Vakar TAKĀ notika pirmais Crapbeer vakars. Piedalījās 8 rūdīti entuziasti. Alus izstrādājumus sadalīja pēc potenciālā griezes momenta un izcelsmes sešās kategorijās un katrā noteica savu ģenerāli.

Walter Gaišais 4.0% - Walter Oriģinālais 4.2% Lata Gaišais 4.2% -- Cēsu Light 4.2% +

Pa lielam, visai līdzīgi, ar saldenu iesalu, kas atgādina konservētu kukurūzu ar min netīkamām iesalainām piegaršām. Lata Gaišais bija silts - varbūt tāpēc visai vienbalsīgi tika atzīts par sūdīgāko, jo bija izteikti riebīgs, bet Cēsu Light bija vismazākais salkanums.

Zipfer 5.4% - http://www.ratebeer.com/beer/zipfer-urtyp/9236/ Branik 4.1% + http://www.ratebeer.com/beer/branik-10o-svetle/31224/ Pardal 3.8% -- http://www.ratebeer.com/beer/pardal-sv283tle-vy269epni-pivo/75543/

Pirdējs Čehijas festu Brutal Assault apmeklējot ir bieži lietāts un tā stiprā (4.5%) versija par labu atzīta - švakais gan ir pabriesmīga graudu putra. Zipfer - mazgaršīgs un iesalains, bet ar kādu apiņu nojausmu garšā. Branik jau ir normāls aliņš, kuram apiņus pat nedaudz jūt. OK pļumpvasers.

Optima līnija 7.0% Apinītis 7.0% + Līcis 7.0% -- Miezītis 7.1% -

Visai cukuraini izstrādājumi. Līķi vienbalsīgi atzinām par riebīgāko, bet par labāko domas dalījās - man Apinītis likās vismazāk riebīgākais ar sidrīgi bezgaršīgu garšu. Optimai ar bija sidrīga garša ar cukura piesitienu. Mīzīts ir līdzīgs Līķim - saldeni salkans ar pasausu nobeigumu, bet ne tik riebīgs.

Miezītis Tumšais 7.0

Vienīgais tumšais (pat pēc starptautikajiem standartiem, tātad jūtami mazāk gaišs par Užavas vai Brenguļa pseidotumšajiem). Pēc garša gan krāsu nevarētu noteikt, jo karameli nejūt, bet tā veiksmīgi noslēpj negaršas un sanāk visai neitrāls spērējdzēriens, kas ir labāks par gaišo versiju.

Gryzta Vyrai 7.5% - Jovariu Snekutis 6.0% Biržu Štiprusis 7.5% Imperial 7.5% -

Par pirmā ala nosaukumu neesmu pārliecināts, bet visai pabriesmīgs - sidrīgi cukuraini iesalains. Biržu produkts gandrīz bezgaršīgs, tā ka puslīdz OK. Imperial līdzīgs draņķis pirmajam - pliekani sidrīgs ar riebīgu piegaršu. Jovaru bija nezkā iemaldījies, jo ir no citas kategorijas (un atšķirībā no trim pārējiem, nebija pusgadu nogatavināts ) - skābens ar nelielu karameles garšu. Tāds-nekāds, tas leģendārais leišu kaimiškas, bet vismaz kāda garša, kas nešķebina.

Pasākuma noslēgumā bija beļģu Brasserie St-Feuillien ražojumi, kas kopumā bija labāki par leišu izstrādājumiem un pārējiem, tā ka nedaudz cita vērtēšanas skala, bet nekas labs, kopumā: http://www.ratebeer.com/brewers/brasserie-st-feuillien--friart/418/

St Feuillien Saison 6.5% + St Feuillien Blonde 7.5% -- St Feuillien Brune 8.5% - St Feuillien Triple 8.5% - St Feuillien Grand Cru 9.5%

Saisons bija vislabākais no beļģiem (to varētu arī nopirkt) - sauss, šampjveidīgu garšu, nedaudz apiņi. Patīkams. Blonde - pārgāzēts, ar šampūna piegaršu un ļoti nepatīkams. Brune - arī pārgāzēts un garšā tikai karamele ar kautkādu tinktūras piegaršu. Triple - atkal pārgāzēts, nedaudz saldeni-medicīnisks ar lakricas piegaršu. Grand Cru - brutāli pārgāzēts, bet garša ir sausi-salda un patīkama.

