Spontānā fermentācija
- Edited
Tūlīt būs pagājušas trīs nedēļas kopš Turbid Mash gatavošanas. Vakar pagaršoju pusi ko raudzēju ar WLP500. Ļoti interesanti, ņemot vērā 35% neiesalotu kviešu klātbūtni. Gāzes vēl pamaz.
Otru pusi ko nakti turēju aveņu krūmā arī sadalīju divos balonos. Te laikam kļūda! Balonus pildīju caur ventīlu katla apakšā. Savvaļas raugs bija tikai augšpusē, tāpēc procesi notiek tikai balonā ko pildīju beigās. Vajadzēja samaisīt. Ja izdosies pievienošu kādu bildi.
Klau nu, kopš 01.10.17 stāv un pūst jau piekto mēnesi, izskatās bēdīgi ne?
Pārlēju svaigā spainī, bet vai nevajadzētu liet ārā? Vai tieši pretēji, tas ir spirdzinošs jaunības eliksīrs ???
Izskatas pec puves gar spaina malu un ari tas plekitis augsa. Tas laikam skaitas slikti un neieteicami lietot iekskigi?
Piedod, bet tas izskatās pēc pelējuma (mold). Tas pelēkzilais ap malām un viens punkts arī pa vidu. Tas ir bīstami veselībai, iesaku liet ārā. Viens no galvenajiem iemesliem - pelējuma sēnītes klātbūtne+skābeklis (plastmasas spainis laiž cauri skābekli; varbūt arī bieža vāka virināšana vai nehermētisks vāks).
Nu labi. Ja jau pārlēju tad lai pastāv svaigajā, ja arī tur uzradīsies pelējums tad gan liešu ārā.
Kā jums abiem ar šo sokas?
Es turu stikla traukā. Ne reizi neesmu vēris vaļā - baidos no etiķskābes, ko tur varētu saražot Bretts (ja vien tur tāds) ir. Garšošu/smaržošu kaut kad vasarā. Rūga 2 vai 3 piegājienos. Parūgst, pāris nedēļas miers, tad atkal sāk trakot. Tagad sāk palikt dzidrāks. Nav nedz pelējuma (mold), nedz pelējuma (pellicle). Cik saprotu, tad abiem vajadzīgs skābeklis.
Es ķēru raugus četrās vietās un taisīju starteri. Divos starteros pēc nedēļas bija pelējums (mold).
Es ari turu 2 stikla balonus nevirinot (iznemot vienu, kura bez spontana lieku paris piegajienos skabo alu nogulsnes no komercialajiem aliem) un tad ir venden udens bacoks viens, tas gan jocigs, kluvis galigi necaurspidigs, ta ka neredz, kas ieksa, divains, tas ari baigi aktivi un ilgi ruga, nesen tik nomierinajies.
Izteikta pleve nav nevienam, vienam tadi ka glumi kunkuli peld pa virsu
Garsojis vai merijis blivumu/ph vel neesmu nevienam, kaut kad vajadzetu.
Man no UK atnaca sitads megablends, vietejie majbruvetaji laikam sagaza kopa un iedeva laboratorijai pavairot. Varu daziem interesentiem atliet drusku eksperimentiem.
s
Nu riskanta padarisana ta spontana fermentacija!
Mani secinajumi pec pirmas proves sovakar (pagajusi 5 menesi):
1. Tikai spontana fermentacija (tas ar punkainajiem kunkuliem pa virsu), pamerot blivumu un ph bija WTF? Blivums praktiski nav nokrities, 1.042, ph5.0, nerugusi misa, ne skabuma ne kas...zinu, ka sadu laikam neskaitas drosi garsot, bet mutiti paproveju, saldena misa, bez kadam ipasam niansem. Piegazu Orval nogulsnes, augstak mineto Megablend un Voblas spontanalus nogulsnes, lai protas un sak rugt!
