Peroksietiķskābi plaši lieto lielie brūži un pārtikas ražotāji dezinfekcijai. pārdod zem dažādiem nosaukumiem dažādi kantori. atšķiras peroksietiķskābes/peroksīda attiecības un kopējā koncentrācija. Ilgstoši glabājot koncentrāts sadalās. Sudrabs - tas nav nopietni.
Dezinfekcija
Jā to Peroksietiķskābi mēs jau reiz paņēmām, 20L salaistijām pa mazākām pudelēm, man tāda 2L pudele uz balkona vienā dienā uzsprāga :))
Paga... vai tad peroksietiķskābe ir tas pats kas ūdeņraža peroksīds?
nē
Nu tad jau STLV taisa paniku :)
a varbūt es kļūdos, jāprasa ķīmiķiem :))
kur panika? Tas nav viens un tas pats. šķidumā kopā ir gan peroksietiķskābe, gan ūdenŗaža peroksīds. glabā zemā T, ventilējamā traukā! abi sadaloties dod skābekli. Līdzīgi kā alus rūgstot dod C02. tas arī sper gaisā to aizskrūvēto pudeli. ir bakalaurs ķīmijā, bet tas bija jau pasen :)
Nu jā, tā kannele uzpūtusies pamatīgi bija tai bodē!
kur problēma izdurt vāciņā caurumu, piemēram?
Es tikko iegādāju 50kg šito sprādzienbīstamo līdzekli un oriģinālajām kannām ir mazi caurumiņi korķī.
ak taas bij taas kanninjas tev tur :)
a var lūdzu priekš nezinātājiem precīzāk aprakstīt kur tieši atrodas
Linards said: Pļavniekos Lubānas ielas vairumtirdzniecības bāzē, tirdzniecības vietā ar nosaukumu vai nu "Preces mājai", vai nu "Saimniecības preces", vai nu kkas tmldz., ...
nu tipa precīzu adresi un kā tur labāk ir aizbraukt un kādos laikos...
Lubānas iela 82 Sab. tr. - autobuss Nr. 20 un 84 , pietura "Bāze" Ar a/m var iebraukt gan no Katlakalna ielas, gan no Lubānas! Par darba laikiem precīzi nezinu, bet ja nemaldos tad katru dienu līdz plkst. 16 Tirdzniecības punkts, kur pirku baktēriju slepkavu, atrodas, iebraucot no Lubānas ielas puses, kreisajā pusē izvietotajās tirdzniecības vietās. Domāju, ka uz vietas būs vieglāk orientēties, nekā šādi. Sevišķi daudz opciju, kurā no ķibickiem varētu tirgot tieši mums vajadzīgo, nav!
kastrolis said: nu vienu burku tā starsana es pasūtīju. kamēr lietosies domāsim ko tālāk. ar fosforskābi viss ir aptuveni skaidrs - ganjau vienā kolas ampulā viņas ir vairāk kā es gada laikā no trauku mazgāšanas apēdīšu. par organisko skābi gan vajadzētu pie kādas nopietnas literatūras tikt... domā ka ar tām "hlora" tabletēm mazāk kaitīgi sanāk? peroksīdi jau laikam būtu vislabāk, bet pārāk nestabili lai ilgstoši glabātu. imho neatmaksājas katrā brūvēšanas reizē gādāt. un aptiekas cenās ganjau kosmosa kuģis sanāk :(
valdis said: tak nav jau tas oksons un tam līdzīgie tik ļoti nestabili - tak pusgadu noteikti var glabāties. Vēlāk vienkārši var šķaidīt nevis uz 1%, bet uz 2-3%.
tirgosi? kādā cenā?
man šis jautājums ir aktuāls, jo oksoona pudle gandrīz tukša.
1.5LVL par litru. Bet ja pūtīsies, tad bez pretenzijām.
