funeralium un pēc dažām nedēļām alus laikam oksidējās un īsti labi vairs negaršoja.
Tā šis OXY des strādā. OXY dē visu. Baktērijas , raugu, tavu alu...
funeralium un pēc dažām nedēļām alus laikam oksidējās un īsti labi vairs negaršoja.
Tā šis OXY des strādā. OXY dē visu. Baktērijas , raugu, tavu alu...
Kurš no visiem tiem jaunajiem variantiem nav jāskalo pēc lietošanas? Oxides neskalaloju un starsan arī nē, tik cik ilzeju no pudelēm cik var.
funeralium Beidz, nevar dezinfekcija oksidēt alu ... to dara skābeklis.
Man arī gadījies, ka pudele piepūtusies - tas neietekmēja efektivitāti. Jātur tumšā-vēsā vietā - ledusskapis ideāli atbilst šiem nosacījumiem
"Ūdeņraža peroksīds sadalās par ūdeni un skābekli."
https://lv.wikipedia.org/wiki/%C5%AAde%C5%86ra%C5%BEa_peroks%C4%ABds
Man vienīgie oksidētie ali, ar visu pirmssākumos šļakstīšanos no šļaukas pudelē utt bija dēļ oksidez skalotajām pudelēm, ar visu to, ka es pudeles pēc skalošanas žāvēju utt.
Kā tika konstatēts, ka oksidējušies? Kartons?
Pirmkārt krāsa itkā būtu vārīts no pale vai pat vīnes, kaut gan tur bija vienā variantā bija pilzene ar kukurūzu un otrā tīra pilzene un nedaudz garša uz "alus, kuru vakardien ielēja un atstāja glāzē". Es negaidīju līdz kartonam. Abi gadījumi bija viens aiz otra, kad mēģināju izmantot oksidez, pārāk daudz sakritību, lai mēģinātu vēl trešo reizi
Tad jau ar tīru ūdeni arī tās pudeles nevar skalot. Ūdenī (H2O) taču arī ir skābeklis, un tās pāris pudelē palikušās piles teorētiski arī oksidē alu. Cik gan daudz jāatstāj dezinfekcijas šķidruma pudelē, lai sadalīšanās laikā radušis skābeklis spētu ko oksidēt. Uz 10 litriem ūdens pievienoja laikam tikai 100 gramus ūdeņraža pārskābes.
kurzemnieks Pat ja atstātu kādu pilienu ūdens, tad salīdzinot ar pilienu šķīduma ar pārskābi, kas pats vēl sadaloties ģenerē skābekli, piliens ūdens noteikti dotu mazāku skābekļa "pienesumu".
Par manu gadījumu, pudeles bija sausas, kādu laiku stāvēja tornī un noteikti nekas ārā nelējās, varbūt protams kāds piliens uz sienas bija palicis, nevaru tagad 100% apgalvot, bet to ka bija apžuvušas un vizuāli sausas, tas ir noteikti.
Vispār salīdzināšanai, redzēju bildes, kur bija pudeļots alus vnk pildot, pirms tam izpūšot pudeli ar gāzi, izpūšot pudeli ar gāzi pēc tam vēl papildus iepūšot gāzi tukšajā apjomā. Visiem trijiem pat krāsa bija dažāda, vairāk protams atšķīrās pirmais un trešais variants.
Ja es kādreiz vēl izmantošu oksidez pirms pudeļošanas, tad tikai vēl papildus skalojot ar vārītu ūdeni.
Fermentieru tīrīšanai un cita aprīkojuma tīrīšanai un dezinfekcijai protams ideāls rīks.
dzeruvaru
Man vienalga šķiet, ka Tev ir ūdeņraža peroksīta fobija. Bet, ja Tev ir taisnība, tad 100% visi mani ali ir bijuši oksidēti, un es nemaz nezinu kā garšo neoksidēts alus. Domāju, ka tāda pati problēma tad ir lielākajai daļai mājražotāju.