Nesaprotu, kā šiem draņķie RateBeer tādi vērtējumi - varbūt visiem termiņš sen jau beidzies - nepaskatījos.

Mīzītis Tumšais viennozīmīgs Crap-vakara uzvarētājs!

Bija sabraukuši smalki viesi. Pacienāju ar Edžiņa vasarā dāvināto TW12. Nu ļoti labs! Man likās labāks kā vasarā pie Usmas ezera dzertais. Vai nu tā ir, vai vienkārši garšas kārpiņas atpazīst beļģus, jo rudenī pats savārīju. Visiem ļoti garšoja. Paldies!

^^^ Par St Feullien drīzāk piekritīšu ratebeeram. Diezgan daudz ir dzerts, jo bija viegli pieejams visos lielveikalos un lēts. Brune manā skatījumā viens no labākajiem savā klasē vispār. Tādu žāvētu plūmju garšu arī gribētu dabūt kādā savā brūvējumā. Varbūt viņi ceļojuši kādā konteinerā 45 grādu siltumā un šūpojušies vētrā... Vai neatbilstoši glabāti. Kad man viens čoms uz Briseli bija atvedis Brāļa nefiltrētā dvuļu (jo "jums jau tur ārpus LV ar normālu alu tā sūdīgi"), kādā vakarā saņēmāmies to divatā izlietot. Pēc tam, kad virsū lējām St Feullien blondo, likās, kādu mīzalu tikko pirms šī esmu dzēris.... Pilnīgs waste of space- sajutos vainīgs savu aknu un nieru priekšā, par garšas kārpiņām nerunājot.

http://www.ratebeer.com/beer/beername/356158/

pēc šī Alus pagaršošanas nonācu pie secinājuma, ka saskābušu NEVAJAG liet ārā, bet to var pudelītē vasarā pāris dienas pirms dzeršanas sapildīt ar brangu devu apiņu un nedaudz reanimēt alu no defekta- tik labu skābuma un apiņotības kombināciju baudīju pirmo reizi. Kā grābeklis pa pauri, labdarīgā ziņā.

Brūv.Mārim ļoti iesaku.

^ ja tas ir tas, kas Cellē izlejamais, tad pilnīgi nepiekrītu - tas jau uz etiķi velk

Paldies par ieteikumu! To Citra Sour es jau paspēju nogaršot :) Nosaukums mani nopirka nesagatavotu. Teikšu tā, ka tieši Citra ir tas, kas tajā alū man nepatīk. Būtu cits amerikānis, būtu labāks alus, jo tā tropisko augļu "sastāvdaļa" Citrai kopā ar brett uz manas mēles taisa kaut ko līdzīgu vēmeklim. Ar kādu greipfrūtīgāku vai citron-marmelādīgu apini, vārdu sakot kādou no citiem C vai arī Amarillo/Simcoe būtu baigi labs. Sour ir skaļi teikts, tur vairāk puveklis spēlē, muti necik nesavelk skābumā, piemēram, ja salīdzina ar to pašu Westbrook Gõse. Kopumā pavisam neslikts puveklis ar bagātu "diapazonu", iesaku pagaršot, bet mani no otrreizējas pirkšanas atturēs tas "vēmeklis" un arī cena, par kuru, esmu drošš, varēšu nogaršot noteikti ne sliktāku citu alu.