Brechs said: Visiem, kam slinkums gaidīt iesaku StarSan, ar 2min kontakta laiku pilnīgi pietiek, nav bijušas problēmas, ja ievēro koncēntrācijas attiecības, Zars savā blogā lieliski izstāstījis, ko un kā ietot. Man, kas max brūvē 2x mēnesī pa 25l, ar 500ml paku, škiet, ka pietiks, kādiem 4 gadiem. Beigās nesanāk nemaz tik dārgi.
janis said: Nav obligāti jāpielej ar dezinfekcijas šķīdumu pilns trauks. Iepildi smidzināmajā pudelē bik koncentrētāku šķīdumu un apsmidzini visas virsmas. Priekš ātras lietošanas un īsa kontaktlaika labs būs jebkas uz etanola (spirta) bāzes. Piemēram trekteris, it kā tīrs, stāvejis uz galda gaidot pielietojumu, uzreiz pirms pielietošanas apsmidzini ar spirta 70%šķīdumu. Tas pats par termometriem , blīvuma mērītājiem , šļauciņām u.t.t. Spirta šķīduma gadijumā nekas nav jāskalo, bet spirta šķīdums nederēs fermentera pamatdezinfekcijai. Tur labāk jods vai peroksīds.
Linards said: Sūdi tikai tādi, ka tas pats StarSan velnsviņzin cik ilgi jāgaida, a vajag ta vakar!
Es arī 30 l. spanni pilnu neleju! Ieleju 10 l., kārtīgi saskalinu, un tad vēl nogāžu uz sāna, un pavalstu reizes 18 uz riņķi, un apgāžu arī uz vāka! :) Protams ar 100 l. būs grūti šādi operēt, bet domājams, kad tikšu līdz 100 l. pa reizi, būšu izdomājis vēl ko citu.
edgars said: Linard, tev tur kaut kāda neveiksmģa apstākļu sakritība. Es saviem fermentieriem krānus 2 gadu laikā ne reizi neesmu jaucis un pagaidām nekādu problēmu. Bet laikam jau profilaksei būs kaut kad jāizjauc un kārtīgi jāiztīra.
Linards said: Redz tas jau no krāna ar atkarīgs! Ja iekšpuse gluda kā spogulis, tad arī nekam nav kur aizķerties, bet Dzirnavielas spaiņa krāns ir izjaucams 3 vai 4 daļās, un tādejādi jau rodas tās vietas kur visādām zarazām paslēpties!
atis said: Man ir šāds, bez izjaukšanas opcijas
http://www.ebay.com/itm/Bottling-Spigot-Plastic-Buckets-Fits-5-16in-7-16in-Tubing-/360438812357?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53ebd3cec5
Tā kā viņu tirgo mājas alus lietu veikals, sliecos uzticēties, ka tur nav vietu, kur uzkrāties draņķiem, iekšā redzēt īsti nevar.
maurader said: Dezinficēju ar joda šķīdumu- korķītis uz apm 7-10litri. Ko niknāku piemēram? Fermentācijas trauku atstāju uz divām nedēļām istabas temperatūrā un kad sāku liet pudelēs sapratu ka alus ir saskābis.
atis said: Es jau nezinu joda koncentrāciju. Tu neparēķināji, bet vienkārši uz dullo lēji? Viss aptiekas jods jau nav vienāds. Turklāt saules gaisma tam gauži skādē, cerams, ka neturēji pudelīti saulē, bet tumsā.
Vari pamēģināt ūdeņraža peroksīdu, balinātāju, peroksietiķskābi. Nav jau Tev šajos traukos alus jāvāra uzreiz. Kārtīgi izdezinficē, izskalo un tad pirms alus vārīšanas dezinficē kā parasti.
Linards said: Laipni lūgts klubiņā : ) Es kā alus saskābēšanas speciālists ar gandrīz 100% pārliecību varu apgalvot, ka ar mistiku (raugs,temperatūra, nepazīstams bacilis) šeit nav nekāda sakara. Lai es atklātu savu infekcijas perēkli, man bija jāziedo 60 litri alus. Manā gadījumā pie vainas bija krāns, kura iekšpusē mikroskopiskā gropē bija paslēpies vesels grams, hvz cik veca rauga šļuras. Likvidējis šķietami tik niecīgu problēmu, esmu atguvis sirdsmieru : )
maurader said: Ar jodu dezinficēju jo šeit forumā kaut kur esu lasījis ka daudzi dezinficē pielietojot jodu, te pat un esu dzirdējis par proporcijām. Galvenais man bija zināt tās nianses temperatūras-raugi. Tad meklēšu kur man paslepies hvz kas! Par tiem raugiem kādu varētu ieteikt raugu priekš fermentācijas temperatūrām līdz 25 celsija vārot ar Maltosa gaišo un karamelizēto iesalu?
