lieliem ruļļiem.

Ļoti liela nozīme ir iesala mitrumam. Es savām dzirnavām iestatīju 1.15mm spraugu, kas sausu iesalu saplacina diezgan smalki un miziņas atstāj praktiski veselas. Mēģināju placināt iesalu, kas diennakti nostāvējis pagrabā un vispār nekas nenotiek. Iznāk mazliet saspiests, bet nesadrupis grauds. Es savām dzirnavām arī taisos mazliet noslīpēt tos ežus.

• [deleted]

Varbūt kādam interesē, ir dabonami 3 ruļļi no staļ 45 ar robiņiem 150 x 50 mm par pašizmaksu ~30 ls, savulaik uzvirpoju, bet virpotājam pàrāk labi nesanāca, atsevišķās vietās raksts mazliet noklibo, bet ne pārāk daudz.

3 months later

Nevar pēc bildēm saprat vai galos ir gultņi, vai bukse?

galos ir gultņi atstarpe starp ruļļiem arī nedaudz regulējama

Derētu apskatīties tuvumā,īsti nevar saprast kur tie gultņi tur ir un kā regulējas atstarpe. Bet izskatās ka daudz vieglāk uztaisāmas, nekā tās, ko es joprojām neesmu pabeidzis..

tur ir izvirpota ligzda kur gultnis guļās iekšā un tā ligzda skrūvējas pie leņķdzelža, kurā caurumi ir drusku lielāki uztaisīti uz kā rēķina to ligzdu var nedaudz pavirzīt uz vienu vai otru pusi un ar skrūvēm nofiksēt. Vizuāli iedomājies sēni, tad tajā sēnes kātā spraužas gultnis un cepure skrūvējas klāt pie leņķa... ;)

nu jā, laikam sapratu, princips jau līdzīgs. Es gribēju tā pa smuko, bet parastais virpotājs tad man piedāvāja katru sānu par 60ls taisīt varbūt vēl sameklēšu kādu, kas uz CNC piehaltūrē.