Sveiki brūvētāji!

Vakar ieliku Coopers Stout brīnumu raudzēties, bet šodien skatos ka neiet burbuļi hidroaizvarā. Līmenis gan nav vienāds, bet burbuļot neburbuļo. Taisu aliņu 1. reizi, tāpēc pieļauju, ka kaut ko esmu izdarījis nepareizi....
Viena lieta, ko neizdarīju tā kā parasti dara - iebēru raugu pa taisno lielajā fermentācijas traukā un iemaisīju. Vai šādā veidā var nogalināt raugi? temperatūra bija ap 25-26 C.
Kādi varianti? Varbūt vienkārši jāgaida?

• [deleted]

domaaju ka vnk jaapagaida. Nesen taisiiju coopers un raugs kas naaca liidz bija loti labs. Varbuut arii kautkur vaaks laizh garaam

Vai tu skābekli kārtīgi iemaisīji misā? Pirms pievieno raugu misa ir kārtīgi jāsakuļ kādas 5 minūtes. Vislabāk ar celtnieku mikseri.Vēlams sterilu. Tas kā Tu izdarīji ir ļoti nepareizi. Raugs vispirms ir jāatdzīvina. Stoutiem skābekļa klātbūtne ir īpaši aktuāla. Var pat pēc kādām 4 stundām uzkult otrreiz. Personīgi es skābekli ievadu ar kompresoru. Es te tā saku - skābeklis, patiesībā jau gaiss vienkārši. Vislabāk protams būtu ja ir pieejams skābekļa balons. Šito lietu nenovērtējiet par zemu. Tas nav sīkums.

It kā diezgan ilgi kulstīju misu ar karoti, lai skābeklis iemaisās, tā ka domāju, ka ar skābekli problēmu nav. Bija pat doma akvārija kompresoru iemest, bet to neizdarīju. Nākamreiz zināšu, ka tā pat ir jādara. Varbūt to varu izdarīt tagad - pēc 24h??? Laikam aplīmēšu fermentācijas vāku ar līmlentu, lai būtu drošs, ka tas nelaiž garām. Kā rīkoties, ja raugs rīt neuzrāda aktivitāti? - ptfu, ptfu, ptfu

• [deleted]

Pieliec traukam sildīāju (var kādu apaļīgu blondīni :) Šobrīd mājās ir palicis vēsāks un ja trauks stāv vienkārši telpā var būt pa zemu temperatūra rūgšanai.

Nē...viņš tak raksta ka T bija 25 - 26 C. Atceros kā es arī kad raudzēju pirmo reizi, nemitīgi skraidīju ap tvertni un bažījos. Vislaik hipnotizēju hidroaivaru - saki buļ, saki buļ. Bet pēc 2 dienām viss notikās pats no sevis. Principā jau tas pat nemaz nav iespējams ka varētu arī nesākt rūgt. Tā problēma ir tāda, ka ja sāk rūgt ļoti vēlu tad ir risks ka pa to laiku misā var iemesties kāda cita zaraza. Es domāju ka labāk tagad neaiztikt neko un nevirināt, bet gādāt lai ir silta vieta. Ja visu dara pareizi tad man parasti aktīva rūgšana sākas pēc apmēram 3 stundām. Ar to karoti bija jāsakuļ tā , lai ir vismaz 5cm. putu slānis un kad tajās putās ielej atdzīvinātu raugu tad ...eeehhh...

Paldies par padomiem! Ārzemju forumos uzgāju, ka nav nekas traks, ja sāk rūgt pat tikai trešajā dienā. Nav varbūt ideāls variants, bet priekš 1. reizes tā arī būs labi... Starpcitu neesmu sapratis kāpēc to misu nevar kratīt un maisīt rūgšanas laikā. Varbūt kāds zinātājs var paskaidrot. Un kā ir ar 2. fermentāciju? Vai tas ir vajadzīgs, vai arī labāk uzreiz pildīt pudelēs?

• [deleted]

Ko domājat par šo, ir kāds mēģinājis? No http://www.serde.lv/alus/par-alus-gatavosanas-iespejam-musdienas -

Beidzamajās 15 minūtēs es pielieku un pili olīveļļas – taukskābes nepieciešamas rauga augšanai. Agrāk es lietoju skābekli, kuru ieburbuļo atdzesētā misā pirms rauga pielikšanas (šo metodi izmanto visas alusdarītavas), bet pētījumi rāda, ka pile olīveļļas aizstāj šo procesu

vai

Vakar alus veikala saimnieks Rick no www.fermentationsolutions.com man teica, ka skābekli jau sen ir aizstājis ar eļļu. Es skābekli neesmu pūtis jau gadu.

Ja godīgi jāsaka tad es arī pēdējā laikā lieku olīveļļu, bet citiem pagaidām neiesaku , jo neesmu līdz galam izeksperimentējies vēl. Raugam sākum stadijā pirms vēl viņš ķēries klāt pie misas raudzēšanas ir pašam jāpavairojas. Un eļļa esošās taukskābes palīdz būvēt rauga šūnu sieniņas. Bet daru abas lietas , gan eļļu lieku gan skābekli. Ar tikai pliku ēļļu rūgšanas process ir par 30% ilgāks.

