green Paldies Tev! Lasāmviela labam laikam!
Nu tas sidrs bildē sakārdināja 😃 Nereālas putas- sidram neesmu tādas redzējis. 😮

green Skatos, ka amerikāņi pievieno arī kaut kādus dzidrinātājus.
Tagad gan pieklusīšu, lai nepiesārņotu forumu ar nevajadzīgiem jautājumiem- jāiet cauri lasāmvielai.

Bet nu to Tavu sidru labprāt notestētu 😃

    Kompots
    Ok. Vēl 4 - 5 sidra un perija šķirnes sēž vīna balonos, saliešu pa pudelēm un pieglabāšu degustācijai. Tikai pašsavākšana Jūrmalā, Slokā ja nu kādreiz sanāk braukt Ventspils virzienā.

    3 months later

    Šogad pirmais sidra mēģinājums un radās jautājums par dzidrināšanu. Doma ir dzidrināt ar želatīnu. Kā ir labāk. Ielikt želatīnu primārajā un tad pārliet uz sekundāro, vai likt sekundārajā un tad pildīt? Nesavāks tas želatīns pārāk daudz rauga daļas, lai pēc tam būtu problēmas ar uzgāzēšanu. Doma ir gāzēt tāpat kā alu ar cukuru.

      Es pieļauju, ka Jānim jau ir pieredze ar želatīna izmantošanu alus dzidrināšanā. Interesē tieši sidra specifika. Es domāju, ka raugs pietiks sagāzēšanai. Tikai varbūt kādu nedēļu ilgāk gāzēsies. Es liktu želatīnu sekundārajā. Turklāt pirms pievienošanas noteikti atdzesētu norūgušo sidru. Tad želatīnam lielāks efekts.

        Dzidrinam ar želatīnu, pirmajā gadā sidrs vispār negāzējās, nebija pat neliels pšss atverot, turpmāk pievienojam raugu kopā ar cukuru pie pildīšanas, viss ļoti labi - gan sagāzējies sidrs, gan ļoti dzidrs.

        Cik saprotu, instrukcijā, tad tā arī ir paredzēts? Vismaz es "prise de mousse" tulkoju, ka uzgāzēšanu pudelē, hvz cik pareizas manas domas, bet strādā 🙂

        https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-other-fermented-beverages/safcider/

        DOSAGE
        – 20 to 30 g/hl for first fermentation
        – 30 to 40 g/hl for prise de mousse

          Zelcs
          Pieredze ar želatīnu ir tāda, ka aptuveni zinu kurā veikala plauktā atrast.
          Lielos vilcienos nedaudz skaidrāk palika. Darbības tādas: 1. Pārleju uz sekundāro neko nepievienojot. 2. Želatīnu pievienoju liekot uz cold crash. Pildu kā alu ar cukura pievienošanu pudelē (kaut gan te varētu pačakarēties ar cukura šķīduma pievienošanu vēlreiz pārlejot uz trekundāro).

            MartinsT gan saka, ka bez papildus rauga nesagāzēsies. Tad varbūt pie pudeļošanas pievieno arī nedaudz raugu. Es sidrus ar želatīnu neesemu dzidrinājis. Tikai alu.

              2 months later
              a year later

              PeterisT "spaiņi viens iekš otra" - vai risks iegūt liekus skrāpējumus kur iedzīvoties infekcijai?

                Write a Reply...