AndrejsStoma
Es te kādu laiku jau ņemos ar iekārtām alus brūžiem, un jāsaka, ka pārlieku liela kļūda sākumā aizrauties ar aprēķiniem, cik lielu vārāmo man jāpērk, jo šaurākā vieta, kas ierobežo kopējo jaudu, ir fermentācijas un gatavināšanas tanki. Tas nozīmē, ka tavai pieejai jābūt tādai, ka izdomā, cik tev mēnesī alus ir nepieciešams saražot. Latvijā joprojām darbojas brūzis, kas vāra uz 50 litru vārāmā, bet vāra pietiekami regulāri, lai sabrūvētu savus apjomus.
Par telpām izskatās, ka tas viss ir izdarāms, jo pašlaik Ventspilī montējam brūzi, kas ar 400 litru 3-katlu sistēmu un kopējo jaudu nedaudz virs 3 tonnām mēnesī būs izvietoti apmēram 50 kvadrātmetros. Tiesa, viss ir diezgan saspiesti un vismaz komunikāciju montēšanā čakars pietiekami liels, lai visam tiktu klāt un saglabātu maksimālu vietu brūvēšanai. Tiesa, investīcijas pārsniedz to apjomu, ko biji paredzējis.
Profesionālie un tā saucamie amatieru katli jau ne ar ko neatšķiras, izņemot ar nosacītu automatizācijas līmeni, brūveru ērtību un iespēju kontrolēt temperatūras visos tā posmos.
Tas, kas tev salikts linkos, jāsaka, ka tur atšķiras brūvēšanas pieeja, kas ietekmē brūvēšanas efektivitāti (izmaksas uz iesalu), bet mazo brūžu gadījumā tas nav tik būtiski. Pārējais jau ir brūvera meistarība un sapratne, kā brūvēt, tas ļauj būtiski samazināt sākuma investīcijas.
Es iekārtas vedu no Ķīnas. Tur rūpnīcā esmu redzējis iekārtas, kas iet uz Amerikas tirgu, kur uz kopēja rāmja ir salikta all-in-one iekārta (līdzīga kā Brewmaster un Grainfather), misas dzesētāju, automātisko vadību, 2- 3 fermenteri ar dzesēšanas kreklu, glikola tanku un čilleri dzesēšanai. Mūsu tirgū tam perspektīvas pašlaik neredzu, jo apjomi šai sistēmai ir 50, 100 un 200 litri, kas tomēr ir pietiekami maz, lai kādam tas interesētu komerciāli (600 litru brūvējums mēnesī priekš bāra nav daudz, ja tas nav kāds īpašs alus), tāpēc pat nepiedāvāju. Cik atceros, tad cenas tādiem setiem bez piegādes bija robežās 10-15 tūkstošiem. Ja sanāk sakombinēt ar kādas iekārtas piegādi, tad ceļš būs ap tūkstoti. Arī Polsinelli iekārtas versijas esmu redzējis rūpnīcās, bet par tām man interese nebija, cenas neesmu prasījis, bet pēc būtības lieli mājbrūvēšanas katli un pat bez izolācijas un tvaika kondensācijas, tāpēc būs nauda jāliek ventilācijas sistēmā, lai kaut cik karstumu un mitrumu telpā novāktu.
No investīciju apjoma viedokļa fermentācijai pietiekami perspektīvi liekas varianti ar aukstās telpas pieeju, kad netiek dzesēti tanki atsevišķi, bet ir speciālā telpa fermentācijai, kur kontrolē temperatūru, un ir speciālā telpa gatavināšanai, kur uztur temperatūru zemāku. Investīciju ietaupījums: lētāki tanki, jo ir viensienas, lētāka dzesēšanas sistēma, jo pēc būtības tas ir pārbūvēts kondicionieris. Vismaz tie, kas Latvijā no mazajiem to ir pamēģinājuši, pēc tam ir saskārušies ar alus kvalitātes problēmām, jo dēļ zemās temperatūras gatavināšanas telpā, mazgāšanai nevar izmantot sārmu (jo tas vienkārši nestrādā tik zemās temperatūrās), un diemžēl aizstājošie varianti ar skābes izmantošanu kaut kā nenostrādā līdz galam. Pie tam arī raudzēšanā temperatūru īsti neizdodas nokontrolēt (bet tur sarežģītāks stāsts, jo gan jau ka var, bet tur īpaši jādraudzējas ar raugiem).
Tāpēc teiktu, ka ekonomiskajā versijā apjomos, ko gribi brūvēt, vari ņemt 50 litru vārāmo un tad tikai domāt par kvalitatīvāku fermentāciju ar visu dzesēšanu. Tad, man domāt, ka budžetā vajadzētu iekļauties, dažas lietas atstājot attīstībai pēc tam (arī papildus fermenteru iepirkšanu).
Katrā ziņā nopirkt tādu iekārtu, kur atliek tikai nospiest podziņu un alus būs, nav. Tas nozīmē, ka procesā vienalga būs jāiegrimst. Tāpēc pirms pieņem lēmumu, labāk iesaku to izdarīt pašā sākumā pirms pasūti iekārtas, jo tad labāk sapratīsi, ko tev vajag un kuras lietas vari atlikt uz "pēc tam".
P.S. Tiesa, jāņem vērā, ka ar alus uzbrūvēšanu, noraudzēšanu un nogatavināšanu process nebeidzas. Vajadzēs arī naudu pildīšanai. Tā gan var nebūt arī pārāk liela, bet tomēr, bez maksas tas nav pat vienkāršākajā versijā.