Pats jau ceturto gadu izmantoju oksoonu. Maksā ap piečuku par 0,7 litriem. Koncentrācija 35%. Šito atšķaidam 100 mililitrus uz 10 litriem ūdens. Pārskābes koncentrācija jau paliek 0,35%. Kas gan krimināls var notikt, ja dažas piles atšķaidam ar 0,5 l alus? Cik tad tur tas skābeklis var rasties? Nākošreiz salīdzināšanai pamēģināšu dažas pudeles savādāk dezinficēt.
kurzemnieks Ir pamats fobijai, ja jāizgāž divus vārījumus
Par oksidāciju, būs grūtāk pamanīt tumšajos, bet tiklīdz sāk vairāk vārīt gaišos, tā sāk līst ārā viss, kur kas aizgāja ne tā procesā. Tāpēc pats patreiz gribu vairāk spiest uz gaišiem aliem, lai saprastu, kur vēl ko varu procesā uzlabot.
dzeruvaru Kautkāds šausmu stāsts .... kā jau Kurzemnieks teica, tā koncentrācija tik niecīga sanāk - kā homeopātijai (es leju korķīti uz 5L). Ja gāzē ar cukuru, tad pudelē esošo skābekli raugs pārstrādā CO2 (protams, kāda daļa paspēj nedaudz oksidēt alu, bet to vajag ar CO2 iepūšanu risināt).
kurzemnieks Ūdenī skābeklis nav brīvā veidā - tur ir gaiss iemaisīts
kurzemnieks atšķaidam 100 mililitrus uz 10 litriem ūdens.
es lieku ~200ml uz 14L spaini. tad jau man arī pilnīgi viss ir oksidēts. var jau būt, kādreiz jāsalīdzina mazgāta un nemazgāta pudele...
BOD (es leju korķīti uz 5L)
nu tu jau viņu tikai teorētiski pieliec :-D . tur tiešām nekas daudz nesanāk.
dzeruvaru Es laikam arī sliecos uz to, ka ūdeņraža pārskābe var oksidēt alu, vismaz pēdējais gaišais alus ir nedaudz ar kartona garšu. Mēģināšu dabūt no brama.lv dezinfekcijas līdzekli uz peroksetiķskābes bāzes. Kaut gan tur arī ir daļa ūdeņraža pārskābes, bet to lieto arī dažs zināms alus ražotājs. Vismaz viņa ali nav dzerti oksidēti.
^ par veco tēmu nestrīdēsimies, es tikai norādīju ka tev tas daudzums par kārtu mazāks kā citiem. attiecīgi oksidācijas iespējamība vēl zemāka.
runājot par skābšanu, mana personīgā pieredze rāda ka tīrās pudelēs ieskābt nekas nevar. liec to dezinfekciju vai nē, nekas nemainīsies. tā ka sanāk diezgan loģiski samazināt dezinfekcijas daudzumu līdz minimumam, it sevišķi ja ir bailes no oksidācijas. neaizmirstiet ka arī daudzi brūži jaunas pudeles nemazgā.
Labrīt visiem.
Var būt kāds var ieteikt mazgāšanas līdzekļi prieķš kega mazgāšanai. Pamazām taisu sev kega mazgāšanas iekārtu. Līdzīgs https://youtu.be/RCTpIUXqOeg.
Varbūt ir tāds līdzeklis, bet ne tik liels tilpums https://www.balticbrewing.eu/product/paa530/
Cik es sapratu tas ir peractiķskābe. Kāds var ko ieteikt?
diezgan tizls, tilpums par mazu. labāk apciemo kādas mazās darītavas un pie reizes uzzināsi ar ko mazgā un kur nopirkt.
ja nekļūdos tad aktīvā viela ir šitā vai līdzīga:
http://www.chemical.lv/lv/disinfection/sodium-hypochlorite.html
kastrolis ACE Regular aktīvā viela ir nātrija hipohlorīts, diez gan labs variants, lai mājasapstākļos, vislētāk , izmazgātu visu nepieciešamo inventāru. Darītavās izmanto ļoti plaši, nātrija hidroksīdu - kautiskā soda.
Tomēr nātrija hipohlorīts ir korozīva viela, neietiektu uz ilgu laiku, to atstāt nerūsējošā tēraudā.
Karsts ūdens/tvaiks, ir ļoti laba alternatīva, ko arī piekopj daudzas darītavas.
https://www.tcbsistemas.lv/ Paprasi šiem CL-44 līdzekli mazākajā iespējamajā tilpumā. Sārms + hlors. Mazgā un dezinficē. Brilles, cimdi un kārtīga skalošana. Bērniem nepieskaramā vietā jāglabā.
AFAIR CL-44 arī ir nātrija hipohlorīts.