P.S (Ja gadījumā es te kaut kur rakstu bezsakaru nesodiet - es vēl čajnika pakāpē atrodos)
atis said: Jebkurš sausais eilu raugs gan jau derēs. S-33 vispār mega universāls.
Es arī dezinficēju ar aptiekas jodu, bet es gan 1%, gan 2%, gan 5% lietojis. Visi no aptiekas. Un pirmo vajag akurāt 5 reizes vairāk.
edgars said: maurader, ja dezinficē ar jodu, tad ņem vērā, ka minimālais reakcijas laiks viņam ir 10min, tā kā tev vismaz to laiku tas šķidrums tai traukā ir jātur.
maurader said: Iespējams tā ir mana kļūda. Es ieleju jodu samaisu un sāku dezinficēt!!!! 10min jātur kamēr jods izmaisās un tad jādezinficē trauki, vai 10min jātur traukus jodā, kurus dezinficē?
Linards said: Auksts ūdens + jods! Visam ar šo sajaukumu jāatrodas kontaktā 10-30 min
maurader said: Visos augstākminētajos variantos arī jāmērcē 10-30 min? Un ja fermentācijas muca būtu teiksim 100 litru- neviens taču nepildīs to pilnu lai dezinficēt
Brechs said: Visiem, kam slinkums gaidīt iesaku StarSan, ar 2min kontakta laiku pilnīgi pietiek, nav bijušas problēmas, ja ievēro koncēntrācijas attiecības, Zars savā blogā lieliski izstāstījis, ko un kā ietot. Man, kas max brūvē 2x mēnesī pa 25l, ar 500ml paku, škiet, ka pietiks, kādiem 4 gadiem. Beigās nesanāk nemaz tik dārgi.
janis said: Nav obligāti jāpielej ar dezinfekcijas šķīdumu pilns trauks. Iepildi smidzināmajā pudelē bik koncentrētāku šķīdumu un apsmidzini visas virsmas. Priekš ātras lietošanas un īsa kontaktlaika labs būs jebkas uz etanola (spirta) bāzes. Piemēram trekteris, it kā tīrs, stāvejis uz galda gaidot pielietojumu, uzreiz pirms pielietošanas apsmidzini ar spirta 70%šķīdumu. Tas pats par termometriem , blīvuma mērītājiem , šļauciņām u.t.t. Spirta šķīduma gadijumā nekas nav jāskalo, bet spirta šķīdums nederēs fermentera pamatdezinfekcijai. Tur labāk jods vai peroksīds.
Linards said: Sūdi tikai tādi, ka tas pats StarSan velnsviņzin cik ilgi jāgaida, a vajag ta vakar!
Es arī 30 l. spanni pilnu neleju! Ieleju 10 l., kārtīgi saskalinu, un tad vēl nogāžu uz sāna, un pavalstu reizes 18 uz riņķi, un apgāžu arī uz vāka! :) Protams ar 100 l. būs grūti šādi operēt, bet domājams, kad tikšu līdz 100 l. pa reizi, būšu izdomājis vēl ko citu.
edgars said: Linard, tev tur kaut kāda neveiksmģa apstākļu sakritība. Es saviem fermentieriem krānus 2 gadu laikā ne reizi neesmu jaucis un pagaidām nekādu problēmu. Bet laikam jau profilaksei būs kaut kad jāizjauc un kārtīgi jāiztīra.
Linards said: Redz tas jau no krāna ar atkarīgs! Ja iekšpuse gluda kā spogulis, tad arī nekam nav kur aizķerties, bet Dzirnavielas spaiņa krāns ir izjaucams 3 vai 4 daļās, un tādejādi jau rodas tās vietas kur visādām zarazām paslēpties!
atis said: Man ir šāds, bez izjaukšanas opcijas
http://www.ebay.com/itm/Bottling-Spigot-Plastic-Buckets-Fits-5-16in-7-16in-Tubing-/360438812357?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53ebd3cec5
Tā kā viņu tirgo mājas alus lietu veikals, sliecos uzticēties, ka tur nav vietu, kur uzkrāties draņķiem, iekšā redzēt īsti nevar.