Patiesībā jau nebūtu pareizi lietot jēdzienu otrreizējā fermentācija, bet gan nobriedināšana - conditioning. Pirmkārt tad kad pamatrūgšana ir beigusies ir jānolej no biezumiem, jo ilgi uz tiem turot var sabojāt alu. Otrkārt 2.reizējā nogatavināšana ir arī dzidrināšana. Treškārt , piemēram es viemēr izmatoju tā saucamo DRY HOPPIG. Tas ir kad pie pārliešanas pievieno svaigus apiņus un notur tad to alu vēl kādas 2 nedēļas. Arī tradicionālajā lauku brūvēšanā latvieši mucā ielika tā saucamo kaķi. Maisiņā iesietus apiņus. Ja runājam par lāgeriem tad vispār nav jautājumu. Esmu lasījis arī teoriju ka otreizējo var izlaist un uzreiz pudeļot. ņemot vērā iepriekš manis minēto es pagaidām neesmu tā mēģinājis. Dry hopping ir ļoti svarīga procesa sastāvdaļa un pudelē jau tu tos apiņus nebāzīsi. Laiku iegūt uzreiz pudeļojot nevar, jo tad būs ilgāk jātur pudelēs. Es te protams to visu attiecinu uz ALL GRAIn.

• [deleted]

Klau,bet kā ir ar ūdeni aulum?? Var ņemt no krāna vai labāk būtu aizbraukt uz strautiņu paņemt??

Vislabāk alum der mīksts ūdens ar zemu Ph. Tie strautiņi jau dažādi mēdz būt. Ideāli būtu lietus ūdens, bet tikai jānofiltrē un jāpievieno minerālvielas. Es nemu krāna ūdeni un izlaižu caur atgriezeniskās osmozes filtru. Viņi tagad visur nopērkami. Bet var arī nemt krāna ūdeni , bet vispirms kārtīgi novārīt kādu pusstundu un principā būs labi. Ir brūvētavas kuras tieši izceļas ar to ka vinām ūdenim augsts Ph un tā ir viņu firmas zīme. Tā garša var sanākt tāda asāka un raksturīgāka beļģiem , jo vairāk izdalās pie graudu mērcēšanas tanīni no graudu mizām. Tanīns ir viela kura vēl ir sastopama piemēram ozolā. Attiecīgi tad arī tā garša tāda uz skotu viskiju var pavilkt. Nu bet ja gribi brūvēt kādu gaišo lāgeri - pilsneri, pale ale un tā tālāk, tad tas viss būtu ļoti nevēlams. Ja tev tuvumā ir kāds ziemā neaizsalstoš avots ar mīkstu ūdeni tad ir okei. Es domāju ka veikalā pirkt ūdeni gan būtu ālēšanās. Vispār brūvēšanas ūdens ir tēma kuru es arī neesmu vēl līdz galam izkodis. Doma ir kaut kad tagad nopirkt Ph mērītāju, jo tas Ph ir jāuzmana arī pie misas tecināšanas , jo vins tad sāk strauji kāpt un pie 5.4 ir jāpārtrauc tecināt. Nu es te domāju par All grain.

• [deleted]

Te mērītāju atradu: http://www.sensigrow.lv/magento/index.php/ph-merijumi/ph-meritajs.html

Bāc! Nerūgst! Ko darīt? Man mājās ir sausais maizes raugs, varbūt atdzīvināt un pielikt to? Vai tā nav laba doma? =(

• [deleted]

Nu ja vēlies alus vietā brāgu dabūt, tad doma ir laba.

2 months later
                                • [deleted]

Nu kā ta beidzās, vai beigās norūga?

a month later
                                  • [deleted]

Vai tas ir normāli, ja neprātīgā rūgšana ilgst kādas 2 dienas (eila raugam) un pec tam putas pamazām nokrītas un kādi 3 burbuļi minūtē???

• [deleted]

Tas ka rūgst , tas vienmēr ir normāli. Rūgšanas intensitāte atkarīga no 3 lietām- temperatūra, skābeklis, rauga daudzums. Laikam esi visu pareizi izdarījis.

3 months later

Aizvakar naktī ieliku raudzēties savu pirmo all grain. Vakar burbuļoja kā traks. Vēl naktī burbuļoja. Bet šodien apstājies. Sakratīju bunduli un iznāca samērā daudz CO, bet tagad atkal klususms? Kas var būt par vainu? Temperatūra ap 22 grādi. Raugs S33, OG 1070

Ļoti iespējams, ka viss cukurs jau ir izrūdzis. Ja pareizi saprotu, sanāk, ka rūga kādas 2 diennaktis un temperatūra arī samērā augsta, tā ka varētu būt, ka viss ir normāli. Blīvumu nav ar ko pamērīt?