Es vecā alumīnija katlā noteikti nevārītu- tur tak poras un pilns ar dzīvību... Tad labāk 5l ūdens pudelē, vai kādā citā PĀRTIKAS plastmasā pudele, spainis. Bet Kā Kastrolis norādija- bez spraugām lai nekas neiekrīt, bet korķi viegli uzskrūvēt, lai co2 iet ārā

Pats svarīgākais- VISUR kur saskaras atdzesēta misa, raudzēšanas trauki, pudeles- visam jābūt STERILAM! Savādāk norausi infekciju un garša būs pakaļā

Paldies par ieteikumiem. Ja raudzē 5l plastmasas pudelē, tad korķa vietā labāk foliju pārklāt?, kā tajā vienā no linkiem bildē ir.

Labāk jau sagādā normālu hidroaizvaru ar gumiju un uzpildi ar šņabīti. Var atrast arī Depo vai Ksenukai. Ja vien netēmē uz beļģu lambic-style (tie ir skābie eili) eksperimentiem, Tev maksimāli jāizslēdz atmosfēras ietekme uz rūgstošu alu, kā arī milzīga ietekme ir tīrībai un dezinfekcijai, tādēļ es arī izvairītos no alumīnija katla. Esmu raudzējis 5L bačokos, ar tapešu nazīti uzmanīgi izgriez caurumu hidroaizvara gumijai un fermenteris labu labais. Manuprāt, klasiskie raugi, ar kuriem sākt, lai nesabojātu visu gribēšanu, ir US-05, S-04, Nottingham, bet tas noteikti ļoti individuāls viedoklis. Par apiņu daudzumu grūti pateikt, nezinot vārīšanas ilgumu.

image burbulotajs-hidroaizvars-ar-vacinu-120x120.jpeg

dzirnavnieks CO2 kas izdalās rūgšanas laikā ir smagāks kā gaiss, viņš dabīgi rada barjeru, jaunu raugi, skābeklis nenonāk alū procesa laikā. Vienīgais no kā ir jāizvairas- no mehāniskiem putekļiem... un mazajām mušiņām rudenī. Rudenī obligāti jātaisa ciet spaiņi un jāliek tie burbuļatori. Mums sanāca izliet visu vārdienu ārā dēļ mušiņām... Ā- un nevirināt fermentieri katru dienu.... tikai palielina risku ka kautkas iekrīt. Mēs pēdējā laikā atveram fermentieri tikai lai piebērtu apiņus un pēc 2ned nomērītu blīvumu un pagaršotu.

Teorētiski jā, praktiski notiek difūzija un Tu nezini, kurā brīdī tur CO2 vair nav, sevišķi nostādinot alu ilgāku laiku. CO2 neaizsargās no sveša rauga iekrišanas fermenterī, to gan atrisina ar folliju. Personīgi apnika liet ārā sabojātu alu dēļ pusaizvērtiem fermenteriem, tādēļ daru tieši tāpat, kā Tu - aiztaisu un nevirinu. Tas burbuļators maksā 2EUR, tas atmaksājas saglabājot vienu neizlietu partiju ekstraktalus.

reālajā dzīvē tāds burbuļators uz 5L pet neko nedod sterilitātei ja salīdzina ar oriģinālo korķi. cita lieta ka redzi CO2 plūsmu.

@dzirnavnieks @kastrolis @PeterisT Paldies. Tad nakamais eksperiments varetu izskatīties : viena burka ekstrakta (iļģuciema) uz 5l tad raudzētu plastmasas bačukā un ietaisītu to hidroaizvaru
                un labāk atsevišķi novārīt appiņus un liet klāt izvārītam ekstraktam?
                kā ar rauga daudzumu? puspaciņa (5g) nav par daudz priekš 5l?
                un cukuru vajaga pievienot?

Dainiks Neesmu vārījis alu no ekstrakta, bet ir viedoklis 😃 bet šķiet, ka ekstrakts/ūdens būtu jāvaŗa kopā ar apiņiem. Pieņemsim, ka vāri 12% (AA) apiņus, tad, lai 30 min laikā iegūtu ok cienījamu rūgtumu, Tev vajadzēs kādus 6g apiņus. Kalkulators šeit:

https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

25g Magnum, manuprāt, ir ļoti par daudz uz 5l.

Vēl viena lieta - Nepiepildi fermenteri līdz augšai - aktīvas rūgšanas laikā būs putas, kuras spiedīsies ārā pa hidroaizvaru. Attiecīgi, gala apjomu tev vajadzētu tēmēt uz 4-4.5l.

Pirms pāris dienām promo cash and carry redzēju venden 28.9l tukšas pudeles pa 3€. Likās labs variants. Laukos opis tā savus vīnus raudzē.

DavisLapa sanāk 1x lietojamas, jo nevari putu krauzenu nomazgāt. Ērtāki ir 20...33litru spaiņi.
                      33litru lētākie ir PTC.lv , tad vēl uz Ganību dambja spaiņu veikals. Un ļoti uzmanīgi ar virsmas iekšpusi, nesaskrāpē lai nebūtu vieta kur baktērijas vairotos. Mazgā ar slitu ūdeni+kādu mazg līdzekli un maigu lupatu

Riskēšu izteikt nepopulāru viedokli - bet es vēl joprojām raudzēju alumīnija katlos. Dezinficēju ielejot ūdeni un to visu uzvārot, lai pāris minūtes tvaiks spiež nost ar dvieli piespiestu vāku. Man gan tie katli tādi neparasti - zviedru armijas lauka virtuves sastāvdaļas - tātad - kādreiz ēdienam tieši paredzēti. Vai tas alum dod kādas piegaršas - mans deguns ir par prastu lai saprastu.
                        P.S Dainika bildē tas katliņš ir tāds maķenīt apskrāpēts, tādā laikam tomēr atturētos raudzēt.

Write a Reply...