Es domāju beer gun, vai te uz vietas, vai sūtīji no kurienes?

    Un vēl tāds jautājums, vai es pareizi domaju, ka var izdarīt šādi -

    1. Fermentējam zem spiediena, sagaidam kamēr fermentācija ir pabeigta.
    2. Ar kegā esošo spiedienu raugs u.c. zupa ir nosēdusies kompakti kega apakšā.
    3. Cold crash un izmantojot kegā esošo spiedienu nolejam biezumus.

    Man ļoti iepatikās ideja, ka zem spiediena var fermentēt pie augstākas temperatūras, gan paātrinot procesu gan beigās iegūstot mazākus esterus u.c. rauga blakusproduktus + raugam vajadzētu kompakti nogulties un būt iespējai pārliet uz pudelēm jau super tīru alu.

    Vienīgi jautājums par dry hop, kā šajā gadījumā rīkoties, bet domāju tas būtu vienkārši atrisināms pievienojot apiņus pirms fermentācija vēl nav pilnībā beigusies, lai raugs varētu uzdzīt spiedienu atpakaļ.

      a month later

      dzeruvaru Vai ir jau iekrāta kāda pieredze ar fermentēšanu kegā? Es te pagaidām teorētisko pusi izzinu. Un nonācu pie pārdomām: vai teorētiski būtu iespējams sapildīt tukšā kegā ogļskābo gāzi tādā apjomā, lai ar to vēlāk pietiktu pilna kega izspiešanai sapildīšanai pudelēs?
      Es pagaidām apsveru iespēju iegādāties 2 cornelius kegus, bet vēl nemeklēt CO2 balonu. Ir aptuveni skaidrs kā noraudzēt alu kegā (ar hidroaizvaru vai ar spunding valve). Bet kā vislabāk norūgušo alu pēc tam iedabūt pudelēs?

        Zelcs spied iekšā co2, alus nāks ārā. Elme MEsser ja kas dod balonus bez īres. Iemaksā drošības naudu balona vērtībā, un turi pie sevis kaud 10 gadus. Apnīk spēlēties- atdod atpakaļ un saņem $$. Manuprāt ļoti OK piedāvājums.

        Zelcs Jau iepirku 2 gab cornelius kegus, gaidu vēl dažus atlikušos aksesuārus no aļika - jāsagaida ņeržas burbuļus, kurus uz silikona šļaukas pieliek standarta šķidruma caurules vietā.

        Paurbjoties internetā un saliekot visu kopā, mans plāns pagaidām ir tāds:

        1. Leju misu abos kegos, fermentēju zem min spiediena un ūdens vannā temperatūras kontrolei (atradu celtniecības veikālā melno, kā reiz pēc vajadzīgajiem izmēriem, lai abi kegi ielien).
        2. Kad viss norūdzis, taisu cold crash ar 5 - 7 psi kegā, lai nesūc iekšā gaisu, tad dodu pāris dienas visam nosēsties.
        3. Pēc tam atstāju uzsilt lidz istabas temperatūrai, lēnām nolaižu spiedienu, lai neuzrautu atpakaļ biezumus. Ja apiņoju, tad šajā brīdī iemetu sausās apiņošanas filtrus. Pagaidām ideja ir tos iekarināt smalkā mono makšķerauklā vai zobu diegā ar atsvaru kega ārpusē un tad uzlikt vāku. Ja nederēs, atradīšu kur iemetināt kega vākā cilpu.
        4. Kad pienāk brīdis pudeļot, pievienoju šļauku pilnu ar starsanu un pudeļošanas puļķi un uz pašteci caur pārtaisīto šķidruma savienojumu sākot no augšas saleju visu pudelēs. Alus šajā brīdī ir kegā bez spiediena.

        Ja nelikt apiņus, tad alus skābekli redz tikai pudeļošanas brīdī. Paraugus varu ņemt caur šķidruma savienojumu ar krānu. Kaut vai putu veidā, tas nekas, es varu pagaidīt kamēr saguļās. Alu reāli noleju no augšas, varbūt kādu litru pazaudēšu, bet tas maz uztrauc, ja pārējais viss ir super tīrs.