^^ Es pirms pirkšanas uzprasīju Sergejam vai skābāks par Westbrook Gose- it kā neesot, paņēmu skeptisks, bet izrādījās "panesams skābums" un šajā alū man iepatikās nevis skābums, bet garšas(flavor) atklāsme, kā uz skāba fona apinis atveras, uzvedas. ^ piekrītu, cena liela. Taču skābstums šai alū nav galvenais. Tieši mans perseption no paša pelējumu saturošo daudzo alus pieredzes, ka te tas skābstumiņš ļoti neitrāls- ne ābolains, ne kāpostains, ne vīnīgs. Un tā garš-smarža šim bija ļoti kaltētos apiņus atgādinoša, nevis tāda kā, piemēram, citra uzvedas ipās. Es gan sāku domāt, ko tu sauc par puvekli? Zirgadeķi vai pelējumu? Jo šim tas fārmhausīgais raugs točna.

Par puvekli es saucu alu, kam raudzēšanā izmantots Brettanomyces vai to buķeti, ko alum piešķir brett lietošana. https://en.wikipedia.org/wiki/Brettanomyces

Jā, arī zirgadeķi

4-ethylphenol: Band-aids, barnyard, horse stable, antiseptic

Ok, man šis de-efekts alū kā plus liekas. PS: iedomājos, ka jāiet uz Celli, kad šis alus sāk beigties, lai nosmeltu raugu.

Man arī tas šķiet pluss, tikai tā Citras nianse...

Laba ideja par rauga nosmelšanu! Varbut tas ir plastmasas kegs, kuru Celle met ārā un kurā varbūt var iebliezt misu iekšā pa taisno, lai rūgst? :)

bruvmaris said: Man arī tas šķiet pluss, tikai tā Citras nianse...

Laba ideja par rauga nosmelšanu! Varbut tas ir plastmasas kegs, kuru Celle met ārā un kurā varbūt var iebliezt misu iekšā pa taisno, lai rūgst? :)

Wow! Eh, kādas labas idejas kopā rodas :) Pirmdien iešu runāt, ja tu līdz tam, ieminies, uzjautā.

Man līdz februārim alus celibāts, tā kā veiksmi!

Es gan tur neko no Citras nesagaršoju. Pats gan nedzēru, bet biedrs, skābuļu cienītājs, bija ļoti priecīgs pacienāt un solīja šo te nekad vairs nepirkt.

zenkis said: http://www.ratebeer.com/beer/beername/356158/

pēc šī Alus pagaršošanas nonācu pie secinājuma, ka saskābušu NEVAJAG liet ārā, bet to var pudelītē vasarā pāris dienas pirms dzeršanas sapildīt ar brangu devu apiņu un nedaudz reanimēt alu no defekta- tik labu skābuma un apiņotības kombināciju baudīju pirmo reizi. Kā grābeklis pa pauri, labdarīgā ziņā.

Brūv.Mārim ļoti iesaku.

teorētiski ieteikums labs un man arī būtu piemērots alus, bet kā lai viņu nokaķo? ja bērs apiņus pudelē tad smagi ies pa gaisu un nebūs arī patīkami dzert.

Un, ko jums iekšas saka par tādu "alu" strēbšanu? Zarnu mikroflora lupatās!

kāpēc ? skābēti kāposti, gurķi, sēnes u.c. nekādu floru nenobeidz un skābie ali ar nav nekāds šī gadsimta atklājums

...ja bērs apiņus pudelē tad smagi ies pa gaisu un nebūs arī patīkami dzert.

Ja alus pirms ir pabijis ledusskapī pie 5C, tad divatā (viens ber apinīti, otrs ar aiztaisāmo žigli ciet; es to darīju viens- arī raižu nav) to var ātri aizpildīt. Bet man, piemēram, saskābušais alus nav pārgāzēts pudelē, ar visu cukura uzgāzēšanu. Tā ka milzu atšķirību starp kaķot veikala Cīsiņu Gaismu un savējo es neredzu. Pildot glāzē caur tējas sietiņu, traucēkļi zobiem tiek likvidēti, un putu noturība dēļ apiņiem arī necieš. Alus gan kļūst nokrāsā zaļganāks.

kspc said: Un, ko jums iekšas saka par tādu "alu" strēbšanu? Zarnu mikroflora lupatās!

To pašu ko par Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā nopērkamo skābēto kāpostu sulu - "Pateicību!"