2. Ta pati misa+ skabo komercalu rauga nogulsnes (Jester King, dazadi citi mazie Asv skabulu razotaji, Hof ten Dormaal utt)- cita lieta! 1.000 blivums, ph3.7, garsigs, gana skabs un funky, ta ka metode ar nogulsnem strada loti labi!
3. Spontana fermentacija v2, sis vismaz kadus raugus bija sakeris, 1.002 blivums/ ph3.8, bet diemzel, sliktos- aromata zobarsts un medicina (klasiski sliktie savvalas raugi), garsa ta, ka knapi neapvemties, nebaudams pat minimalos apmeros. Vel ara neleju, bet principa sitadi nav glabjamie un drosvien naksies izgazt.
Bilance: 1 lejams, 1 dzerams, 1 nedarudzis (varbut saglabjams?)
Nogarsoju ari Voblas meginajumu (jau kadu laiku sapudelots):
tiesam tikai spontanie raugi? Interesants. Abolu etikis, sidrs, belgiskas notis, varbut cidonijas. Garsa viegli skabens un funky belgis, mazos apjomos dzerams
Uz ko autors atbild:
Jā, šis bij 100% spontānais, vēlāk es gāzu klāt dažādas saizonu saskalas jo bija sācies tas pamatīgais pūšanas proces, bet tas bija pēc mēneša. Tagad paturēšu vēl kādu laiku, ja pēc pārliešanas atkal būs pelējums tad liešu ārā, ja nē tad redzēs, jo smarža nebija patīkama atverot vāku bet pēc pārliešanas laba, garša arī tā neko, tik plāns ķermenis, bet es jau nevienu stipru netaisu.
Šodien sapudeļoju simtgades alu. Ļoti interesanta gan garša, gan smarža. Viens balons bija norūdzis, bet otram savvaļas raugs nebija ticis. Pirms nedēļas pieliku lāgera raugu un noraudzēju. Baloni no oktobra stāvēja pirtiņā uz lāvas. Pustukšiem baloniem sen vajadzēja sabojāties. Puta gan mežonīga.
Tā nu sapudeļoju 27.07.18, vis izskatījās tā;
15.09.17 Iejavoju kādus 1,5l misas, kuru aizvedu uz Ikšķili un tur noliku uz 2 sutkām mainot gan vietas, gan lietus tur ielija, gan siltumnīca pabija, tad atvedu to un turēju divas nedēļas, rūga kā nākas ar kārtīgu putu.
01.10.17 Uzvārīju misu 28 l un piegāzu klāt jau esošajam starterītim. OG 1.042.
20.10.17 (G 1.010)nolēju 3 x0,33 pudelēs un šo varēja garšot mēnešreizē Pie Lielā Kristapa.
Rūgšanas procesi spainī atsākās vairākas reizes +/- 1x mēnesī. Principā tie vairs nebija rūgšanas bet skābšanas procesi jo iztvaikojušās lāses gar vāku pilēja atpakaļ spainī. Pēc Jaunā gada vis apstājās un pārklājās ar plēvīti kurā bija pelējuma pazīmes.
14.0218 Ārā liet bij žēl tāpēc pārlēju citā tīrā spainī un ik pa brīdim uzradās atkal normāls krauzens. Bet tā kā manta bija uz izliešanas robežas, kopš februāra pa retam iegāzu kāda komerc saizona vai cita alus duļķus.
20.05.18 Rīkojos radikāli- iegāzu jau normālu porciju WLP 653 Brett Lambica raugu.
Tas spainis stāvēja nožēlojams stūrī un jau ZB.
25.07.18 Pagaršoju- ļoti skābs, pat nav slikts, ļoti interesants! Ieliku ledusskapī dzesēties.
27.07.18 Sapildīju total 28 litrus, pārsvarā mazajās pudelītēs- šim dzērienam 0,25-0,33 ir optimālais tilpums. FG 1.009 (Interesanti ka pa daudziem mēnešiem ar papildus raugiem nograuza tikai 0.002 iedaļas!!!)
Būs interesanti pagaršot sagāzētu. Krāsa smuka, nedaudz sarkanīga, ļoti dzidrs.