        Ja kādam ir aizdomas, ka tas nestrādās, lūgums neklusēt 🙂

          Par cold crash pirms dry hop, mērķis ir nosēdināt maksimums rauga, jo 101% raugs paņem ļoti daudz apiņu eļļu nokrītot lejā. Mani vispār neuztrauc kāda apiņu kripata vai necaurspīdīgs alus dēļ liela daudzuma apiņu eļļām pudelē, kā apiņu aromāts rauga slānī pudeles apakšā.

            Zelcs Jā, šos arī domāju, lai nav jāmokās ar biezumiem. Es gan papildus vēl lielāka diamatera silikona šļaukas pasūtīju, jo cik sapratu, ka esošā iet iekšā metāla caurulēm abos galos, vēl vairāk samazinot caurteces diametru.

            Ja izdomātu kā burbuļa galā piestiprināt filtru, varētu apiņus bērt kegā pa tiešo, bez dry hop kapsulām

              mums ir dažas silikona china šļaukas no ebay/ali - jāskatās sienu biezumi pērkot, jo lētās ir tik plānas kā lupatas un ļoti vēlas aizlocīties ciet......

                MartinsT Es kā reiz ar biezām sienām paņēmu, tieši šī iemesla pēc. Cerams ķīnieši nesamelos ar biezumu.

                  22 days later

                  Esmu ievācis pirmos nepieciešamos rīkus, lai sāktu eksperimentēšanu ar raudzēšanu kegā.
                  1) Raudzēšana zem spiediena ar "spunding valve" esteru/fenolu ierobežošanai un citiem labumiem

                  image img-20190719-121600.jpeg

                  2) Raudzēšana "parastā" (gāzes kega izvads - 8mm caurule - caurules gals traukā ar ūdeni)

                  image img-20190719-121831.jpeg

                  Fonā un izplūdis - Sorachi Ace Single Hop IPA...

                    Pēc visādiem podkāstiem un White Labs eksperimentiem šķiet, ka šī ir nākotne. Tu vienkārši iegādāji kegu, kuram pievieno spunding valve, lai kontrolētu spiedienu, vairs nekas no kegošanas ekipējuma nav?

                      Vēl man ir "floating dip tube", kas ļauj liet alu no kega augšas, nevis no apakšas. Vēl ir Picnic Tap, kuru izmantošu parauga paņemšanai vai varbūt arī izliešanai pudelēs. Un viens kega apiņu ņeržas filtrs (domājot par IPA raudzēšanu kegā). CO2 balona un reduktora, un beergun iegāde pagaidām tiek atlikta uz tālāku nākotni (mājbrūvēšanas iekārtu uzlabošanas budžets šobrīd ir izsmelts).

                        Arī uzliku fermentēties Notingham/bitter un BRY-97/APA, bet ar nelielām izmaiņām šoreiz:

                        1. Abi fermentējās ~ 15 C+ temperatūrā ūdens vannā.

                        2. Spiediens abiem bija ~ 14 psi, jo lasīju ka ~ 1 Bar sniedz labāko rezultātu. Man manometri ir līdz 15 psi, gribēju, lai paliek nedaudz "rezerves" iespējamam spiediena kāpumam.

                        3. Dry Hop iebēru pa taisno fermentieros pēc 7 dienām, kad biju nolaidis spiedienu, jo saņēmu burbuļus, bet šļaukas un piknika krāns vēl ceļā, tāpēc tas posms paliks testam nākamajam vārījumam. Tur gan nav paredzēts dry hop (hefe un wits), tāpēc varēšu pamēģināt pārliešanu uzreiz no fermentiera pudelē caur burbuli (ar uzgāzēšanu pašā pudelē).

                        Zelcs, raksti par sekmēm, būs interesanta pieredzes apmaiņa. Ceru, ka arī alu sanāks pamainīties kādreiz.

                          Nē, tā pat kā ar fermentieri "parasto" nolikt augstāk un ar šļaukas palīdzību pārliet pudelēs zemāk. Vismaz es tā plānoju darīt. Man pagaidām nav vietas vēl vienam ledusskapim un pārējam aprikojumam, kegu gabarīti arī bija viens no plusiem. Tāpēc plānoju, vismaz tagad, izmantot kegus tikai kā fermentierus.